Vágólapra másolva!
Bede Ferenc korábbi játékvezető szerint azért nem utazhat Kassai Viktor a brazíliai világbajnokságra, mert az MLSZ Játékvezetői Bizottsága nem menedzseli megfelelően a magyar bírókat. A szövetségnél azonban azt mondják, csupán arról van szó, hogy a FIFA kicserélte a mezőnyt, a 2011-ben az év játékvezetőjének választott Kassai mellett számos más sztárbíró is otthonról nézi majd a vébét.

„Természetesen a stábommal együtt csalódással értesültünk róla, hogy a FIFA végül nem számol velünk a világbajnokságra utazó szűk keretben, de ahogy egy sportoló életében sem kizárólag sikerek szerepelnek, egy játékvezetőnek is el kell tudnia fogadni azt, ha számára kedvezőtlen döntés születik” - mondta az MLSZ.hu-nak Kassai Viktor, miután szerdán kiderült, hogy a legelismertebb magyar játékvezető nincs ott az idei brazíliai vb-re kiszemelt bírók között.

Kassai az utóbbi években többször is céltáblává vált egyes döntései miatt. A 2012-es Európa-bajnokságon csak két csoportmeccset vezethetett, miután az Anglia-Ukrajna (1-0) találkozón nem adta meg Marko Devic szabályos gólját - a gólbíró, Vad II István jelzése alapján. A FIFA akkor nem is titkolta, hogy a téves döntés miatt nem osztanak neki több lapot a tornán.

Két Bajnokok Ligája-meccs miatt is kritikák érték. A tavaszi Bayern München-Barcelona (4-0) elődöntőn két gól is vitatható volt: a felvételek alapján úgy tűnt, Robben találata előtt Müller szabálytalan volt, Gomez pedig lesről volt eredményes. A másik oldalon viszont úgy vélték, akár három büntetőt is ítélhetett volna a német csapat javára. Az őszi szezonban a Galatasaray-hívők estek neki a magyar bírónak, aki szerintük adott egy ajándék büntetőt a Juventusnak a torinói meccsen (2-2).

Alexis Sanchez és Kassai Viktor. Ezt az ítéletét nem kifogásolták. Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

"Megdöbbentem. Nem szoktam soha fogadni, de simán tettem volna rá pénzt, hogy Viktor ott lesz a vébén" - mondta az Origónak a már visszavonult Bede Ferenc, aki korábban számos Bajnokok Ligája-mérkőzésen segítette Kassai Viktor munkáját negyedik játékvezetőként. Szerinte azonban nem elsősorban azért maradt le a vébéről az első számú magyar bíró, mert az utóbbi időben többször is hibázott, hanem az elégtelen sportdiplomácia miatt.

"A játékvezetésben minden a diplomácián múlik, azon, hogy hogyan menedzselik a bírókat, ez pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség, illetve a Játékvezetői Bizottság dolga. Fontos, hogy az UEFA-val és a FIFA-val folyamatosan tartsák a kapcsolatot, ez Vágner László idejében remekül működött is" - mondta.

Bede felhívta a figyelmet arra, hogy 2000 és 2005 között Puhl Sándor vezette a játékvezetői bizottságot, akkoriban sem a 2002-es, sem a 2006-os vébén nem volt magyar vezetőbíró, és hiába volt nyolc magyar FIFA-játékvezető, nagyobb meccseket egy sem kapott. Amikor 2006-ban Vágner László átvette az irányítást, akkor Bede szerint elindult egy olyan menedzselési folyamat Európa nyugati része felé, amelynek rövid időn belül számos eredménye lett.

BL-döntő, olimpiai finálé, vb-elődöntő

Kassai Viktor 2007-ben bekerült a Bajnokok Ligája-keretbe, 2008-ban olimpiai döntőt vezethetett, majd részt vett a 2010-es világbajnokságon, ahol többek között a német-spanyol elődöntőt is megkapta. 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választották, ebben az évben a Bajnokok Ligája döntőjét dirigálta, majd egy évvel később és tavaly is BL-elődöntőn bíráskodott.

"Pedig akkoriban még nem volt akkora neve, hatalmas meglepetés volt, hogy 2008-ban olimpiai döntőt vezethetett. Ma már sokkal könnyebb lenne őt menedzselni, hiszen a világ legjobb játékvezetőjének is megválasztották. Vágner László idejében még nem ismerték ennyire, mégis beindult a szekér. Aztán 2010-ben Vágner távozott, és ismét Puhl Sándor érkezett, és mintha valami megváltozott volna. Pedig Kassai Viktor azóta nem lett rosszabb játékvezető, és a stábjában is csak annyi változás volt, hogy Erős Gábor mellett már nem Vámos Tibor, hanem Ring György szerepel” – mondta Bede.

Szerettük volna, ha minderre reagál Puhl Sándor, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának jelenlegi alelnöke, de sem őt, sem Berzi Sándort, a bizottság elnökét nem sikerült elérnünk. Utóbbi az MLSZ honlapján így magyarázta a FIFA döntését: „Tudomásul kell venni, hogy a FIFA döntő többségében új játékvezetőknek adta meg a lehetőséget a bizonyításra, így ő ezúttal nem került be a legszűkebb keretbe. E döntésnek Viktoron kívül más, igazán nagy nevek is áldozatul estek, így például nem lesz ott Wolfgang Stark, Stéphane Lannoy vagy Damir Skomina. Ismerve Viktor képességeit és elhivatottságát, biztosak vagyunk benne, hogy a következő időszakokban is felkészültségéhez méltó felkéréseket kap majd nemzetközi szinten is.”

Kicserélődött az európai keret

Kassai Viktor is így látja, és büszke az eddigi eredményeire. „Tudni kell, hogy mivel a FIFA minden kontinensnek lehetőséget ad a játékvezetés terén is, így rendkívül szűkös az Európából a vébére utazók névsora, hatalmas volt a versengés a bekerülésért az európai játékvezetők között, rajtam kívül több nagy névként számon tartott szakember is csalódott lehet a döntést követően. Ettől függetlenül tudomásul veszem a döntést, és továbbra is büszke vagyok az eddig elért eredményeinkre.”

Berzi és Kassai véleményét támasztja alá, hogy jelentősen kicserélődött a legutóbbi világbajnoki keret. A kilenc európai játékvezetőből csak egy van - az angol Howard Webb -, aki a 2010-es vébén is fújt, és az idén is fog. Ezt felvetésünkre Bede Ferenc is elismerte.

„A küldő nemzetek azonban nem változnak, csak annyi a különbség, hogy amíg van öt-hat jó képességű spanyol, német vagy olasz bíró, akiket tudnak cserélgetni a világversenyeken, addig mi csak egy Kassai Viktorba és egy Vad Istvánba kapaszkodunk. Pedig hat FIFA-bírónk is van, de a másik négyet nem menedzselik. Még jobban erősíteni kell a diplomáciánkat. Sok mindent a kirakatból ítélünk meg, és nem látjuk, hogy mi van mögötte, csak akkor nézünk be mögé, amikor betörik a kirakat. Hát most betört” - jelentette ki Bede Ferenc.