BL-győztes csapata lehet 482 millió euróért

James Rodriguez
Gyorsan megtérülhet James Rodriguez vételára
Vágólapra másolva!
Még épphogy csak közeledünk az átigazolási időszak hajrájához, de máris szerénytelenül erős csapatot tudunk összeállítani a nyáron eddig gazdát cserélt játékosokból. Ha a stelázsin porosodik 482 millió eurója, önnek is lehetne saját BL-esélyes csapata, de azért érdemes ráhagyással számolni, hiszen a csapat éves bérköltsége bőven meghaladja a 150 millió eurót. A már új klubjukban készülők válogatottja mellett mutatunk egy listát a még klubcsere előtt álló, de szinte biztosan távozó sztárokról is.

A nagy klubok közül több is volt, amely nem szöszmötölt, hanem már a nyár elején nekiláttott a 2014/15-ös idényre szánt kerete kialakításának. A nagy költekezési kedvet részben az hozta meg, hogy a tőkeerős klubok közül néhánynál (Barcelona, Manchester United) új edző alakítgatja éppen saját keretét, a Real Madrid pedig nemcsak megvédené két trófeáját, de hozzácsapná a harmadikat is.

Az alábbi csapatra úgy költöttek el a klubok már mostanra is 482 millió eurót, hogy a legnagyobb pénzszórók egyelőre lapítanak. A PSG ugyan beszippantotta a világ legdrágább védőjévé avanzsált David Luizt, de rajta kívül egy petákot sem költött még, a Manchester City pedig kölcsönbe (Lampard) és ingyen (Sagna) igazol, a legdrágább vétele eddig a 15 millió euróért megszerzett portói védekező középpályás, Fernando Reges. Nem sokáig marad ez így, az a gyanúnk.

A spanyol bajnokságot nemcsak a két óriás miatt követők számára nem volt meglepetés Keylor Navas nagyszerű teljesítménye a vébén, a Costa Rica-i kapus már a Levantéban is remekelt. Ha mellé tesszük Iker Casillas meglehetősen hitvány vb-teljesítményét, egyáltalán nem meglepő, hogy a Real Madrid (diszkontárnak számító 11 millió euróért) lecsapott Navasra. Az már sokkal meglepőbb, hogy a hírek szerint nem Casillastól köszönnek el, hanem az egész évben remeklő Diego Lopeztől.

Forrás: Origo

Gazdát cserélt néhány nagynevű, rutinos védő is ebben az átigazolási időszakban, de nem értük fizették a nagy pénzeket: Patrice Evra jelképes összegért igazolt a Juventushoz, Nemanja Vidics ingyen került az Interhez Manchesterből, Bacary Sagnáért sem látott pénzt az Arsenal.

Kaszált a Southampton

Furcsa, de a 15 legdrágább játékos közül hármat is a Southampton adott el, ketten közülük a legek csapatába is bekerültek. Louis van Gaal gondolkodás nélkül fizetett ki 41,3 millió eurót Luke Shaw-ért, Dejan Lovrenért a Liverpool adott erősnek tűnő 29 milliót, Adam Lallanáért pedig majdnem 35-öt fizetett ki ugyancsak a Liverpool. A Southamptonnál Katharina Liebherr tulajdonosnak most biztosan szélesebb a mosolya, mint Ronald Koeman edzőnek.

A vébén remekül teljesítő Mathieu Debuchy jó vétel volt az Arsenalnak, David Luizt már nehezebb megítélni, hiszen bár az ellenfelek kapuja előtt fejjel és lábbal is veszélyes, ugyanez elmondható róla a saját kapujáról is. Az leszögezhető, hogy a PSG vastagon az értéke fölött fizetett érte, de az ilyesmi Párizsban nem sokat számít, ráadásul Thiago Silva mellett a világ legbénább védője is világsztárrá képezheti magát.

David Luiz. Drága, de szép Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Cesc Fabregas kicsit kilóg a háromtagú középpályáról, hiszen míg Toni Kroosnak és James Rodrigueznek egyaránt nagyszerű vébéje volt, addig a spanyol válogatottal együtt megégő Fabregas még rátett egy lapáttal a gyatra teljesítményére azzal, hogy magaviseleti okokból Vicente Del Bosque kirúgta a csapatból az utolsó csoportmeccs előtt.

Támadó szellemű középpálya

A hazaruccanás után újra Angliába igazoló Fabregas ennek ellenlére nem veszített az értékéből 2011 óta, hiszen a Barcelona csaknem ugyanannyiért adta el a Chelsea-nek, amennyiért az Arsenaltól vette. Toni Kroosért 18 éves korában rengetegnek tűnő 2,4 millió eurót fiezetett a Bayern a Rostocknak, most meg bő 30 millió eurót keresett a játékos eladásán. Más kérdés, hogy érdemes-e egy közvetlen riválist egy ilyen kvalitású klasszissal megerősíteni, hiszen a Real Madrid így egészen olcsón megszerezte Xabi Alonso tökéletes utódját, a Bayernből pedig biztosan hiányozni fog Kroos.

