Blatter már jövőre bevezetné a videobírót

Sepp Blatter, FIFA, foci
BRAZIL, Rio de Janeiro : President of FIFA Sepp Blatter delivers a speech during the 64th FIFA Congress in Rio de Janeiro on June 11, 2014, on the eve of the opening game of the FIFA World Cup 2014 in Brazil. AFP PHOTO/ NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A jövőben lehetővé tenné a futballedzők számára a videobíró használatát Sepp Blatter. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 78 éves elnöke hétfőn bejelentette, hogy ismét indul a FIFA-választáson.

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a tenisz és az NFL mintájára be kellene vezetni a challenge rendszerét, azaz az edzők minden félidőben egy-egy alkalommal videobíró segítéségét kérhetnék a kétes helyzetek megítélésekor. "Meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy az edzők megtámadhassák a bírói döntéseket, persze csak akkor, ha a játék már áll. Akkor tv-képernyőn visszanézhetnék a vitatott esetet, és ha a bíró így ítélné meg, változtathatna eredeti döntésén. De ezt csak akkor lehetne igazságosan alkalmazni, ha minden mérkőzésen lenne televíziós közvetítés" - nyilatkozta.

Blatter szerint akár már jövőre, az új-zélandi U20-as világbajnokságon kipróbálhatják élesben mindezt. A sportvezető megerősítette, hogy ismét, már ötödik alkalommal, pályázik a FIFA elnöki posztjára. A 78 éves svájci sportdiplomata azért érezheti úgy, hogy komoly esélyei vannak egy újabb négyéves ciklus elnyerésére a 2015. májusi választáson, mert a nyári, brazíliai világbajnokságot a nehézségek ellenére sikeresen megrendezték, továbbá Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke végül nem indul ellene.

Blatter újraválasztatná magát Forrás: AFP/Nelson Almeida

A FIFA-elnökségre eddig egyetlen hivatalos jelölt a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója.

A bojkott nem vezet eredményre

Blatter egy 42 perces televíziós interjúban beszélt kandidálási tervéről, s a beszélgetés során arra a felvetésre is reagált, mely szerint bojkottálni kellene a 2018-as oroszországi világbajnokságot az ukrán-orosz válság miatt. A sportvezető úgy gondolja, hogy ezt a véleményt európai bürokraták fogalmazták meg, s egy ilyen lépés sehova sem vezet.

"Figyeljük az ukrajnai eseményeket, de nem akarunk beavatkozni. A bojkott a sportban sosem vezet eredményre" - mondta Blatter, hozzátéve, hogy három hete járt Oroszországban, és úgy látja, a szervezők jól állnak az előkészületekkel.

A 2022-es katari vb-vel kapcsolatos korrupciós vádakat szintén elhárította a 78 éves FIFA-elnök, egyben jelezte, hogy a szövetség etikai bizottsága jelenleg is vizsgálja a 2010 decemberi helyszínkijelölés körülményeit. Jelentését várhatóan még ebben a hónapban vagy októberben elkészíti a testület.

"A rotációs elv miatt egyértelmű volt, hogy rendezőként egyszer az arab világra is sor kerül. Demokratikus szavazás során nyerte el Katar a jogot. Most meg kell mutatni, hogy egy ilyen kis ország is képes a lebonyolításra, ami egyébként egy komoly kihívás" - nyilatkozta Blatter.