Csak kapkodjuk a fejünket a vb óta

Franck Ribery, Michel Platini
MOROCCO, MARRAKESH : Bayern Munich's French midfielder Franck Ribery (L) poses with UEFA president Michel Platini (R) and the player of the tournament trophy following the 2013 FIFA Club World Cup in the Moroccan city of Marrakesh, on December 21, 2013. Bayern defeated Raja 2-0 to win the cup. Ribery was named player of the tournament ahead of teammate Philipp Lahm and Raja's Iajour. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A két hónapja, július 13-án befejeződött labdarúgó-világbajnokság csapatai közül tizenötnél kapitányt cseréltek, néhány világklasszis játékos visszavonult, Robbie Keane lett a legeredményesebb aktív válogatott gólszerző, ferencvárosi vénaszkennert csodál a világ. Ez történt a vébé óta a világ labdarúgásában.

Futballvilág Xaviék nélkül

Ha júliusban valaki azt mondja, hogy ősszel egy Németország-Spanyolország mérkőzést már Philipp Lahm, Miroslav Klose, Per Mertesacker, illetve Xavi és Xabi Alonso nélkül kellene megrendezni, elhitte volna? Pedig ez a valóság, többek között ezek a sztárok jelentették be a vébé után, hogy átadják helyüket a fiatalabb generációnak. Sőt, ezt tette az angol Steven Gerrard és Frank Lampard, az elefántcsontparti Didier Drogba és a kameruni Samuel Eto'o is. Igaz, utóbbinak ne higgyünk el semmit, számításaink szerint most negyedszer jelentette be ugyanezt.

Lemondásért eltiltás?

De ki érti Franck Ribéry ügyét? A Bayern München francia válogatott játékosa augusztusban azt nyilatkozta, szeretne mostantól csak a klubjára koncentrálni, ezért szintén visszavonul a nemzeti csapattól. Egy vb-ezüstérmes, két-két világ- és Európa-bajnokságon részt vett játékostól ez még elfogadható is lenne. Ehhez képest Michael Platini, az UEFA elnöke kemény támadásba lendült: "Ribéry nem döntheti el egymaga, hogy szerepel-e a francia válogatottban, vagy sem. Ha a kapitány meghívót küld neki, akkor kötelessége elmenni a nemzeti csapatba. Ha nemet mond, akár három klubmérkőzéstől is eltilthatják." De mit mondana egy ilyen szabályra, például, Huszti Szabolcs?

Amikor még minden rendben volt Ribéry és Platini között Forrás: AFP/Gerard Julien

Keane, a legenda

Nem, nem Roy Keane. Robbie Keane. Hinné, hogy jelen pillanatban ő a világ legeredményesebb aktív játékosa a válogatottban szerzett gólokat tekintve? Klose és Drogba visszavonulásával a Los Angeles Galaxy ír gólvágója áll a lista élén, 135 meccsen 62-szer volt eredményes.

Robbie Keane, a csatáristen Forrás: AFP/Peter Muhly

Hogy lett Dunga a kapitány?

Azt tudni lehetett a világbajnokság végén, hogy németek elleni elődöntős KO, majd a hollandoktól elszenvedett vereség után Luiz Felipe Scolarit nem marasztalják a brazil kispadon. Viszont az mindenkit meglepett, hogy az egyszer már kipróbált és megbukott Dunga lett a kapitány, aki ezt leszámítva még 10 hónapig volt edző életében, de egykori nevelőegyesületétől, az Internacionaltól is kirúgták a sorozatos vereségek miatt.

És ismét jött Dunga... Forrás: AFP/ Getty Images/Mike Ehrmann

Portugália-Albánia 0-1

Albániát még a Pintér Attila vezette magyar válogatott is legyőzte a nyáron, a vereség azonban alaposan felpaprikázhatta a csapatot, mert az első Eb-selejtezőt 1-0-ra megnyerte Portugáliában. A zakó a portugálk kapitány, Paulo Bento állásába került. Pedig azt még megbocsátották neki, hogy a vébén a csapat elbukott a csoportkörben, de ez a 0-1 már sok volt.

15 edzőváltás

A világbajnokság 32 csapata közül 15-nél edzőváltás történt az elmúlt két hónapban. A már említett Brazília és Portugália mellett új szövetségi kapitány kapott Hollandia (Guus Hiddink), Görögország (Claudio Ranieri), Elefántcsontpart (Hervé Renard), Japán (Javier Aguirre), Costa Rica (Paulo Wanchope), Olaszország (Antonio Conte), Svájc (Vladimir Petkovic), Ecuador (Sixto Vizuete), Honduras (Hernán Medford), Argentína (Gerardo Martino), Algéria (Christian Gourcuff) és Dél-Korea (Uli Stielike) is. Ghána pénteken menesztette Kwesi Appiah-t, utódja a korábbi edző, a szerb Milovan Rajevac lehet.

Herminátorral az Eb-re

Dolgozott már atléta és atlétaedző erőnléti trénerként futballválogatottaknál, de az Osztrák Labdarúgó Szövetség erre is rá tudott tenni egy lapáttal, amikor úgy döntött, a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok síző, Hermann Maier segítségét kéri - ráadásul nem az erőnlét, hanem a pszichés felkészítés terén. A Herminator becenévre hallgató egykori klasszist állítólag a németek is bevetették a világbajnokság előtt, és lám, micsoda erőket szabadított fel Schweinsteigerékben, meg sem álltak az aranyéremig.

Terminátor és Herminátor Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Nem vagyok sportpszichológus vagy bármilyen guru. Viszont tudok beszélgetni emberekkel arról, hogy mit jelentettek számomra a kudarcok és a győzelmek" - mondta Maier, akit meglepett, hogy a legutóbbi Eb-selejtező előtti edzőtáborban mennyire igényelték a társaságát a labdarúgók. A kabala egyelőre bevált, Ausztria egy svédek elleni hazai 1-1-es döntetlennel nyitotta az Európa-bajnoki kvalifikációt.

Advocaat befogta Parreirát

Bár még nem érte utol a kilenc válogatottnál is dolgozó Bora Milutinovicot vagy a hét nemzeti csapat élén is megforduló Philippe Troussier-t, Carlos Alberto Parreirát már befogta Dick Advocaat: Szerbia lesz a hatodik ország, ahol a holland szakember szövetségi kapitányként dolgozik. Korábban Belgium, Hollandia, az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Korea és Oroszország válogatottját irányította.

Gibraltár is bekapcsolódott

Most már nemcsak a majmai és sziklája, de futballja miatt odafigyelhetünk Gibraltárra, a 28 ezer lakosú, brit fennhatóság alatt álló terület a tavalyi UEFA-tagság elnyerése után, szeptember 7-én lejátszotta első tétmérkőzését. Az észtek ellen barátságos meccsen ikszelő (1-1) és Máltát 1-0-ra legyőző csapat végül súlyos, 7-0-s zakóba futott bele hazai pályán a lengyelek ellen.

Vénaszkennert csodál a világ

Még a Telegraph is az nyár egyik szenzációjaként tálalta, hogy a Ferencváros új stadionjában - a huliganizmus elleni harc egyik alappilléreként - biometrikus beléptetőrendszer (vénaszkenner) működik. Tenyerelj, és nézz meccset! - ez a jövő.

A Groupama Arénára az angol sajtó is rácsodálkozott Forrás: AFP/Kisbenedek Attila