James Rodriguez, ha a köztudatba csak a vébén robbant is be, nem egynyári csillag, az biztos. 20 évesen már majdnem 10 milliót adott érte a Porto, tavaly a Monaco már szűk 50-et sem sajnált érte, a remekül sikerült világbajnokság után pedig már nem is tűnik olyan vészesnek a Real által kipengetett 88 millió eurós összeg. Rodriguez nagyszerű vétel, láthattuk a kolumbiai válogatottban is, hogy több poszton is képes remek teljesítményre, és még mindig csak 23 éves.

A Real új 10-ese Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Drágán vett középpályást a Manchester United is, Ander Herrera csak az ára alapján (40 millió) ott lehetne a transzferválogatottban, ha pedig szélsőket is tennénk a csapatunkba, nem maradhatna ki az Atlético friss igazolása, Antoine Griezmann (32,5 millió) és Lazar Markovic (Liverpool, 27,5 millió) sem. De cserél még gazdát idén nyáron sztárközéppályás, abban biztosak lehetünk.

Csatároknál érdemes biztosra menni

Az átigazolási szezonból még egy szűk hónap hátra van, de csatárnak már nagyon nehéz lenne beverekednie magát a csapatunkba (Falcaónak még azért van esélye rá). Luis Suárez konkrétan a nyár legdrágább játékosa, a Barcelona majdnem 90 millió eurót fizetett a Liverpoolnak az uruguayi csatárért, akinek a hírek szerint különböző magaviseleti klauzulák (lásd még: harapási záradék) kerültek a szerződésébe.

A Barca döntése érthető, az elérhető legjobb csatárt vásárolták meg, a Liverpool viszont pótolhatatlan játékost veszített el, ami még akkor is problémás, ha az érte kapott pénzből szinte az egész csapatot újjá lehet építeni. Alexis Sáncheznek nem igazán jött be a barcelonai kitérő, bár szépen termelte a gólokat. Mivel Messi miatt nem játszhatott középen, így biztosan nem bánja ő sem, hogy az alaposan megerősített Arsenalban folytathatja a pályafutását. Arsene Wenger keze alatt roppant erős csapat körvonalazódik.

Nem lehet vele mellényúlni Forrás: AFP/Daniel Garcia

Diego Costát nem a vébén mutatott teljesítménye miatt vette meg 42 millióért a Chelsea, a Brazíliában sérüléssel bajlódó csatár az Atléticóban bőven bizonyította, hogy megéri az árát. A csatárok között olyan nevek szerepelnek még, mint a 8. legdrágább Romelo Lukaku (38 milliót kapott érte a Chelsea az Evertontól), Mario Mandzukic (az Atlético Madrid 23 milliót fizetett érte a Bayernnek), a Juventus által 20 millióért megvásárolt Alvaro Morata, és a Dortmundnak ugyanennyibe fájó olasz gólkirály, Ciro Immobile.

És ami még hátra van

Már így is súlyos összegek cseréltek gazdát ebben az átigazolási idényben, de még jó eséllyel jön néhány olyan átigazolás, amely a jelenlegi első 10 sorrendjét is alaposan megbolygatja. Itt van mindjárt Radamel Falcao, akinek az ügynökét már többször kiszúrták Madridban, és a hírek szerint már csak azon megy a vita a Monaco és a Real között, hogy mennyiért számolják be az üzletbe a cserealapnak bedobott Angel Di Maríát.

Falcao nem lesz a legdrágább csatár, de az első tízbe bekerülhet, és jó esélye van erre Arturo Vidalnak is. A Juventus belső középpályását keményen ostromolja a Manchester United, és a Juve is hajlik az üzletre. Ha a United kipengeti Vidalért a Juve által kért 60 milliót, valószínűleg a torinóiak másik nagy kincse, Paul Pogba is elgondolkodik a távozáson. A fiatal francia középpályást a PSG vinné, és ki is tudná fizetni azt az összeget, amire már a Juve is rábólintana.

Balotelli is?

A Manchester United a holland válogatott középhátvédjét, Stefan de Vrijt pécézte még ki magának, de ha ő nem is jön össze, Louis van Gaal annyi pénz fölött diszponál, hogy a Unitedtől biztosan várható valami más nagy durranás. A pletykákban Arjen Robbentől Bastian Schweinsteigeren át Thiago Silváig sokan szerepelnek.

Mario Balotelli a vb után bűnbak lett Olaszországban, és már valószínűleg a Milant sem szereti annyira, mint korábban. Nem lenne olcsó, még kevésbé kockázatmentes, de a Liverpool állítólag érdeklődik, és egy ideig az Arsenal is képben volt.