Vágólapra másolva!
A Sevilla nyerte meg az Európa Liga 2013/14-es idényének döntőjét, miután 0-0-s játékidő után büntetőkkel legyőzte a Benficát. A döntőnek voltak jobb és rosszabb periódusai, néha felpörgött a játék, de jobbára egymást rugdosták a csapatok. A Benfica közelebb állt a győzelemhez, de büntetőkkel újra beteljesült rajtuk Guttmann Béla átka. 

Európa Liga-döntő:
Sevilla-Benfica 0-0 - büntetőkkel: 4-2
Torino, 40 ezer néző, v.: Felix Brych (német)
sárga lap: Fazio (11.), Moreno (13.), Coke (98.), illetve Siqueira (30.), Almeida (100.)

Sevilla:
Beto - Coke, Nicola Pareja, Federico Fazio, Alberto Moreno - Stephane Mbia, Daniel Carrico - José Antonio Reyes (Marko Marin, 78.; Kevin Gameiro, 104.), Ivan Rakitic, Vitolo (Diogo Figueiras, 102.) - Carlos Bacca

Benfica:
Jan Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Ezequiel Garay, Guilherme Siqueira (Óscar Cardozo, 99.) - Ruben Amorim, Andre Gomes - Nicolas Gaitan (Ivan Cavaleiro, 119.) - Miralem Sulejmani (André Almeida, 25.), Lima, Rodrigo

A második számú kupasorozat döntői általában remek meccseket hoznak, és pörgősen kezdődött a Sevilla-Benfica Európa Liga-döntő is. Bár jobbára a Benficánál volt a labda, az első veszélyes helyzetet a Sevilla alakította ki, miután a Juventus elleni elődöntőben tökéletesen záró portugál védelem az első percekben kissé zavarodottnak tűnt.

A Benfica gyorsan rendezte a sorokat, és helyzettel válaszolt a Sevilla lehetőségére, de a folytatás elmaradt. Az első 10 perc fociját pár perc keménykedés követte, Miralem Sulajmanit kétszer is úgy elintézték a sevillaiak, hogy a Benfica jobbszélsője a 23. percben kénytelen volt cserét kérni.

Rakitic lett a mérkőzés legjobbja Fotó: AFP

A meccs leült, inkább egymást faragták a játékosok. Hiányoztak a kiemelkedő egyéni teljesítmények, nem láttunk olyan megoldásokat, amikből helyzetek alakulhattak volna ki, aminek részben az is volt az oka, hogy egyik csapat sem mert különösebb kockázatot vállalni.

A Benfica diktálta a tempót, de nem játszott fölényben, sőt, a következő komolyabb helyzet is a Sevilla előtt adódott: Alberto Moreno okos, de nem túl veszélyes lövését védte Oblak a 38. percben. A helyzet felrázta a meccset, Bacca került helyzetbe, de a Benfica védői felszabadítottak, majd egy ígéretes portugál támadás végén Luisao fejelt fölé.

A játékrész hosszabbításába belefért az első igazi ziccer is, Maxi Pereira nem tudott bekotorni egy ígéretes löbbölést, a duplázást pedig Beto védte. Az első félidőben háromszor találták el a kaput a csapatok, de 23 szabálytalanság történt a pályán, igazi játék csak az utolsó 10 percben volt.

Jól indult a második félidő

Innen folytatták a második félidőben, két komoly Benfica-helyzet után jött a Sevilla: José Antonio Reyes hagyta ki az első igazi spanyol ziccert. A csapatok még magasabb fokozatban kapcsoltak, remek iramúra gyorsult az EL-döntő. Lima felrúgásáért kaphatott volna büntetőt a Benfica, de a játékvezető nem látta szabálytalannak Fazio becsúszását, a másik oldalon újra Reyes került helyzetbe. Kifogástalanul indult a második félidő.

Feljebb jött a Sevilla, egy időre áttelepült a játék a portugál térfélre, de a meccs legnagyobb helyzete pont egy Benfica-ellentámadás végén alakult ki, amikor a kapuval szemben érkező Lima elől az utolsó pillanatban mentett Coke. A hajrához közeledve egyre közelebb került a gólhoz a Benfica, Lima 25 méteres lövésénél már bravúr kellett Betótól, Moreno fejesénél pedig mázlija volt. Hiába érett a portugálok gólja, nem sikerült begyötörniük, jött a hosszabbítás.

A ráadásban is a Benfica volt aktívabb, a portugálok a cseréikkel is jelezték, hogy nem szeretnék a büntetőkre hagyni a döntést. Voltak is helyzeteik, de a Sevilla masszívan védekezett, és Carlos Bacca révén egy kontrából a vezetést is megszerezhette volna, de a kolumbiai csatár külsővel a hosszú sarok mellé lőtt. A hosszabbítás végére elfáradt mindkét csapat, sorra görcsöltek be a játékosok, a második félidőre már helyzetek sem nagyon maradtak.

A 11-es párbajt a Sevilla-szurkolók előtti kapunál vívták a csapatok, az első körben Lima és Bacca is betalált, a másodikban Beto kivédte Oscar Cardozo lövését, Stéphane Mbia viszont nem hibázott, vezetett a Sevilla. A spanyolok kapusa a harmadik körben is védett, Rodrigo lövését fogta meg, Coke nem hibázott, így hiába lőtte közelebb Luisao a Benficát, Kevin Gameiro nem hibázott, és ezzel a Sevilla nyerte meg az Európa Ligát.

A mérkőzés élő közvetítését itt találja.