Vágólapra másolva!
A kormány egyetértésével a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére - jelentette be Csányi Sándor MLSZ-elnök kedden.

Az MLSZ elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország történelmi adósságot rendez, amikor a kormány befejezi a Népstadiont, és felépít benne egy új stadiont. Az új létesítményben a többi sportág is edzéslehetőséget kap.Csányi Sándor szerint akár egy elődöntőnek és a döntőnek is helyt adhat majd az új stadion 2020-ban, de akkor sem dőlne össze a világ, ha csoportmeccseket rendeznének a megújult létesítményben.

A tájékoztatón bejelentették, hogy a kormány következő ülésén tárgyalja a magyar jelentkezést a 2020-as Universiade megrendezésére is.

Az eseményen Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési koncepcióját, amelyet a kormány jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak majd felújításra, a meglévő pályák komfortosítására. A szakértők 2000 magyarországi pályát mértek fel, és ezeknek mindössze 25-30 százalékát találták megfelelő állapotúnak. A felújítási program 27 NB I-es, illetve NB II-es klubot, illetve további ezer amatőr pályát érint. A fejlesztési tervek tartalmaznak egy úgynevezett budapesti csomagot, amely szerint Budán és Pesten két futballcentrum jön majd létre. Ezek mellett összesen 70 pályát építenek. "Amennyiben ezt a programot végrehajtjuk, akkor legalább annyi pálya lesz Budapesten, mint a rendszerváltás előtt" - mondta a miniszterelnök.

Platini, Orbán és Csányi a bejelentésen Fotó: Hajdú D. András - Origo

A már folyamatban lévő és bejelentett beruházások (a Ferencváros, a Haladás, a Diósgyőr és a Debrecen stadionfelújítása) nincs benne az új programban, azokat a korábbi határozatok alapján építik. A felcsúti Puskás Akadéma egyetlen fillér közpénzt sem kaphat - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy erre határozottan kérte is az MLSZ elnökét.

Az új Puskás Stadionnal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén adják át. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül. "Amit ma itt teszünk, az pontosan illeszkedik abba a tervbe, hogy a sportot stratégiai ágazattá tesszük" - jelentette ki Orbán Viktor a létesítményfejlesztési koncepcióval kapcsolatban, hozzátéve, hogy a sport még mindig "leghátul kullog", ha azt nézzük, mennyit költenek például az egészségügyre, vagy éppen a közoktatásra.

Hírek és plusz tartalmak a Facebook-oldalunkon