Szétesőben a Barca, és ez még a kisebb gond

barcelona
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) and Barcelona's midfielder Cesc Fabregas react after Atletico Madrid's Brazilian midfielder Diego scored a goal during the UEFA Champions League quarterfinal first leg football match FC Barcelona vs Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 1, 2014.
Vágólapra másolva!
BL-kiesést jelentő és bajnoki aranyálmokat kipukkasztó vereség, távozni készülő edző, aki mögül kihátráltak a játékosok - nem éppen karneváli a hangulat a Barcelonánál. A csapat szerdán, a Király-kupa-döntőben, a Real Madrid ellen még megvigasztalhatja lógó orró szurkolóit, de jól látszik, az évekig domináns klubnál a vezetőségben is ideje rendet rakni, hogy a pályán is flottul menjenek a dolgok.

Nagyon úgy tűnik, a Barcelona 72 óra alatt, két 1-0-s vereséggel kinyírta az idényét, a csapat ugyanis előbb kiesett a Bajnokok Ligájából az Atlético Madrid elleni negyeddöntőben, majd kikapott a spanyol bajnokságban meghatározónak éppen nem nevezhető Granadától. A BL-ben értelemszerűen nincs javítási lehetőség, a bajnokságban pedig a mostani bukta miatt négy pontra nőtt a hátránya öt körrel a vége előtt a megállíthatatlannak tűnő Atlético mögött.

A Barca az Atlético és a Granada ellen is gól nélkül zárt, és mindennél árulkodóbb adat, hogy ilyen a 2008-2009-es szezonban fordult elő legutóbb, a Wisla Kraków (BL-selejtező-visszavágó) és a Numancia ellen. Pedig a bajnokin most 81 százalékban birtokolta a labdát, és a játékosai a Whoscored.com szerint 29 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, míg a Granada öt kísérletből is megoldotta.

Védőhiány és Messi-függőség

A Granada kapusának csak egy Messi-szabadrúgást kellett bravúrral védenie, de az is sokat mond a Barca formájáról, hogy a legnagyobb helyzetnél Busquets került a kapu elé, aki gyárilag védekező középpályás, most azonban kényszerből belső védőt játszott. El is érkeztünk a Barca egyik legégetőbb gondjához, évek óta nem sikerült ugyanis új embert hozni a védelembe, így fordulhatott elő, hogy a Granada ellen a Valdést helyettesítő Pinto kapus előtt a Montoya, Busquets, Mascherano, Adriano négyes játszott.

Közülük Busquets és Mascherano is egy sorral feljebb érzi igazán otthonosan magát, Montoya a mostani meccset megelőzően február 22-án játszott utoljára a bajnokságban, Adriano pedig Jordi Alba mögött a második számú balhátvédnek számít.

Mi lesz veled, Martino? Forrás: AFP/Dani Pozo

Az is látható, hogy továbbra is létező jelenség a Messi-függőség a csapatnál: ha a négyszeres aranylabdás argentinnak nem megy a játék, a társakra várna a feladat, hogy álljanak a sereg élére, de ez az Atlético és a Granada ellen nem sikerült sem Neymarnak, sem Fabregasnak, Iniestának vagy Xavinak. Hétfőn már arról írtak a spanyol lapok, hogy Gerardo Martino edző nem tölti ki a kétéves szerződését, és a nyáron továbbáll, a helyére pedig a Dortmundot irányító Jürgen Klopp vagy az Atléticót fantasztikusan összerakó Diego Simeone érkezhet.

Martino elvesztette az uralmat az öltöző felett?

"Egy csapat vagyunk, mindenkit egyformán terhel a felelősség. Mindig könnyebb az edzőt hibáztatni, de mi tudjuk, hogy az egész csapat hibás azért, hogy kikaptunk" - nyilatkozta Carles Puyol a Granada elleni ciki után. Hiába azonban a nyilvános hűségeskü, a Marca úgy tudja, Martino mögül kihátráltak a játékosok, már nincs rájuk olyan hatással, mint a szezon első felében, példának hozták fel, hogy az edzéseken néha nem az előírt gyakorlatokat végzik, csak lézengenek.

