Vágólapra másolva!
Az angol FourFourTwo száz, az olasz La Gazzetta Dello Sport ötven labdarúgót kérdezett meg olyan kényes témákról, mint a rasszizmus, a homoszexualitás, a droghasználat vagy a depresszió. A teszt anonim volt, a végeredmény elgondolkodtató lett.

A megkérdezett nagy-britanniai játékosok fele azt válaszolta, hogy a futballisták fele drogokkal, a többi között kokainnal élhet. "A kokainhasználat azért lehet gyakori, mert a szer hamar kiürül a szervezetből" - mondta egy focista a skót élvonalból. Egy angol harmadosztályú játékos a saját szemével látta a drogot több csapattársánál, és egy másik klub játékosainál is.

A megkérdezettek 13 százaléka szerint a dopping szintén jelen van a brit labdarúgásban. 19 százalékuk bizonytalan volt, de nem mondott egyértelmű nemet a kérdésre. Ahogyan egy élvonalbeli csatár fogalmazott: "Volt egy védő, akiről megjegyeztem az egyik szezonban, hogy nem túl gyors, aztán a következő évben úgy ment, mint a mérgezett egér."

Nem büntetik a rasszista beszólásokat

Angliában sokan úgy hiszik, hogy a bundázás már a múlté, a játékosok 14 százaléka viszont másképp gondolja. "Elárulom neked, hogy a bajnokságunkban továbbra is vannak fogadási csalások" - árulta el egy negyedosztályú játékos. "Volt, hogy felhívtak focisták, és mondták, hogy bátran tegyek erre vagy arra a meccsre, mert ők tudják, mi lesz a kimenetele. Mindez a szezon vége felé, a negyedik és az ötödik ligában volt a legjellemzőbb. Engem soha nem kerestek meg azzal, hogy befolyásoljam a végeredményt, de tudom, hogy a fogadási csalások nem szűntek meg."

Vieri szerint a milliós bankszámla és a csodaszép barátnő ellenére is lehet depressziós egy focista Forrás: Northfoto/Lapresse

A megkérdezett focistáknak több mint az egynegyede arról számolt be, hogy a saját szemével látta, amint valamelyik játékostársát rasszista megkülönböztetés éri. "Amikor elkezdtem futballozni, tudtam, hogy kik azok a játékosok, akik rasszista beszólásokkal próbálják hergelni az ellenfelet. Ezt nyugodtan meg is tehették, mert semmilyen büntetést nem kaptak" - emlékezett vissza egy skót élvonalbeli csatár.

A La Gazzetta Dello Sport két témával nem zargatta a focistákat, a droghasználat és a bunda nem szerepelt a kérdőíveken. "Nem vagyunk olyan bolondok, hogy elhiggyük, Olaszországban erről őszintén beszélnének a játékosok" - indokolt a napilap.

A rasszizmusról - amely mostanság gyakori címlaptéma az olasz újságokban - viszont kikérték az 50 Serie A-játékos véleményét. Olaszországban négy élvonalbeli csapatnál is szektorokat zártak be emiatt, a focisták 36 százaléka nem is titkolta, hogy hallott már rasszista beszólást a pályán. Viszont mindössze két megkérdezett focista gondolta úgy az ötvenből, hogy színes bőrű játékosként nehezebb Olaszországban nagy karriert befutni. Ez azt jelzi, hogy a jórészt az 1980-as években felnőtt generáció tagjai sikeresen beilleszkedtek a multikulturális olasz mindennapokba, de ettől még fájó, hogy a pályán elhangoznak rasszista kommentárok.

"A foci nem a melegek sportja"

Talán a legérzékenyebb téma a fociban a homoszexualitás. 2009-ben az akkori olasz kapitány, Marcello Lippi azt mondta: "Nem hiszem, hogy lennének meleg futballisták. A 40 éves karrierem során eggyel sem találkoztam. Vagy ha vannak is, akkor ezt nem reklámozzák." 2012-ben, miután híre ment, hogy az olasz válogatottban két meleg focista is van, Antonio Cassano így reagált: "Remélem, hogy nincsenek nálunk melegek. De ha vannak is, az az ő problémájuk." A támadónak később magyarázkodnia kellett a szavai miatt.

Cassano elég szerencsétlen nyilatkozatot tett a melegekről Forrás: AFP/Olivier Morin

Egy évvel korábban a focisták érdekképviseletének az elnöke, Damiano Tommasi egyenesen odáig ment, hogy azt javasolta a meleg játékosoknak, ne fedjék fel másságukat. A Gazzetta tesztje alátámasztotta Tomassi óvatosságát, a megkérdezettek 34 százaléka ugyanis úgy ítéli meg, hogy a meleg játékosokat másképp ítélik meg a csapattársak és a szurkolók. Összesen hárman válaszolták azt, hogy volt már olyan játékos a csapattársuk, aki beismerte másságát.

A brit játékosok egynegyede egyetértett abban, hogy ha kiderülne valakiről, hogy meleg, akkor száműzné a futballközeg. Egy skót focista szerint egy homoszexuális számára a futball nem toleráns környezet. Egy másik skóciai viszont úgy ítéli meg, hogy szerencsét is lehet kovácsolni a másságból, hiszen akkor "mindenki veled foglalkozna". Hogy ez miért lenne jó a homoszexuális játékosnak, azt nem részletezte a futballista.

Egy sztárfocista is lehet depressziós

Korábban Gianluigi Buffon és Christian Vieri is elmondta már, hogy egy sztárjátékos is lehet depressziós, hiába vannak milliók a bankszámláján és topmodell a barátnője. De a francia vb-aranyérmes Emmanuel Petit is megemlítette már a problémát az önéletrajzi könyvében, a német kapus, Robert Enke pedig – miután meghalt a kétéves kislánya – öngyilkos lett 2009-ben.

A problémát sok olasz klub a szőnyeg alá söpri, bár egyre több csapatnál lehet pszichológushoz fordulni, a játékosok ennek ellenére is inkább a barátaikkal osztják meg a gondjaikat, nem pedig a szakemberrel. Az 50 olaszországi focistából 29 szerint probléma a Serie A-ban a depresszió, tizenketten pedig beismerték, hogy voltak már depressziósok.