Tökös pontszerzés Bukarestben

510260215 Hungary's captain and midfielder Balazs Dzsudzsak celebrates scoring during the Euro 2016 Group F qualifying football match Romania vs Hungary in Budapest, Hungary on October 11, 2014.  AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Hungary's captain and midfielder Balazs Dzsudzsak celebrates scoring during the Euro 2016 Group F qualifying football match Romania vs Hungary in Budapest, Hungary on October 11, 2014. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
A magyar futballválogatott 1-1-es döntetlent játszott Bukarestben. Románia vezetést szerzett az első félidő utolsó percében, de a magyar válogatott az első félidő elfogadható játékára még rátett egy lapáttal, és teljesen megérdemelten hozott el egy pontot Bukarestből. Dzsudzsák Balázs egyenlítése 16 éves emlékeket ébresztett. 

Eb-selejtező, 2. forduló:
Románia-Magyarország 1-1 (1-0) - Élő közvetítés
Bukarest, Arena Nationala, v: William Collum (skót)
gól: Rusescu (45.), illetve Dzsudzsák (82.)
sárga lap: Hoban (19.), Gardos (31.), Grigore (80.), Chipciu (90.), Rat (91.), illetve Gera (26.), Varga (51.), Juhász (68.) Elek (75.), Király (86.), Korcsmár (90.), Tőzsér (91.)

Románia: Tatarusanu - Chiriches, Grigore, Goian (Gardos 5.), Rat - Hoban, Pintilii - Chipciu, Sanmartean (Tanase 66.), Maxim (Stancu 84.) - Rusescu

Magyarország: Király - Kádár, Juhász, Korcsmár, Varga - Elek, Gera (Tőzsér 77.) - Lovrencsics (Simon 63.), Dzsudzsák, Stieber (Nikolics 46.) - Szalai

Bár az első percekben az utóbbi román-magyar meccseken megszokott nyomás alatt volt a magyar válogatott, most csak majdnem kapta meg gyorsan az első gólját: Rat tett tökéletes passzt a Vargát megverő Chipciunak a bal szélen, centerezése után üggyel-bajjal takarított a magyar védelem.

Dárdai Pál csapata 4-4-1-1-es felállásban kezdett, de a labdaszerzések után Dzsudzsák és Stieber is felzárkózott Szalai mellé, így Gera maradt Elek mellett a védekező középpályás. Miután az első percek román nyomását túlélte, vállalkozott néhány támadásra a magyar válogatott is, miközben a rendezőknek az első negyedóra végén ki kellett üríteniük a magyar tábor melletti román szektort – helyszíni tudósítónk szerint öt perc alatt.

Dzsudzsák és Chipciu harcol Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első félidő nagy részében Romániánál volt többet a labda, de Dárdai Pál csapata szervezetten védekezett, a játékosok sok labdát szereztek, és sikerült megtörniük a románok lendületét. Az ellenfél térfelén ugyan nem nagyon sikerült megtartanunk a labdát, de a játékunk így is sokkal összeszedettebb volt, mint az utóbbi meccseken bármikor.

Lesgól, aztán szabályos gól

A 39. percben Dzsudzsák remek szabadrúgására több magyar is jól érkezett, pechünkre pont az a Szalai fejelte a román kapuba, aki néhány centivel az utolsó védő vonala mögött helyezkedett. A lesgól után sajnos szabályos gól is született, és nem mi szereztük.

Varga a védelem jobb oldaláról középre sodródott, így hatalmas hely maradt a vonal mellett. Lovrencsics sehol nem volt, Rat teljesen egyedül jött fel, a balhátvéd tökéletesen passzolt középre, a szintén magányosan érkező Rusescu pedig a léc alá varrta a románok vezető gólját.

Raul Rusescu gólöröme Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gólt leszámítva teljesen vállalható első félidőhöz hasonló játékkal folytatta a magyar válogatott a szünet után. Dárdai Pál látta, hogy nem nagyon sikerült megjátszaniuk a szélsőknek a centert, ezért megcserélte őket, hogy a lövőlábuk legyen a kapu felé, azaz Dzsudzsák és Lovrencsics tükörszélsőként cseréltek helyet.

A románok is visszább léptek, így a magyarok jóval többet birtokolták a labdát, mint az első félidőben, és ha ziccert nem is, néhány helyzetet sikerült kialakítaniuk. Dárdai a támadószekcióban cserélt, előbb Stieber helyére Nikolics, majd Lovrencsics helyére Simon Krisztián állt be (utóbbi csere után Dzsudzsák visszament a bal oldalra).

Egyre inkább felbátorodott a magyar válogatott, bár közben a románok is fejeltek egy lesgólt, a második félidő már teljesen kiegyenlített játékot hozott. Románia kontrákkal próbálkozott, de Királynak nem kellett nagyot védenie egyik után sem. Aztán a 82. percben érkezett Dzsudzsák Balázs.

Elek remekül játszott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Dzsudzsák behrutkázta

A magyar válogatott 25 méterről szabadrúgáshoz jutott, Dzsudzsák Balázs remekül lőtte el a labdát, bár nem ment teljesen sarokra, a későn vetődő Tatarusanu csak beleütni tudott az életerős lövésbe. Hasonló volt a helyzet 16 éve, akkor is 1-0-ra vezetett Románia, Hrutka János pedig pont ugyanonnan tekerte be, ahonnan Dzsudzsák, csak ő a kapu bal felső sarkába.

Dzsudzsák mindenkit csókoltat Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A románok megzavarodtak, Nikolics egy remek labdaátvétel után ziccerbe hozta magát, de ahelyett, hogy a hosszú oldalon egyedül érkező Simonhoz passzolt volna, ellőtte keresztbe a labdát. Románia megpróbált újítani, de szinte semmi veszély nem volt a játékukban, a magyar válogatott – és ez az egy pontnál is fontosabb – teljesen megérdemelten vitt el egy pontot Bukarestből.