Vágólapra másolva!
Ivica Dacic szerb külügyminiszter tervezett politikai provokációnak nevezte azt az incidenst, amely miatt félbeszakadt a Szerbia és Albánia között zajló labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kedd este Belgrádban. A hazatérő albán játékosokat Tiranában viszont hősként ünnepelte a többezres tömeg.

A szerb külügyminiszter a Blic című szerbiai napilapnak azt is mondta, hogy szerinte Szerbia nem tehető felelőssé a történtekért. A szerb-albán Eb-selejtezőt az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amihez a nézők is csatlakoztak.

Az incidens kiváltó oka az volt, hogy egy ismeretlen személy egy drónnal a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé.

Stefan Mitrovic szedte le a drónról az albán zászlót Forrás: AFP

A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A rendőrség kihallgatta, majd hazaengedte a VIP-lelátón helyet foglaló Olsi Ramát, az albán miniszterelnök testvérét. Meg nem erősített források szerint őt és három társát azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint egyiküknél ott volt a drón távirányítója.

Olsi Rama Tiranába visszatérve az albán sajtónak kijelentette, semmi köze az ügyhöz, és "nem érti, kitől származik ez a történet". Azt is tagadta, hogy a rendőrség előállította volna. "Az incidens után a helyzet kaotikussá vált, a rendőrség mindenkit átvizsgált. Megmutattam nekik az amerikai útlevelemet és a nálam lévő kamerát. Ez mindössze néhány percig tartott" - magyarázta Rama, aki az albán labdarúgókkal együtt érkezett hajnalban Tiranába.

Az albán játékosok végül bemenekültek az öltözőbe Forrás: AFP

A játékosokat egyébként az albán főváros repülőterén hősként ünnepelte a többezres tömeg. Edi Rama albán miniszterelnök a Twitteren gratulált a labdarúgóknak, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért Szerbia "rossz benyomást keltett".

A történtek rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő jövő hétre tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban, a bejelentésekor még javuló albán-szerb kapcsolatokról beszéltek az illetékesek.