Ferguson 20/1, Mourinho 40/1

179331429 (FILES) In this file picture taken on December 10, 2013 Manchester United's Scottish manager David Moyes leaves the field after the UEFA Champions League football match between Manchester United and Shakhtar Donetsk at Old Trafford in Manchester
(FILES) In this file picture taken on December 10, 2013 Manchester United's Scottish manager David Moyes leaves the field after the UEFA Champions League football match between Manchester United and Shakhtar Donetsk at Old Trafford in Manchester, north west England. In statement on the club's website Manchester Unitred announce on April 22, 2014 that David Moyes had left the club. AFP PHOTO/ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
David Moyes irányítása alatt a legfőbb fegyverét vesztette el a ManUnited, miközben számtalan negatív rekordot döntött. Az utódjelöltek közt akad, aki Alex Fergusont idézi, de a megfelelő ember kiválasztása a klub történetének egyik legnehezebb döntése lesz.

Alex Ferguson 27 évig ült a ManUnited kispadján, az általa javasolt David Moyest viszont már 348 nap után elküldték kedd reggel - ráadásul a szurkolók elsöprő többsége szerint sokkal hamarabb kellett volna.

Az évtizedekig rettegett csapat néhány hónap alatt szinte biztos áldozata lett a komolyabb ellenfeleinek, a jó előre várható kudarcokat pedig váratlan vereségekkel fűszerezte. Hogyan zuhanhatott néhány hónap alatt ekkorát a világ egyik leggazdagabb egyesülete?

Mérföldes bűnlajstrom

Vasárnap délután a Manchester United 2-0-ra kikapott David Moyes korábbi csapatától, az Evertontól. Az idénybeli 11. vereség után biztossá vált, hogy a csapat 19 év óta először lemondhat a Bajnokok Ligája-szereplésről, miközben a trófea nélküli szezonba (jó, az idénynyitó Community Shield-győzelem kivételével) már rég beletörődtek a drukkerek.

A szurkolók már régóta követelték a tréner menesztését, akinek össze is szedték a bűnlajstromát a neten, kezdve a pocsék igazolásokkal (Fabregas, Bale vagy Ronaldo helyett Fellaini érkezett), folytatva a történelmi vereségekkel (a Newcastle 41, a West Brom 35, az Everton 21 év után nyert az Old Traffordon, számos egyéb negatív bravúr mellett).

Moyes búcsút int Forrás: AFP/Andrew Yates

Bár a ManUnited a világ egyik leggazdagabb sportklubja, már Ferguson idején sem arról volt híres, hogy méregdrágán igazolt világsztárokkal van tele a csapat. David Beckhamék BL-győztes aranycsapata döntő többségében saját nevelésű játékosokból került ki, majd a generációváltáskor is inkább tehetségek jöttek, mint kész sztárok: Wayne Rooneyt 19 évesen szerződtették az Evertontól 2004-ben, Cristiano Ronaldót 18 évesen a Sportingtól. Bár a közelmúltban drágább játékosokat is vett a MU (Robin van Persie-t 22 millió fontért 2012-ben, Juan Matát 37 millióért idén januárban), a keret összértéke a Transfermarkt.co.uk szerint jelenleg is csak harmadik a városi rivális Cityé és a Chelsea-é mögött.

A United valódi erejét tehát nagyrészt Ferguson mentalitásából nyerte. A 90. perc után megnyert meccseknek külön legendája lett, fegyelmezési módszerekből gazdag arzenálja volt, az ellenféllel és a saját játékosaival is elhitette, hogy a meccsek (és a szezonok) hajrája csakis a ManUnitedé lehet. Ez a félelmetes mentális erő nagyon hiányzik Moyesból, ezzel pedig éppen a legfőbb fegyverét veszítette el a United.

Moyes tizenegy évig irányította az Evertont, több idényben is erőn felül teljesített a lehetőségeit tekintve középszerű klubnál, ezért is figyelhettek fel rá nagyobb csapatok. A kritikusok viszont arra is felfigyeltek, hogy Moyes sosem nyert semmit. Elvben egy nagy klubnál jöhettek volna a nagy győzelmek is, de nem így történt: Moyes éppen a rangadókat bukta el, a Liverpool, Chelsea, ManCity, Arsenal, Everton ötös ellen megszerezhető harminc pontból mindössze ötöt gyűjtött össze.

Jellemző, hogy a vasárnapi vereség után Moyes jó játékról beszélt, pusztán mert hatvan százalékban a MU birtokolta a labdát. Moyes a félidőben, már 0-2-nél nem cserélt, úgy tűnt, az eszébe sem jut, hogy az Everton szándékosan hagyja gurigázni a MU-t. A liverpooliak taktikája mindvégig működött, végül kapura lövésekben 17-9-re "nyertek", kaput eltaláló lövésekben 5-2-re. Hab a tortán, hogy Roberto Martinez edzővel máris 69 pontot gyűjtött az Everton, többet, mint a Moyes-éra 11 éve alatt bármikor.

Moyes legalább egy csúfos égést megúszott, vele szenvedhette volna el a ManUnited az ezredik élvonalbeli vereségét, ám még időben kirúgták, az Everton elleni 0-2-vel megállt 999-nél.

Félelmetesen nehéz döntés előtt a klub

Mindez azonban csak statisztikai érdekesség, sokkal fájóbb, hogy a klub 19 év után nem indulhat a Bajnokok Ligájában. A BL-szereplés híján hozzávetőleg 120 millió eurót bukik majd el a ManUnited, de a klub anyagi helyzete van olyan stabil, hogy ez ne okozzon helyrehozhatatlan károkat. Viszont az új edzőt duplán körültekintően kell megválasztani: az eredetileg hat évre szerződtetett, végül a MU történetében harmadik leggyorsabban menesztett Moyes után nyilván jól jönne a stabilitás, másrészt a keret felfrissítése is az új menedzser felelőssége lesz, egyszerre kell tehát jól és olcsón igazolni (egy BL-ben nem szereplő együtteshez), illetve csapatot építeni, immár újabb ismeretlen edzővel.

Ki képes Ferguson útját járni? Forrás: AFP/Paul Ellis

Az idény végéig Ryan Giggs vezényli majd az edzéseket, de természetesen máris lehet fogadni a tartós megoldásra. Pillanatnyilag Louis van Gaal a favorit, de a SkyBet például 52 nevet sorol fel. A holland szövetségi kapitány után Ryan Giggs véglegesítéséért fizetnék a legkevesebb pénzt, majd a mostanában divatos Jürgen Klopp és Diego Simeone következik a sorban.

Alex Ferguson visszatérése hússzoros, José Mourinho érkezése negyvenszeres pénzt fizetne, de Pep Guardiola és Antonio Conte is szerepel a listán. Az utóbbi reális lehetőség: jelenleg az egyik legtehetségesebb fiatal edző, a Juventusszal hamarosan behúzhatja a harmadik bajnoki címet zsinórban, viszont váltásra késztetheti, hogy Torinóban nincs sok esélye BL-győztes csapatot építeni. Conte taktikailag felkészült, a játékosokkal keményen bánik, néhány módszere kísértetiesen emlékeztet a Ferguson-féle "hajszárítóra", de ami fontosabb, a mentális ereje is a skót mesterét idézi.