Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban 71 éves korában elhunyt a portugál futball legnagyobb klasszisa, a világbajnoki bronzérmes Eusebio da Silva Ferreira.

Az aranylabdás focista halálát a Sky.com szerint szívelégtelenség okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző problémákkal, 2012 júniusában agyérgörccsel kellett két hétig kezelni. "Miután egészen közelről követhettem a mindennapjait, szemtanúja voltam, hogy az utóbbi években nagyon törékennyé vált az egészsége" - nyilatkozta a portugál állami televíziónak Joao Malheiro, Eusebio életrajzi könyvének szerzője.

A pályafutása nagy részét a Benficában töltő támadó 745 tétmeccsén 733 gólt lőtt. 1962-ben BEK-győztes volt a csapatával, 1965-ben megnyerte az Aranylabdát, 1968-ban és 1973-ban európai aranycipőt nyert.

A Fekete Párducnak becézett csatár az 1966-os világbajnokságon harmadik lett a portugálokkal, és a torna gólkirálya lett kilenc találattal. Az Észak-Korea elleni negyeddöntőt 0-3-as állásról négy gólt szerezve fordította meg.

1962-ben és 1966-ban is második lett az Aranylabda-szavazáson, utóbbi esetben egyetlen ponttal szorult Bobby Charlton mögé. Eusebio többször is felemlegette, hogy 1966-ban az egyik portugál újságíró Bobby Charltont írta be elsőnek, a honfitársát pedig csak másodiknak - ha fordítva szavaz, akkor ő végez az élen 81 ponttal, az angolnak pedig 80 pontja lett volna. "Mindig azzal indokolta a döntését, hogy azt hitte, úgyis nagy fölénnyel fogok nyerni" - nyilatkozta erről a Eusebio. "Ha rám szavaz, én lehettem volna az első focista, aki két egymás utáni évben nyer Aranylabdát."

Halálhíre megrázta a futballvilágot. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke "egy legenda elvesztéséről" írt Twitter-oldalán, míg Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint "a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa távozott". Blatter a bejegyzésében leszögezte: Eusébio "örökre megőrzi helyét a legnagyobbak között".

"A gyepen Eusébio legendává vált, akár a portugál válogatottban, akár a Benficában játszott" - fogalmazott Platini. "Ezen túlmenően a portugál labdarúgás nagyszerű nagyköveteként is tevékenykedett. Nemcsak labdarúgó, hanem jó és elbűvölő ember is volt egyben. Hiányozni fog nekünk."

José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője hazája egyik meghatározó alakjának nevezte az elhunytat.

"Ő halhatatlan. Fontos viszonyítási pont volt még pályafutása után is az értékeket, az alapelveket, a lelkesedést illetően. Ha a mai labdarúgásban próbálnánk elhelyezni, a legjobbak szintjén lenne. Húsz- vagy harmincévesen napjainkban is hihetetlen színvonalon játszott volna."

A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) egyperces gyászszünetet rendelt el minden vasárnap sorra kerülő futballmérkőzésre, míg kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tiszteletére.

Eusébiót hétfőn már örök nyugalomra is helyezik, mégpedig a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben. Egykori klubja, a Benfica közlése szerint a temetést megelőzően egy a Luz Stadionhoz közeli templomban kerül sor a búcsúztatásra.

Eusébio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle. Rajongói ugyanakkor már vasárnap délután is leróhatják kegyeletüket, Eusébio földi maradványát ugyanis gyertyás ravatalban helyezték el a Luz Stadionban.