Nemcsak a pályán vannak azonban zűrök, a klubházban is nagy a káosz. Az Eurobarca nevű magyar szurkolói oldal nyolc pontban foglalta össze a legkomolyabb gondokat. Az első, hogy a vezetők átnyúlnak az edzők feje fölött - példa erre, hogy a 2009 nyarán 25 millió euróért megvett Dmitro Csigrinszkijt egy évvel később tízmilliós veszteséggel passzolták tovább a Sahtar Donyecknek. Bár a Barca első ukrán játékosa nem sok vizet zavart, Pep Guardiola állítólag számolt volna vele, az akkori elnök, Sandro Rosell azonban helyette is eldöntötte a kérdést.

Forrás: AFP/Quique Garcia

A védőkeresés évek óta téma a Barcánál, de tavaly nyáron sem lett megoldva. Hátvédek helyett Neymar jött, aki nem okozott ugyan csalódást, de ahogy azt az Atlético vagy a Granada elleni meccs megmutatta, ha lyukak vannak a védelemben, nincsenek megfelelő beugrók. Így aztán sokan nem is Martinót hibáztatják, sokkal inkább Andoni Zubizarreta sportigazgatót, aki túlságosan passzívnak bizonyult az átigazolási piacon, és ennek most issza meg a levét a klub.

Az elnökség nem ért fel a csapat szintjére

Neymar igazolása ráadásul nem várt viharokat okozott a pályán kívül, a zavaros pénzügyi manőverekbe gyakorlatilag belebukott Sandro Rosell elnök, majd a Barca a további szankciókat megelőzve 13,5 millió eurót befizetett a spanyol államkincstárral, lényegében elismerve, hogy valami nem tiszta az ügyben. Tovább nehezíti a klub helyzetét, hogy a FIFA két átigazolási időszakból kizárta a klubot, azzal az indokkal, hogy a 18 éven aluli játékosok átigazolásának szabályait 2009 és 2013 között 10 utánpótláskorú futballista esetében szegte meg a klub.

Pedro is csak a fejét fogta Forrás: AFP/Josep Lago

Az Eurobarca felteszi a költői kérdést, hogyan fordulhat elő, hogy több száz klubnál meg tudják oldani, vagy adott esetben büntetlenül megkerülni ezt a szabályt, míg az utánpótlásra építő Barcelona nem. A szurkolói oldal a cikkében azt is nehezményezi, hogy a klubtörténet legnagyobb támogatottságával megválasztott, Rosell-féle elnökség nem tudott felérni arra a szintre, amit Messiék a pályán képviselnek, és ahelyett, hogy minden téren a kellő támogatást nyújtották volna a csapatnak, csak feszültséget okoztak a rossz döntésekkel vagy a fontos változtatások halogatásával.

A kupagyőzelem némileg gyógyír lehet

Bár most mindenki válságról beszél, a csapat szerdán a Real Madrid ellen játssza a Király-kupa döntőjét, ami remek lehetőséget nyújt a kritikusok lecsendesítésére, másfelől pedig a játékosok megmutathatják, hogy képesek felállni a padlóról, és egymásért, valamint a távozó Martinóért játszani.

A Barcelona a Guardiola-éra töméntelen sikerével elkényeztette a szurkolóit, akik könnyen lehet, hogy akkor is fanyalogni fognak, ha csak a Király-kupát sikerül begyűjteni az idén, de egyből más színezetet ad a dolognak, ha az utált Real Madridot sikerül megfosztani egy potenciális sikerélménytől.

Sokkal előrébb egyelőre nem érdemes tekinteni, nagy kérdés, hogy érvényben marad-e a csapat átigazolási tilalma, mert ha végül megússza a Barca, akkor nehezen elképzelhető, hogy a vezetőség újra elkövetné azt a hibát, hogy csak ül a babérjain, és nem igazol kapust, legalább két klasszis védőt, és talán egy csatárt. Addig pedig ajánljuk a katalánok pesszimista drukkerei számára a Marca kalkulátorát, amivel kimatekozhatják, hogyan lehet bajnok a csapatuk.