Ronaldo a Barca ellen előzné meg Puskást

463413147 Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) is congratuled by Real Madrid's Welsh striker Gareth Bale after scoring during the UEFA Champions League, round of 16, second leg football match Real Madrid CF vs FC Schalke 04 at the Santia
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) is congratuled by Real Madrid's Welsh striker Gareth Bale after scoring during the UEFA Champions League, round of 16, second leg football match Real Madrid CF vs FC Schalke 04 at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 18, 2014. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A Barcelona középpályása, Andrés Iniesta tökéletes mérkőzést ígér, Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője nyílt csatára számít a spanyol bajnokság vasárnapi csúcsmérkőzésén. A fővárosiak egykori mestere, John Toshack szerint egy korszak véget ért a katalánoknál, ezt érezheti Gerardo Martino is, aki a hírek szerint a távozás gondolatával foglalkozik. Cristiano Ronaldo az El Clásicón előzné meg Puskás Ferencet.

Vasárnap rendezik a spanyol Primera División 29. fordulójának csúcsrangadóját, a Real Madrid-Barcelona rangadót. A csata ugyan nem feltétlenül dönt az aranyérem sorsáról, de irányt mutathat a bajnoki hajrára. Az El Clásico ideiglenes nyertese azonban az Atlético Madrid lehet - feltéve, ha még a derbi előtt nyer a sereghajtó Betis otthonában -, hiszen bármilyen eredmény is születik, az valamilyen szempontból kedvező lesz a jelenlegi második helyezettnek.

A Real Madrid egykori edzője, John Toshack azt állítja, ha vasárnap a Barcelona kikap Madridban, úgy "hosszú, kemény tél" vár a katalánokra. "Egyértelműen látom a Barcelona hanyatlásának jeleit, szerintem egy korszak végérvényesen véget ért. Hihetetlen sikereket ért el a csapat, de most már jönnek a problémák. Fájdalmas volt látni a Real Sociedad elleni 3-1-es vereséget, radikális változtatásokra van szükség, különben nehéz idők köszöntenek a klubra" - mondta a walesi hozzátéve, hogy "nagy meglepetésként érné", ha vasárnap a Barcelona nyerne.

Tökéletes meccs, nyílt csata

Egy Real-győzelemmel kialakuló hét pont különbség már aranyat érhet a Madridnak. A vendégeknél mindenki egészséges, spanyol lapok szerint Gerardo Martino vezetőedző a középpályán a Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas négyesnek szavaz bizalmat. Elöl Messi párja Alexis Sanchez, Pedro vagy a hét közben a párizsi Disneylandben szórakozó Neymar lesz.

"Mindig azért utaztunk a Bernabéuba, hogy a bajnoki arany sorsáról döntsünk. Ezúttal sem lesz másként. Nem húsz pont a különbség, hanem négy, ez pedig nem vészes. Ha szeretnénk előrébb kerülni, akkor nyernünk kell. Tökéletes mérkőzésre törekszünk, küzdeni fogunk, pozitívan állunk a csatához" - jelentette ki Andrés Iniesta.

Iniesta vasárnap is szeretne örülni Forrás: AFP/Javier Soriano

A Real Madrid 31 mérkőzés óta veretlen, legutóbb éppen az október 26-ai, barcelonai El Clásicón kapott ki (1-2), ezzel Carlo Ancelotti olyan magasságba emelte a csapatot, mint tette azt éveken át Pep Guardiola a riválisnál. Az olasz edző hermetikusan lezárta az öltöző ajtaját a sajtó előtt, nincsenek botrányok, a csapat taktikáját a 4-3-3-as felállásra építette, a középpályán pedig Modric és Xabi Alonso személyében olyan embereket játszat, akik nemcsak támadó, de komoly védekező szerepre is képesek.

"Nagyon izgatottak vagyunk, de a csapaton belül jó a hangulat, megvan a kellő motiváció, és magabiztosan lépünk pályára" - ígérte Ancelotti. "Nyílt csatára számítok, de biztos vagyok benne, hogy az aranyérem sorsa nem most, hanem majd az utolsó fordulóban dől el."

A Marca azt írta, a Málaga ellen egy hete megsérült Karim Benzema is ott lesz a pályán, a francia támadó reneszánszát éli, hiszen idén már 15 gólnál jár. És ahogy a lap fogalmazott, nélküle a Real sem tartana ilyen veretlenségi sorozatnál.

Mi lesz veled, Martino?

Bár a spanyol Szuperkupát már megnyerte, a Király-kupában éppen a Real ellen vív döntőt április 16-án, a Bajnokok Ligájában az Atlético Madriddal a legjobb nyolc között találkozik, és esélyes még a bajnoki aranyéremre is, nem a legstabilabb Gerardo Martino helyzete.

A Televisió de Catalunya egy showműsorában (EsportClub) elhangzott információ szerint az argentin szakember nem bírja a nyomást, és a szezon végén szeretne távozni, de ezt a klub alelnöke, Manuel Arroyo cáfolta. "Ez nem igaz, Martino csak arra koncentrál, hogy a csapat mindhárom porondon jól szerepeljen" - nyilatkozta a Marcának, ugyanakkor megerősítve, hogy a szakember szerződése közös megegyezéssel bármikor felbontható. A brit Mirror már azt is tudni vélte, hogy a Barca kiszemeltje a Liverpool jelenlegi mestere, Brendan Rodgers, míg a Tottenham szívesen lecsapna Martinóra.

