Vágólapra másolva!
Miután a 2013-14-es Bajnokok Ligája elődöntőjében a Real Madrid lesöpörte a Bayernt, sokak szemében a sorozat első számú esélyesévé lépett elő. Csakhogy éppen az Atlético Madrid az a csapat, amely ellen kevesebbet érnek a Real erényei. Carlo Ancelottinak a szombat esti döntőben fel kell adnia a kontrajátékot. Az elődöntőben az Atlético kínlódott, a döntőben várhatóan a Real fog.

Az Atlético Madrid megszenvedett az idei BL-elődöntőben, különösen a hazai meccsen, amikor a 4-5-1-et védekező, teljesen passzív Chelsea-t kellett volna térdre kényszeríteni. Diego Simeone csapatának nagyon nem feküdt ez a feladat, nem erre lett kitalálva és felépítve. Az Atlético jobban érzi magát, ha nem neki kell birtokolni a labdát, inkább a területet szereti kontrollálni, miközben megtartja a nagyon zárt alakzatát, és uralja a pálya közepét.

A Real Madrid és az Atlético stílusa nem is különbözhetne jobban Forrás: AFP

A Real Madrid éppen ellenkező utat járt be az elődöntőben. Bár a Bayern München a világ egyik legjobb csapata, a Real legnagyobb fegyvere, a gyors kontratámadás jól érvényesült a németek ellen, és a lehetséges ellenfelek különböző stílusait tekintve Carlo Ancelotti csapata akkor a lehető legjobb ellenfelet kapta. Már csak azért is, mert az elmúlt években, a Barcelona elleni párharcok során, a Real rengeteg tapasztalatot szerzett hogyan kell a labdabirtoklásra építő ellenfelek ellen játszani.

Labda nélkül tökéletes az Atlético

"Az Atlético Madrid úgy játszik, ahogy Diego Simeone játszott. Keményen, koncentráltan, tökéletes taktikai fegyelemmel" – mondtata ez ellenfélről Carlo Ancelotti, és pontosan erre lehet számítani a döntőben is.

Labda nélkül szinte tökéletes csapat az Atlético. Az idei BL-sorozat egyetlen veretlen csapata, ráadásul mindössze hat gólt kapott. A spanyol bajnokságot is az Atlético zárta a legkevesebb vereséggel (4), a legkevesebb kapott góllal (33), és átlagosan ellene lőttek a legkevesebbszer kapura (meccsenként 9-szer), miközben a játékosai a legtöbb párharcot nyerték (meccsenként 25-öt).

Azok a csapatok, amelyek a legtöbb párharcot nyerik a bajnokságukban, rendszerint masszív középcsapatok a saját ligájukban. Az elmúlt szezonban a topbajnokságok ezen mutatóját tekintve a Werder Bremen a 12. lett a Bundesligában, a Toulouse 9. a Ligue 1-ben, a Parma 6. Olaszországban, a Crystal Palace pedig a 11. a Premier Leagu-ben. A spanyol ligában az Atlético nyerte a legtöbb párharcot, és közben megnyerte az aranyérmet, ami azt jelenti, hogy a csapat nemcsak a labda megszerzésére képes, de azt is pontosan tudja, mihez kezdjen vele.

A sorozatokat a védelmek nyerik

Régi mondás, hogy a sorozatokat mindig a védelmek nyerik. Ezzel persze lehet vitázni, de tény, hogy a Barcelona dominanciája közvetetett módon hatással volt arra, hogy szombaton éppen a Real és az Atlético Madrid játssza a BL-döntőt. Elsősorban azért, mert a kezdetektől fogva világos volt, hogy aki meg akarja nyerni a spanyol bajnokságot, annak olyan stílust és taktikát kell kidolgoznia, amivel megfogható a Barca, ennek az alapja pedig a szervezett védekezés. Túljátszani nem lehet a katalánokat, de a Chelsea és az Inter példája megmutatta, hogy túlvédekezni igen. És ami működik a Barca ellen, az várhatóan működik Európában is.

