Vágólapra másolva!
Hétfőn lezárult az európai átigazolási piac. Az elmúlt öt évben a klubok közül a francia Paris Saint-Germain verte el a legtöbb pénzt, de ha az edzőket nézzük, Carlo Ancelotti még a rekorder francia csapatnál is többet fordított új játékosokra. Félmilliárdosok klubja.

A 2014-2015-ös bajnokságot felvezető átigazolási piacon taroltak az angolok: a Premier League-ben szereplő klubok a nyári szezonban 1,05 milliárd eurót (331 milliárd forint) költöttek új futballistákra. A PL ezzel toronymagasan végzett a lista élén, melynek második helyét a Primera División foglalja el - a spanyol egyesületek 534 millió euróért (188 milliárd forint) igazoltak játékosokat. A Deloitte tanácsadó cég felmérése szerint magasan a Premier League termeli a legtöbb bevételt az összes bajnokság közül, így nem meglepő a klubok költekezése.

A látszatra költeni kell

A csapatok közül a Manchester United költötte a legtöbbet, körülbelül 150 millió fontért (59,5 milliárd forint) vásárolt be, ráadásul az átigazolási szezon utolsó napján szerződtetett kolumbiai Falcao vételárát még nem is fizette ki, a támadó csak kölcsönbe került az Old Traffordra.

Louis van Gaal játékosok egész sorát szerezte meg: Angel Di María, Marcos Rojo, Ander Herrera, Luke Shaw, Daley Blind és Radamel Falcao érkezett a klubhoz. A hatalmas költésnek két oka van: egyrészt a United kerete valóban erősítésre szorult, a csapat több kulcsjátékosa is megöregedett, ráadásul a keret egy része nem is alkalmas Van Gaal edzői filozófiájának megvalósítására.

A MU 59,7 millió fontot (23,46 milliárd forint) fizetett Angel Di Maríáért Forrás: AFP/Steve Parkin

Másrészt a féktelen költekezéssel a MU mélyülő válsága ellenére is fenntartatja annak illúzióját, hogy vezető szerepet játszik a világfutballban. A nagy játékosmozgással járó elköltött milliók azt a képet erősítik, hogy a klub gazdaságilag stabil, a lehetőségei szinte korlátlanok, ezáltal ott a helye az elitben. A United tehát azon az úton megy tovább, amelyen a Rooneynak adott elképesztő fizetésemeléskor elindult.

A Barcelonát a FIFA szorongatja

Az angol klub után a Barcelona költötte nyáron a legtöbbet, nettó 86 millió eurót, vagyis ennyivel volt magasabb a kiadása, mint a bevétele az átigazolási szezonban. A katalánokra nagy pénzügyi nyomás nehezedett, miután a FIFA másodfokon helybenhagyta a Barcelona egyszezonnyi eltiltását az átigazolásoktól. A klub sportigazgatója, Andoni Zubizarreta kényszerpályára került, hiszen bár a klub fellebbezett a döntés ellen, nem veheti biztosra, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmenti a Barcát. Márpedig akkor a klubnak be kell spájzolnia.

Claudio Bravo és Marc-Andre ter Stegen érkezett a kapuba, Jeremy Mathieu, Douglas és Thomas Vermaelen a védelembe, Ivan Rakitic a középpályára, és az uruguayi Luis Suárez a csatársorba.

A Liverpool ismét a BL-ben

Suárezt éppen a nyári lista harmadik helyén álló Liverpool adta el. Brendan Rodgers menedzser azonban nemcsak az érte kapott 88 millió eurót költötte el, hanem szinte megduplázta az összeget, és végül 168 millió eurós költéssel (nettó 65 milliós kiadással) zárta a nyarat. Lerabolta a Southamptont, Adam Lallana, Dejan Lovren és Rickie Lambert is onnan érkezett. Mellettük Lazar Markovic és Emre Can került a klubhoz, Rodgers utolsó dobása pedig Mario Balotelli megszerzése volt. A Liverpool a nagy európai visszatérésre készül, hiszen utoljára a 2009-2010-es szezonban szerepelt a Bajnokok Ligájában.

Mindig az angolok költik a legtöbbet

Az elmúlt tíz átigazolási szezon - vagyis az elmúlt öt év - adatai szerint jellemzően az angolok a legköltekezőbbek. 2010 óta csak az arab milliárdosok által felvásárolt PSG költött többet, mint az angol bajnokság nagycsapatai.

A Paris Saint-Germain ünnepli a 2014-es francia Szuperkupa-győzelmét Forrás: AFP/Wang Zhao


A párizsi klubtulajdonos Qatar Sports Investments összesített átigazolási mérlege 2010 óta mínusz 444 millió euró. A spanyol sztárklubok meg sem közelítik ezt, sőt még az orosz Zenit is többet vert el az elmúlt öt évben, mint a Barcelona vagy a Real Madrid.

A német klubok - bár megtehetnék - nem szórják a pénzt, racionális költéseikkel a nemzetközi lista második felében helyezkednek el, míg a gazdaságilag megroppant olaszok a lista végén kullognak, pénzügyi lehetőségeiket nem lehet összehasonlítani Európa élvonalával.

Az alábbi infografika a nagy európai klubok nettó költéseit foglalja össze a vizsgált időszakban:

A grafika elkészítéséhez a Transfermarkt.de adatait használtuk.

Ancelotti bármennyi pénzt el tudna költeni

Értelemszerűen a legnagyobb klubok edzői tapsolják el a legtöbb pénzt az átigazolási piacokon, de az talán meglepő, hogy Carlo Ancelotti mennyire kiemelkedik közülük is.

Carlo Ancelotti sokat költ, de jól: 2014-ben harmadik BL-győzelmét szerezte a Real Madriddal Forrás: AFP/Gerard Julien

Az olasz mester az elmúlt öt évben a PSG és a Real Madrid vezetőedzőjeként nem kevesebb, mint 454 millió eurót költött el a piacon. Őt követi a Manchester City és a Galatasaray korábbi mestere, Roberto Mancini, a lista harmadik helyét pedig a Chelsea-nél és a Real Madridnál dolgozó José Mourinho foglalja el. Érdekesség, hogy nagy riválisa, Pep Guardiola feleannyi pénzt sem költött a piacon, mint a portugál.

Az alábbi infografika a nagy európai klubok edzőinek nettó költéseit foglalja össze a vizsgált időszakban:

A grafika elkészítéséhez a Transfermarkt.de adatait használtuk.