Van olyan, hogy feröeri foci?

a feröeri labdarúgó-válogatott szurkolói
AUSTRIA, Vienna : Fans of Faroe Islands national football team hold flags during the FIFA 2014 World Cup Group C qualifying football match Austria vs Faroe Islands on March 22, 2013, at the Ernst Happel Stadium, in Vienna. Austria won 6-0. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
A Feröer-szigeteken az első számú és legnépszerűbb sport a futball, a magyarok elleni kedd esti Eb-selejtező (Tórshavn, 20.45) ennek megfelelően nagy esemény a szigetország életében. Ráadásul éppen most van az őszi iskolaszünet, ezért várhatóan sokan lesznek kíváncsiak Dárdai Pál csapatának vendégszereplésére. Válogatott és klubszinten is akadtak már bravúros meccseik.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2013. október 15-én Kasselben 3-2-re nyert a német U21-es válogatott a feröeriek ellen Eb-selejtezőn. A 69. percben Hördur Askham góljával még a vendégek vezettek 2-1-re, a meccsen már másodszor. A Horst Hrubesch irányította német csapat végül húsz perc alatt fordított, így nem maradt szégyenben, de Feröeren ezt a vereséget győzelemként ünnepelték. Az amatőrök U21-es válogatottja mellett dolgozó szakmai stábnak egyébként egy magyar is tagja, az NSÍ magyar kapusa, Gángó András.

A Feröer-szigetek a Dán Királysághoz tartozik, 18 szigetből áll, és alig 49 ezren lakják. Forrás: Google Maps

A világbajnok németeknek a felnőtt csapata is találkozott kétszer a feröeriekkel a brazíliai vb-re vezető úton. 2013. szeptember 10-én a tórshavni vb-selejtezőn Mertesacker, Özil és Müller góljával nyertek a németek. Akkor a vendégszurkolók szinte elözönlötték az apró feröeri fővárost, sokan úgy érkeztek, hogy nem is volt jegyük a meccsre. Az itt élők mentalitásáról sokat elmond, hogy jó néhány feröeri átadta a belépőjét a németeknek, akik pedig még így sem jutottak be a stadionba, a pálya feletti domboldalról nézték a mérkőzést. Utána együtt ünnepelt a két szurkolótábor.

Magyarok kalandjai a Feröer-szigeteken

A világ egyik legszebb fekvésű stadionjának, a tórshavninak az épületébe lépve három magyar bíró mosolyog az emberre. Egy falon függő hatalmas poszter azt a pillanatot örökítette meg, amikor 2011. szeptember 2-án az olaszok vendégszerepeltek a Torsvöllur-stadionban Eb-selejtezőn, és a játékvezetői hármast Bognár István, Tóth Vencel és Lémon Oszkár alkotta. A magyarok amúgy is nagy tiszteletnek örvendenek errefelé, a feröeri bajnokságban két magyar kapus is szerepel, Gángó András mellett Turi Géza a másik.

Ausztria, Litvánia és Észtország kipipálva

Feröer-szigetek fociválogatottja már 94. is volt a FIFA-világranglistán, jelenleg a 179. Az európai országok közül csak Andorrát és San Marinót előzi meg. Első tétmeccsét 1992-ben nyerte meg, Eb-selejtezőn Ausztriát 1-0-ra győzte le. A közelmúltban két figyelemre méltó sikert is elért a válogatott, 2009-ben vb-selejtezőn legyőzte Litvániát, 2010 júniusában pedig 2-1-re verte Észtországot. A legnagyobb arányú győzelme háromgólos: 1995. májusában 3-0-s sikert aratott San Marino ellen, míg idén 4-1-re nyert Gibraltár ellen. A 7-0 és a 8-1 arrafelé is ismert eredmény, 1991-ben a jugoszlávok, 1992-ben a norvégok és a románok gurítottak hetet a feröerieknek, majd 1996-ban Szerbiától kaptak ki 8-1-re. A kedd esti meccs az 1999-ben épült tórshavni nemzeti stadionban lesz, amely 6040 nézőt képes befogadni.

Turit errefelé szinte mindenki ismeri. Amikor a múlt pénteken egy mikrobusszal a távoli és kietlen Videredi városába tartottam, a buszvezető azonnal faggatni kezdett, honnan érkeztem, és annak hallatán, hogy magyar vagyok, elsőként Turi Géza nevét emlegette. Elismeréssel beszélt a magyar kapusról, akit a helyiek közül sokan már-már tiszteletbeli feröeriként tartanak számon. A roppant szerény sportember a foci mellett dolgozott a nemrég átadott új repülőtér termináljának ablakain, és részt vett a nemzeti stadion felújításában is.

A feröeri válogatott szurkolói Forrás: AFP/Alexander Klein

A feröeri nemzeti bajnokság élvonalában 10 csapat szerepel, minden évben 27 fordulót rendeznek, vagyis mindenki háromszor játszik a többiekkel. Az első öt helyezett kétszer játszhat otthon, és ennek nemcsak a pályaelőny miatt van jelentősége. A második ligából legutóbb két együttes jutott fel a legdélibb szigetről, Suduroyról: a TB Tvoroyri és az FC Suduroy. Erre a szigetre jelenleg csak komppal lehet eljutni, a menetidő a fővárosból valamivel több mint két óra. Viharos időben ez a hajókázás nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságok közé.

A Vikingek messzebbre jutottak, mint a Fradi

Bár még van két forduló, már biztos, hogy Turi Géza csapata, a Vikingur a 2014-es bajnokságban a harmadik helyen végez. A bronzérem mellett a Vikingur nyerte a kupát, így a csapat jövőre is biztosan részt vehet az Európa Liga selejtezőjében, ahol idén nyáron történelmet írt. Korábban ugyanis soha nem fordult elő, hogy egy feröeri csapat három fordulót is játszhasson egy nemzetközi kupa selejtezőjében. A menetelés július 3-án kezdődött (ekkor még javában tartott a vb Brazíliában), amikor a Vikingur a toftiri Svankaskard stadionban 2-1-re verte a lett Daugavát. A rigai visszavágón elért 1-1-es döntetlen a feröeriek továbbjutását jelentette.

Itt lesz a meccs Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második körben a régen szebb napokat látott, jelenleg másodosztályú norvég Tromsö következett. Július 17-én Toftirban 0-0 lett a végeredmény, a norvégok szinte már ekkor elkönyvelték a továbbjutásukat. Egy héttel később azonban Norvégiában a feröeri Vikingek 2-1-re győztek, és miközben a Győr és a Ferencváros ezen a napon elbúcsúzott ettől a kupasorozattól, a Vikingur várhatta a harmadik fordulót. (Ha a Fradi továbbjutott volna, akkor Vikingur-Ferencváros párharc következett volna). A horvát Rijeka Toftirban 5-1-re, Rijekában 4-0-ra nyert, ezzel ért véget a Vikingur elképesztő nemzetközi kupakalandja.

49 ezres szigetország

A Feröer-szigetek egy középkor óta lakott, vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, félúton Norvégia, Skócia és Izland között. A neve magyarul Juh-szigeteket jelent. A mindössze 49 ezer lakosú szigetország a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiát élvez. Nem tagja az Európai Uniónak, viszont két képviselőt delegál a dán parlamentbe. Szoros kapcsolatokat ápol Izlanddal, Grönlanddal és Shetlanddal. Tizennyolc szigete egy kivétellel mind lakott. Fővárosa és legnagyobb városa Tórshavn, itt lesz a kedd esti Eb-selejtező.