Szerbia még megpróbálja elgáncsolni a koszovói válogatottat

Albert Bunjaku, koszovói foci, labdarúgás, koszovó
SERBIA, Mitrovica : Kosovo's Albert Bunjaku fights for the ball with Haiti's Donald Guerrier during the friendly football match between Kosovo and Haiti on March 5, 2014 in Mitrovica. Six years after declaring independence from Serbia, Kosovo drew 0-0 in a friendly match with Haiti in their FIFA-approved debut on the international stage Wednesday. But even without a single goal scored, more than 17,000 fans at the Adem Jashari stadium frenetically applauded their squad playing in blue and white jerseys. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Hat évvel Koszovó függetlenné válása után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség beleegyezett, hogy a koszovói nemzeti csapat barátságos mérkőzéseket játsszon. Bár a Haiti elleni múlt heti döntetlen egyáltalán nem biztató, és a FIFA-tagság is messze még, Albert Bunjaki szövetségi kapitány már a vb-selejtezőkről álmodik. A szerbek viszont máris eltiltatnák a szomszédot egy zászlóégetés miatt.

Másfél éve, a Svájc-Albánia vb-selejtező előtt Fadil Vokrr, a Koszovói Labdarúgó-szövetség főtitkára és Eroll Salihu főtitkár az éj leple alatt felkereste mindkét válogatott szállodáját, és a koszovói származású játékosokkal aláíratott egy petíciót, amely felszólította a nemzetközi szövetséget (FIFA), hogy tegye lehetővé a vitatott státusú Koszovó válogatottjának önálló szereplését.

A gerillaakció már nem az első próbálkozás volt, de akkor még nem ért célt. Hatévnyi sikertelen koszovói lobbizás után végül idén januárban döntött úgy a FIFA, engedélyezi, hogy, Koszovó hivatalos mérkőzéseket játsszon nemzeti válogatottak ellen. A csapat addig az albán ifisták, illetve a török 35 év feletti válogatott ellen játszhatott, illetve összemérte erejét Lappföld legjobbjaival (4-1, még 2005-ben) és Monacóval (7-1, 2006-ban), 2010-ben pedig a svájci Neuchatel Xamaxot is legyőzte 2-0-ra.

Lelkes koszovói szurkolók Forrás: AFP/Armend Nimani

A FIFA végrehajtó bizottságának döntéséhez az is kellett, hogy az engedélyre áldását adja a szerb szövetség első embere, Tomislav Karadzic is. Szerbia ugyanis nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és még mindig saját tartományának tartja. A szerb szövetség kommunikációja elég kaotikus az ügyben, Karadzic ugyanis a megállapodás ellenére többször elmondta, hogy ugyan a FIFA-döntés a szerb kormány beleegyezésével született meg, de ő ezt nem is tudta befolyásolni.

A FIFA kikötötte, hogy Koszovó válogatottja - a volt Jugoszlávia tagállamai kivételével - bárki ellen pályára léphet, ha a tervezett mérkőzés előtt 21 nappal értesíti erről a FIFA-t, csak hazai pályán játszik, és semmilyen nemzeti jelképet nem használ, a himnuszt is beleértve. Amennyiben a koszovóiak a megállapodás bármely pontját megsértik, az engedély automatikusan érvényét veszti.

Szerbia csak a hibára várt

Koszovó múlt szerdán az Ujkani - Pepa (Rexhepi, 65.), Sadiku (Krasniqi, 71.), Hasani, Raskaj - Perdedaj, Nushi, Gashi, Alushi - Bunjaku (Toski, 71.) - Azemi (Kastrati, 57.) összeállításban Haiti ellen vívhatta az első hivatalos mérkőzését, a gól nélkül véget ért összecsapást húszezren néztek végig a helyszínen, Kosovska Mitrovicán.

A mérkőzést azonban a szerbek árgus szemekkel figyelték, és 24 óra elteltével felszólították a nemzetközi szövetséget, hogy azonnal vonja vissza az engedélyt, mondván, a koszovóiak több ponton is megszegték a feltételeket.

