Az U20-as vébé hősei csapatot keresnek

Németh Krisztián
Budapest, 2013. szeptember 10. A gólszerző Németh Krisztián és csapattársai, Koman Vladimir és Hajnal Tamás (b-j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek D csoportjában vívott Magyarország - Észtország találkozón a Puskás Ferenc Stadionban 2013. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
Amikor 2009-ben az Egervári Sándor által vezetett magyar U20-as válogatott jó játékkal, a magyar futballból évek óta eltűnt erényeket csillogtatva bronzérmet szerzett az egyiptomi világbajnokságon, a rég várt sikerbe két kézzel kapaszkodó magyar közvélemény elhitte, hogy ezekből a fiúkból tényleg sikeres futballisták lesznek. Nem lettek.

Jelen pillanatban azonban az a szomorú helyzet, hogy a csapat anno két legtöbbre taksált mezőnyjátékosa, Németh Krisztián és Koman Vladimir az MTK-nál kaptak edzéslehetőséget, de mindketten csapatot keresnek maguknak. Németh a Roda JC-nél bontotta fel szerződését, Koman pedig az FK Uralnál nem kellett.

Az MTK befogadta a két játékost, edzhetnek az első csapattal, sőt, a klubhoz közeli informátorunk szerint az is benne van a pakliban, hogy ha nem találnak csapatot, talán maradnak is egy fél évet az MTK-nál, hogy a téli átigazolási szezonban újra próbálkozzanak.

A csapatban már az U20-as vébé előtt többen külföldön játszottak, Koman Vladimir (Bari), Varga Roland (Brescia) és Kovácsik Ádám (Reggina) Olaszországban, a liverpooli különítményből már csak Gulácsi Péter volt meg, de Németh Krisztián az AEK Athénnél, Simon András a Cordobánál légióskodott. Kádár Tamás a Newcastle, Futács Márkó a Werder Bremen, Varga Péter a Manchester City játékosa volt már a világbajnokság előtt is.

Németh és Koman ünnepelnek Forrás: MTI/Beliczay László

Az öt éve 19-20 éves srácoknak most kellene pályafutásuk csúcsán lenniük, de hiába vártuk tőlük, hogy befutják azt a karriert, amit a vb-bronz után sokan biztosra vettek, a helyzet kétségbeejtő. Hiába tettek azóta a csapatból további játékosok külföldi kitérőket (Gosztonyi – Bari, Megyeri – Olympiakosz, Simon Ádám – Palermo, Bari, Dudás Ádám – Szpartak Moszkva), mostanra mindössze két egykori U20-as tud külföldön rendszeresen játéklehetőséghez jutni: Korcsmár Zsolt a Bundesliga II-ben, a Greuter Fürthnél játszik, Gulácsi Péter pedig a Red Bull Salzburg kapuját védi.

A többiek pályafutása hasonló ívet írt le. Futács angol alacsonyabb osztályú csapatok után tért haza a DVTK-ba, Kádár egy holland kitérő után jött vissza az NBI-be, hasonlóan Simonhoz, aki az Excelsior óta már az ötödik magyar klubját fogyasztja. Varga Roland, aki a bronzmeccs utolsó büntetőjét bevágta, legalább játszik a Győrben, Varga Péter hozzá hasonlóan szintén hazatért.

Többeknek már az NBI-ben sem jut hely, a kezdő balhátvéd, Présinger Ádám Gyirmóton, a ferencvárosi reménység, Tóth Bence Szolnokon, Heffler Norbert Sopronban kergeti a labdát.

Egervári Sándor, a csapat edzője azóta volt a nagyválogatott edzője, ahol ért el kisebb sikereket, de a hollandok elleni szégyenletes vereség után lemondott, jelenleg nem dolgozik. A napokban azt nyilatkozta, a bronzmeccsen legyőzött Costa Rica ellen a vébén sem féltette volna a magyar válogatottat, pedig a közép-amerikaiak (igaz, csak néhány U20-as elődöntőssel a keretében) a legnehezebb csoportot nyerték meg veretlenül, és a legjobb nyolc közé jutottak a vébén.