Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája negyeddöntőinek mindkét szerdai visszavágója 1-1-ről indul, vagyis az idegenben lőtt gól birtokában a hazai pályán játszó csapatoknak nem kell lemondaniuk a saját játékukról: a Bayern München kényelmesen járathatja a labdát a Van Persie-t és talán Rooneyt is nélkülöző Manchester United ellen, az Atlético Madrid pedig újra megpróbálhatja kibekkelni a Barcelona rohamait. Papíron mindkét párharc teljesen nyílt.

Kicsit csillapodtak a kedélyek a Manchester United edzője, David Moyes körül, akinek a szurkolók jelentős része a kirúgását követelte az utóbbi időben a csapat siralmas szezonja miatt. A már csak a BL-ben álló Unitedtól kellemes meglepetés volt az első meccsén elért 1-1 a címvédő és idén is fő esélyesként számon tartott Bayern München ellen.

Az angolok a bajnokságban is javítottak valamit a formájukon: bár a Manchester Citytől simán kikaptak, az elmúlt négy idegenbeli mérkőzésüket megnyerték a Premier League-ben, legutóbb a Newcastle-t intézték el 4-0-ra. Ennek megfelelően Moyes nyugodtan és viszonylag magabiztosan nyilatkozott a visszavágó előtt, szerinte a csapata "élvezi a helyzetet", valamint a játékosok "tökéletesen felkészültek és koncentráltak".

Ráadásul a Bayern a hétvégén 2012 októbere óta először szenvedett vereséget a Bundesligában, ami felveti annak a gyanúját, hogy Pep Guardiola vezetőedzőnek embert próbáló feladat ébren tartania a bajnokságot már megnyert játékosainak motivációját.

Rooney az első meccsen csak nézte Schweinsteiger gólját Forrás: AFP/Christof Stache

Ennek ellenére továbbra is a Bayern tekinthető a párharc esélyesének. A Guardiola által játszatott, óriási labdabirtoklási fölényre épülő futballnak nagyon kedvező, hogy a United nem védekezheti végig a meccset, és előbb-utóbb kénytelen lesz kitámadni. Ezen az sem változtat sokat, hogy a német csapatban eltiltás miatt sem Bastian Schweisteiger, sem Javi Martinez nem léphet pályára, és Thiago is sérült. Cserébe ott van a Guardiola keze alatt védőből középpályássá előlépő Philip Lahm, és az első meccset kihagyó Dante is visszatér a védelem közepébe.

A Manchestert érzékenyebben érinthetik a hiányzók. A két világklasszis támadó közül Robin Van Persie sérült, Wayne Rooney pályára lépése pedig egy lábujjsérülés miatt kétséges, bár utóbbival kapcsolatban Guardiola elmondta, hogy akár egy sörben is fogadna arra, hogy ez csak trükk, és az angol csatár ott lesz a kezdőcsapatban. Rajtuk kívül biztosan kihagyja a meccset Evans, Rafael és Fellaini.

Kihúzza-e az Atletico?

Rettentő nehéz megverni ezt az Atletico Madridot, a Barcelonának, például, a szezonban még egyszer sem sikerült, pedig négyszer is nekifutott: a spanyol bajnokságban 0-0-t játszott a fővárosi csapattal, a BL-negyeddöntő első meccsén 1-1-et, de még a spanyol szuperkupát is csak két döntetlennel, a változatosság kedvéért 1-1-gyel és 0-0-val nyerte meg ellene. A sikerhez talán a BL-ben jártak a legközelebb a katalánok, de az Atlético egy zseniális Diego-góllal és a mindent megfogó Courtois kapussal állta a sarat.

A visszavágón valószínűleg hasonló lesz a forgatókönyv, vagyis a Barcelona támad, az Atletico pedig masszívan bekkel, és igyekszik kontrázni. Mindenesetre ha a madridiak megússzák kapott gól nélkül, az már garantált továbbjutást jelent. Diego Simeone, az Atlético edzője számít rá, hogy ebben a Vicente Calderón fanatikus szurkolótábora is segítségükre lesz: "Ez egyike a világ legkülönlegesebb stadionjainak. A szurkolók gólokat ugyan nem lőhetnek, de tele vannak energiával. Biztos vagyok benne, hogy a meccs elejétől kezdve támogatni fognak minket."

Összehangolt bekkelés Forrás: AFP/Lluis Gene

A BL-ben eddig 7, a szezon során összesen 32 gólt szerző, a Barca elleni első meccsen megsérülő Diego Costa lehetséges pályára lépéséről Simeone annyit mondott, ha jól van, játszani fog. Tekintve, hogy nem kell feltétlenül gólt szerezni, a brazil esetleges kimaradását viszonylag könnyen átvészelheti az Atlético - főleg, hogy egymeccses eltiltása után a BL-ben eddig 4 gólt és 4 gólpasszt jegyző cserecsatár, Raúl Garcia is visszatérhet a csapatba. A középpályás Arda Turan ugyanakkor nem egészséges.

A Barcelonából hiányzik a térdszalag-szakadása miatt őszig harcképtelen Victor Valdés, helyette az első meccsen néha hajmeresztő dolgokat bemutató Manuel Pinto fog a kapuban állni, így a katalán csapatnak különösen fontos, hogy az ellenfele még kontratámadásokkal se juthasson el lövésig. Ez különösen nehéz feladat lehet úgy, hogy a védelemből most Gerard Piqué esett ki sérülés miatt, és hiába van ott a keretben Carles Puyol, játszani valószínűleg csak legvégső megoldásként fog.