A szerb szövetség már februárban felháborodással értesült arról, hogy a pristinai stadion átépítése miatt éppen a tartomány egyetlen szerb többségű városában, Kosovska Mitrovicán rendezik a mérkőzést. De ennél nagyobb gond volt, hogy a meccs előtt, alatt és után a szurkolók nacionalista és soviniszta rigmusokat skandáltak, és elégettek egy szerb zászlót. Ráadásul a hazaiak a mezükön a Koszovói Labdarúgó-szövetség címerét is használták. A szerb szövetség szerint a játékvezetőknek meg kellett volna vizsgálni a meccs előtt a felszerelést, hogy a jelképhasználatnak elejét vegyék.

"A szerb szövetség azonnali büntetést vár a FIFA-tól, mert a történtek kimerítik a vandalizmus, a nacionalizmus és az idegengyűlölet fogalmát" - írták a levélben, amelyet nemcsak Sepp Blatternek, de Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) elnökének is eljuttattak.

A kapitány már a 2018-as vb-re készül

A koszovóiak következő célja a teljes jogú UEFA-, illetve FIFA-tagság. Ehhez először az országnak be kellene kerülnie az ENSZ-be, de a minimális kétharmad, azaz 129 tagállam helyett eddig mindössze 108 ismerte el Koszovót. Amellett a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának vétójoga van, és közülük Oroszország és Kína sem ismeri el az államot.

Ehhez képest Albert Bunjaki szövetségi kapitány már arról álmodik, hogy válogatottja részt vehet a következő vb selejtezőin. "Túl kevés időnk volt a felkészülésre, de most már létrehoztunk egy olyan alapot, amelyre építhetünk. Vannak fiatal tehetségeink, hosszú út áll előttünk, de hiszem, hogy Koszovó megérdemli, hogy részt vegyen a 2018-as selejtezőkön" - idézte a kapitányt a Gazeta Express című pristinai napilap.

A koszovói válogatott Forrás: AFP/Armend Nimani

A koszovói származású játékosok közül néhányan komoly európai klubban futballoznak, a Haiti elleni keretben azonban elvétve volt ilyen focista. Az Eintracht Frankfurt-tartalékban szereplő Julian Bibelaj és Enis Bunjaku, a kaiserslauterni Albert Bunjaku és Enis Alushi, illetve a Manchester City akadémiáján nevelkedő 17 éves Bersant Celina neve mondhatott valamit, de csak a nagyon vájt fülűeknek.

Mennyivel erősebb lenne a keret, ha a kapitány olyanokra is számíthatna, mint a svájci színekben pályára lépő Xherdan Shaqiri (Bayern München), Valon Behrami (Napoli) és Granit Xhaka (Mönchengladbach) vagy az albán válogatott Lorik Cana (Lazio)! "Egyelőre nem hívjuk őket, nem akarunk senkit kínos helyzetbe hozni. Meg kell védenünk a karrierjüket” - mondta erről Salihu.

Shaqiri elgondolkodna, Xhaka bevállalósabb

Két éve a New York Times megkérdezett néhány játékost, mit szólnának egy önálló koszóvói válogatotthoz. Shaqiri akkor azt mondta, számára egyelőre csak Svájc létezik, de lehet, hogy ha Koszovó engedélyt kapna a FIFA-tól, és kiderülne, hányan választják ezt a válogatottat, akkor elgondolkodna.

Xhaka azonban csütörtökön az Albinfo.ch portálon bevállalósabb volt, és nem zárta ki a váltás lehetőségét. "Svájcnak örökre hálás leszek, itt nőttem fel, itt jártam iskolába, itt tanultam meg futballozni. De sohasem feledem, hogy Koszovó a hazám, és ha a FIFA teljes jogú tagjának elfogadja a futballszövetséget, akkor felülvizsgálom az álláspontomat" - nyilatkozta.