Érkezésekor Ancelotti is a Real védekezését szervezte meg, a Spanyol Kupa döntőjében már úgy verték meg a Barcát, hogy az ellenfélnek helyzete is alig akadt - az Atlético pedig egyenesen a védekezés szupernehézsúlyú világbajnoka. A konfliktus viszont abból adódik, hogy a BL-döntőben valamely csapatnak fel kell adni első számú erényét, a kontrajátékot, amivel az elődöntőben nyerni tudott, és ez a csapat szinte biztosan a Real Madrid lesz majd. A Real egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy egy BL-döntőben beálljon a tizenhatosára az Atlético ellen, ráadásul Simeone aligha adja fel alapvető csapatszervezési elveit, így aztán a Realnak nem is lesz más választása, mint a támadás.

Ha így lesz, az nekünk is jó hír, mert a legjobb meccsek rendszerint azokból az összecsapásokból alakulnak ki, amelyeken a felek képzettsége nagyjából egy szinten áll, viszont stílusukban alapvetően különböznek. Ezért volt dög unalmas, például, az Atlético–Chelsea (0-0), hiszen itt két, stílusában és képzettségében is hasonló csapat játszott, ellenben a Bayern–Real (0-4) jól mutatta, mi történik, ha óriási a kontraszt két csapat stílusában.

Ha eredményében nem is feltétlenül, stílusát tekintve tehát a BL-döntő legvalószínűbb kimenetele, hogy a két csapat őszi bajnokija ismétlődik meg, amikor a Real hazai pályán fogadta az Atléticót, és kezdeményezőbben lépett fel. Akkor Diego Costa góljával 0-1-es eredmény született, de a Real szempontjából az eredményen túl annak a meccsnek a képe is igencsak aggasztó lehet.

A kulcsemberek semlegesítése

A képen csillagok jelölik C. Ronaldo és Gareth Bale cselezési kísérleteit az őszi bajnokin. Zölddel a sikeres, naranccsal a sikertelen próbálkozásukat látjuk - a 4/1 és a 7/1 is borzasztóan rossz statisztika.

Forrás: FFT Stats Zone

Ennek az okát pedig a legegyszerűbben egy meccsképpel lehet összefoglalni:

Forrás: Origo

Mint látható, a pálya közepét uralja az Atlético, a szélek felé kényszerítik a Real támadásait, de a védekezésben is besegítő csatáraik segítségével ott is emberfölényben tudnak védekezni akár Ronaldo, akár Bale ellen - a két szélső ezért nem tudott sikeres cseleket bemutatni.

Még egy statisztikát érdemes feleleveníteni a szeptemberi meccsről. A kép első fele azt mutatja, hol és hogyan szerzett labdát védekezésben az Atlético. Látszik, hogy elsősorban a széleken volt erős a csapat védekezése, és 28 szerelési kísérletéből 22 sikeres volt. Az ábra jobb oldala a labdák visszaszerzését mutatja: az Atléticó 45 lecsorgó, lepattanó vagy elvesztett labdát szerzett meg, illetve vissza az ellenfelétől.

Forrás: FFT Stats Zone

A számok azt mutatják, hogy a szombat esti BL-döntő vélhetően arról fog szólni, Diego Simeone vajon rá tudja-e kényszeríteni az akaratát Realra. Mert bár az Atlético, amikor eredménykényszerben játszott a szezon során, a Chelsea-re vagy a Barcelonára is rá tudta borítani a pályát, alapvetően defenzív erényekre építő csapat. Carlo Ancelottinak ezt a helyzetet kell kezelni, mégpedig úgy, hogy alapvetően lemond a csapata legnagyobb erényéről, és pozíciós játékban próbálja meg legyűrni az ellenfelet - ami viszont jóval kedvezőbb terep az Atlético számára, még akkor is, ha sérülés miatt várhatóan nem tud pályára lépni a sztárcsatár, Diego Costa. Nagy hiányzó a Real Madridnál is akad: sárga lapjai miatt nem lehet ott a döntőben Xabi Alonso, a csapat mélységi irányítója.

A BL-döntő felvezetéséhez tartozó videoelemzést az NST-blogon tekinthetik meg.

Telekom TV előfizetéssel rendelkezők a TV GO-n különdíj fizetése nélkül végigszurkolhatják a 2014-es labdarúgó BL-döntőt mobilon, tableten vagy PC-n. Részletekért kattintson ide!

A BL-döntőről akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. További részletek itt!