Vágólapra másolva!
Ahogyan korábban Magyarországon, Svájcban is forr a levegő Paulo Sousa körül: a jelenleg az FC Baselt irányító portugál tréner döntéseit a futballszakma és a szurkolók sem mindig értik.

Sousának már a szerződtetése is meglepetést keltett a drukkerek körében, ugyanis attól a Maccabi Tel-Avivtól érkezett, amelyet a Basel az elmúlt szezonban két párharcban, előbb a Bajnokok Ligája selejtezőjében, majd az Európa Ligában a legjobb 32 között is elbúcsúztatott.

A portugál edző érkezése óta folyamatosan változtatja az együttes felállását és taktikáját, ráadásul többször is kispadra ülteti egy-egy kulcsjátékosát, akár még a fontos mérkőzéseken is. "Néhány játékosnak ez teljesen szokatlan, ugyanakkor megvan a jó oldala is, hiszen így mindenkinek adott a lehetőség a csapatba kerülésre, ha megfelelően teljesít" - nyilatkozta a középpályás Fabian Frei.

Sousa egyik legvitatottabb döntése az volt, amikor a Grasshoppers elleni bajnoki rangadón már a 36. percben lecserélte Fabian Schaert, aki nem is értette edzője döntését, és levonulásakor jól kivehetően meg is kérdezte tőle: "Miért én?". "Sousa rövid időn belül magára haragította a szurkolókat" - mondta a korábbi válogatott játékos Hakan Yakin.

A játékosként a Juventusszal és a Borussia Dortmunddal is Bajnokok Ligája-győztes Sousa Angliában, a Queen's Park Rangersnél kezdett edzősködni, majd megfordult a Swansea City és a Leicester City együttesénél is. Egyik legsikeresebb időszakát Székesfehérváron töltötte el, a Videotonnal ugyanis az Európa Liga csoportkörébe jutott, ahol éppen a Baselt, valamint a Sporting Lisboát is legyőzte magyar csapatával.

Sikerei ellenére ugyanakkor korántsem volt egyértelműen pozitív a megítélése Magyarországon, mert többször bírálta élesen a játékvezetőket, összeütközésbe került az ellenfelek edzőivel és újságírókkal - Borbola Bencét, a Nemzeti Sport munkatársát lefejelte egy barátságos meccsen -, továbbá Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal sem volt felhőtlen a viszonya.

A Basel a Bajnokok Ligája csoportkörében a Real Madrid otthonában elszenvedett 5-1-es vereséggel rajtolt. Szerdán a Liverpoolt fogadja.