Adnan Januzajt, a Manchester United belga születésű csodagyerekét azonban megközelíteni se tudták a koszovói szövetség vezetői, még az édesapja se reagált az üzenetükre. (Az ő esetében bőven van konkurencia, lehetne belga, angol, de akár török vagy horvát válogatott is.) "Csak azért szerettünk volna találkozni vele, hogy elmagyarázzuk, milyen fontos lenne a számunkra, ha csak szimbolikus tíz perc erejéig játszana. De nem jutottunk közel hozzá" - mondta csalódottan Salihu.

Albert Bunjaku hajtott és küzdött Haiti ellen Forrás: AFP/Armend Nimani

Megkerestük a FIFA-t azzal a kérdéssel, hogy mi lenne, ha valaki egy új tagállam színeiben szeretne szerepelni úgy, hogy korábban már pályára lépett más válogatott tétmeccsén. Azt a választ kaptuk, hogy amíg Koszovó felvétele és a játékosok nemzetváltása hipotézis, addig nem kommentálják az ügyet. A svájci Blick jobban járt, a lapnak a FIFA kommunikációs igazgatója, Walter De Gregorio annyit mondott: "Ha Shaqiri és társai váltani szeretnének, akkor nagy valószínűséggel játszhatnának koszovói színekben."

Egyelőre annyit tudni csak, hogy - mint a csapat Svédországban légióskodó játékosa, Loret Sadiku a helyi Aftonbladetnek elárulta - Koszovó legközelebbi, májusi ellenfele minden bizonnyal Törökország lesz.

A koszovói keret

Kapusok: Samir Ujkani (Palermo, olasz), Kushtrim Mushica (Pristina), Julian Bibelaj (Eintracht Frankfurt II, német)
Védők: Avni Pepa (Sandnes Ulf, norvég), Lorent Sadiku (Helsingborg, svéd), Lum Rexhepi (Honka, finn), Shkodran Metaj (Emmen, német), Ardian Gashi (Helsingborg, svéd), Shpetim Hasani (Örebro, svéd)
Középpályások: Anel Raskaj (Sandnes Ulf, norvég), Fanel Prededaj (Cottbus, német), Enis Alushi (Kaiserslautern, német), Liridon Krasniqi (Fethiyespor, török), Kristian Nushi (St. Gallen, svájci), Enis Bunjaku (Eintracht Frankfurt II, német), Faton Toski (FSV Frankfurt, német), Ardian Gashi (Helsingborg, svéd)
Csatárok: Flamur Kastrati (Strömgodset, norvég), Albert Bunjaku (Kaiserslautern, német), Ilir Azemi (Greuther Fürth, német), Alban Bunjaku (Sevilla, spanyol), Bersant Celina (Manchester City, angol)

Kézilabdában, klubszinten már sikerült

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki a függetlenségét, de az ország más sportágakban már előtte is megróbálta elérni, hogy a különböző sportszövetségek elismerjék, és lehetőséget adjanak a szereplésre. Kézilabdában elég könnyedén sikerült, igaz, csak klubszinten.

Koszovó már 2004-ben kérte felvételét az európai kézilabda-szövetség (EHF) tagjai közé, akkor még az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartományként, azaz nem független államként. Az európai szövetség ettől függetlenül 2004. december 18-án, budapesti kongresszusán 20 igen, 4 nem szavazat és 16 tartózkodás mellett elfogadta a kérelmet. A döntés értelmében Koszovónak nincs saját nemzeti válogatottja, saját zászlaja, himnusza, de a klubcsapatai indulhatnak a kupákban.

Problémát csak az okozott, hogy 2006-2007-ben a KH Vlaznimi Gjakove kétszer is szerb ellenfelet kapott. A ZRK Kikinda ki sem állt ellene, de egy évre rá a HC Naisa Nis már nem vállalta az EHF 7500 eurós pénzbírságát, inkább elfogadta, hogy semleges helyszínen, Tatabányán játssza le a párharc mindkét meccsét - és kétszer alaposan elverte az ellenfelet (42-14, 46-13).