Ancelotti és Martino ismét összecsap Forrás: AFP/Javier Soriano

"Nagyon tudok azonosulni a nézetivel, a futballról alkotott filozófiájával és azzal, ahogy a játékosokkal bánik. Az lenne a bölcs döntés, ha folytatná a munkáját" - nyilatkozta Martinóról a Barca kapusa, Víctor Valdés.

Hogy a Tata becenévre hallható szakembernek mi a terve, nem tudni, de az ESPN Brasil televíziós csatorna úgy értesült, hogy októberben még nagyon előretekintett, ugyanis a klubvezetésnek leadott egy listát, és a kiszemeltek között Sergio Agüero, Arda Turan és Ilkay Gündogan neve is szerepelt.

A statisztika Real-sikert ígér

Ha hisz a statisztika erejében, akkor megnyugodhat a Real, hiszen az elmúlt öt bajnoki szezon tavaszi rangadója előtt a több ponttal rendelkező csapat mindig bajnok lett. 2009-ben a 34. fordulóban, Madridban győzött a Barcelona 6-2-re, ezzel hét pontra növelte az előnyét, és végül fölényesen, kilenc ponttal többet gyűjtve végzett az élen. 2010-ben a 31. fordulóban 77-77 ponttal állt mindkét együttes, de akkor ismét a fővárosban győzött a Barca (2-0), és a megszerzett hárompontos fórt meg is tartotta.


2011-ben 1-1-es döntetlent hozott a 32. forduló, azaz a Real nem tudott hazai pályán faragni a nyolcpontos hátrányán, és a katalánok már nem engedték ki kezükből a győzelmet. 2012-ben a madridiak négypontos előnnyel érkeztek Barcelonába, a 34. fordulóban 2-1-re győztek - ez el is döntötte az aranyérem sorsát.


Tavaly a 26. fordulóban a Barcelona 68, a Real 52 pontnál tartott, de a Madrid hazai 2-1-es sikere végül nem osztott, nem szorzott, hiszen a Barca lett a bajnok, és végül 15 pontot vert az ősi riválisra.


Valdes utolsó Real-csatája

Spanyol sajtóhírek szerint két barcelonai játékos is az utolsó El Clásicójára készül. Víctor Valdés tizenegy éve véd a csapat színeiben, soha egyetlen kapus sem szerepelt annyi Real Madrid elleni rangadón, mint ő. A Manchester City és a Monaco által csábított 32 éves játékos eddig 27 csúcsrangadón játszott, két éve döntötte meg Andoni Zubizarreta 18 mérkőzéses rekordját.

"Ez a három pont létfontosságú lenne a számunkra, Valladolidban és a Real Sociedad ellen kikaptunk, de szerencsére most a Real ellen visszaszerezhetünk valamit. Támadnunk és nyernünk kell" - jelentette ki. Ugyan a Király-kupa-döntőn még játszhatna, de állítólag azt a csatát a szakvezetés már a 38 éves cserekapusnak, José Manuel Pintónak ígérte.

Az AS úgy tudja, Xavi is távozhat a nyáron, legalábbis a világ- és Európa-bajnok középpályás iránt katari és amerikai csapatok is érdeklődnek. A 34 éves játékos eddig 38 El Clásicón szerepelt, öt gólt szerzett, és amikor betalált, akkor a csapata mindig győzött. Összesen tizenöt nyertes és tizenegy vesztes meccsen szerepelt, részese volt tizenkét döntetlennek.

A hazaiak nagy veteránja Sergio Ramos, ő eddig összesen 26-szor szerepelt a Barcelona ellen - ebből tizenhét bajnokin háromszor volt eredményes. Csupán két mérkőzést kellett kihagynia, a 2010-11-es BL-elődöntő visszavágóját és a tavalyi Király Kupa-elődöntő első mérkőzését.

El Clásico

Az eddigi 225 meccs mérlege:
90 Real-győzelem, 48 döntetlen, 87 Barcelona-siker


A párharc legnagyobb győzelmei

Real Madrid - Barcelona 11-1 (1943. június 13, Király-kupa)
Real Madrid - Barcelona 8-2 (1935. február 3., La Liga)
Real Madrid - Barcelona 6-1 (1949. szeptember 18., La Liga)
Barcelona - Real Madrid 7-2 (1950. szeptember 24., La Liga)


A párharc legjobb gólszerzői
18 gól: Alfredo Di Stéfano (Real), Lionel Messi (Barcelona)
15 gól: Raúl (Real)
14 gól: César Rodríguez (Barcelona), Francisco Gento (Real), Puskás Ferenc (Real)
12 gól: Cristiano Ronaldo (Real), Santillana (Real)


Messi 18, C. Ronaldo 12

Cristiano Ronaldo a keddi, Schalke elleni két góljával már utolérte a klub örök-góllövőlistáján Puskás Ferencet, de az igazi boldogságot az jelentené a számára, ha a Barca ellen től is lépne a 243 találaton, és a Raúl (323), Di Stéfano (308), Santillana (290) trió nyomába eredne.

A portugál első bajnoki gólját 2009. augusztus 29-én a Deportivo ellen szerezte, azóta még 170-szer talált be a Primera Divisiónban. Eddig nem akadt olyan ellenfél, amelynek legalább egyszer ne köszönt volna be. A legrosszabbul a Sevilla járt, nyolc bajnokin tizenöt gólt kapott tőle, de nem szerethetik a Málaga- és a Getafe-drukkerek sem az ellenük elért tizenhárom-tizenhárom találat miatt.

A Barcelona ellen eddig összesen tizenkétszer volt eredményes, míg Lionel Messi már tizennyolc gólt vágott a Real Madridnak, ezzel utolérte az El Clásico-történet legeredményesebbjét, Di Stéfanót.