Nem a háborútól kell félni

Ukrán helyzet
Armed pro-Russia separatists stand guard near the train station on July 21, 2014 as intense shelling rocked the area, in the rebel stronghold of Donetsk in eastern Ukraine. Insurgent fighters had closed off the roads in the area on the edge of the city and terrified civilians were fleeing the fighting in minibuses and on foot. Sporadic clashes have taken place around the separatist bastion as both sides have ignored calls for a ceasefire following Thursday's downing of Malaysia Airlines flight MH17 in rebel-held some 60 kilometres (40 miles) from Donetsk. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
A Sahtar Donyeck elnöke, Rinat Akhmetov szerint nem az ukrán háborús helyzettől kellene tartania annak a hat focistának, akik nem tértek vissza Donyeckbe, hanem attól, hogy mi lesz velük, ha megszegik a szerződésüket.

A hétvégén a Sahtar Donyeck labdarúgócsapata 4-1-re kikapott a Lyontól felkészülési mérkőzésen, amely után hat játékos nem tért vissza Ukrajnába a donyecki együttessel. Öt brazil, Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa és Ismaily, valamint az argentin Facundo Ferreyra döntött úgy, hogy nem kockáztatja az életét, és Franciaországban marad, tették ezt annak ellenére, hogy kedden a Dinamo Kijevvel ukrán Szuperkupa-döntőt játszik a Sahtar.

A focisták döntése ugyanakkor valamelyest érthető, hiszen Donyeckben továbbra is háborús állapotok uralkodnak, korábban lelőttek egy maláj utasszállító repülőgépet, Hétfőn robbantások voltak a repülőtér környékén, a vasúti pályaudvart pedig tüzérségi támadás érte. Az oroszbarát szakadárok folyamatosan zárják le a város utcáit, és bár az önkormányzat arra kérte a környéken lakókat, hogy ne hagyják el a lakásukat, többen pánikba estek, és gyalog, illetve autóval és minibuszokkal menekülni kezdtek.

Hétfőn menekülőre fogták az ukrán emberek Forrás: AFP/Dominique Faget

Az említett hat játékos nem szeretne ilyen körülmények között élni, ezért nem tért vissza Ukrajnába, Rinat Akhmetov, a Sahtar Donyeck elnöke pedig jelezte, hogy elsősorban nem a harcoktól kellene félniük ezeknek a focistáknak.

"Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy egy-két napon belül visszatérnek hozzánk, már csak azért sem, mert élő szerződésük van, és ha ezt megszegik, azzal nem járnak jól. Azon túl, hogy nem tudunk Donyeckben játszani, a klub minden körülményt biztosított eddig is a játékosainak, és ezután is mindent elkövetünk azért, hogy biztonságban legyenek a focistáink. Nem kockáztatunk, nem visszük őket veszélyes helyekre, ahogy eddig sem tettük" - fogalmazott az elnök.

A közleményben leírta, hogy minden játékosnak van egy minimális kivásárlási ára, amely tízmillió euró körüli összeg mindegyiküknél, és kevesebb pénzért nem engednek el senkit. "Nem lesz kiárusítás" - fogalmazott Rinat Akhmetov. A Manchester United közben be is jelentkezett Douglas Costáért, aki 2010-ben igazolt a Shatarba, azóta 170 meccsen 33 gólt szerzett a donyecki klubban.

Douglas Costa Manchesterben köthet ki Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Sahtar kedden játszik Szuperkupa-döntőt a Dinamo Kijevvel, várhatóan a hat meghatározó játékos nem lesz ott a csapatban. "Ez nem meggyengíteni, hanem megerősíteni fog bennünket. Mindenki azt hiszi, hogy a Dinamo számára ez egy könnyű meccs lesz, de a szurkolóinkért és a békéért fogunk játszani" - fogalmazott a donyecki klub elnöke.