Azt hittem, Manchesterben mindig jól cselekszenek

170617153 HORIZONTAL FOOTBALL TRAINER MASCOT CUDDLY TOY ASIDE BUST
Manchester United manager David Moyes (L) is greeted by mascot Fred The Red as he makes his way to his seat before the English Premier League football match between Manchester United and Manchester City at Old Trafford in Manchester on March 25, 2014. AFP PHOTO/PAUL ELLIS - RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
A Manchester Unitedtől való távozása óta először adott nagyinterjút David Moyes. A szakember az elmúlt hónapokat főleg golfozással és pihenéssel töltötte, de már kész arra, hogy ismét leüljön a kispadra. A BBC-nek elmondta, hogy átverve érzi magát, mert hosszabb távra tervezett a Manchester Unitednél, azt azonban reméli, hogy legalább Louis van Gaallal türelmesek lesznek az Old Traffordon.

"Élveztem nagyon a semittevést és a pihenést, de készen állok arra, hogy visszatérjek, és egy megfelelő állást kapjak" - kezdte David Moyes a Manchester Unitedtől való távozása óta adott első nagyinterjúját. Az elmúlt harminc évben most először fordult elő vele az, hogy egy időre elfordult a labdarúgástól, bár a pihenés és a sok utazás mellett néhány edzői konferencián így is megjelent. "Egészen fiatal korom óta folyamatosan benne vagyok a foci világában. Amikor edzősködsz, akkor teljesen tele van a naptárad, semmire nincs időd. Most golfoztam, lóversenyre jártam és a családommal is többet tudtam törődni."

Az 51 éves szakember az Evertonnál eltöltött 11 sikeres év után Sir Alex Fergusont váltotta a Manchester Unitednél, de 10 hónapot követően távoznia kellett a gyenge eredmények miatt. Moyes bízik abban, hogy sikerül visszaszereznie valamennyit a tekintélyéből, amelyből kétség kívül rengeteget veszített az Old Traffordon töltött hónapok alatt.

A Manchester Unitednek nem mondhatsz nemet

"Soha nem szerettem volna elhagyni az Evertont, de amikor a Manchester United hív, akkor nem mondhatsz nemet. Nagyon remélem, hogy valamelyik klub igényt tart majd rám, és türelmes lesz velem. Szeretnék ismét egy csapatot építeni, ez az, amiben jó vagyok" - mondta Moyes, utalva arra, hogy az alacsony költségvetésű Evertonnal is szép sikereket tudott elérni, 2005-ben például a Bajnokok Ligája selejtezőjéig vezette a csapatot.

Azt hitte, a Manchester Unitedért érdemes elhagyni az Evertont Forrás: AFP/Paul Ellis

Moyest számos klub kereste azóta, hogy távoznia kellett Manchesterből, de - ahogy ő fogalmazott - egyik megkeresésnél sem érezte azt, hogy 'ezt a csapatot akarja'. "Az angol bajnokságot ismerem a legjobban, de szívesen kipróbálnám magam külföldön is. A lényeg, hogy olyan klub keressen meg, amelyet a magaménak tudhatok. Nem fogom elkapkodni a döntést, várok a megfelelő ajánlatra."

Moyes nem feltétlenül csak olyan csapatnak mondana igent, amely az európai kupában szerepel, noha nagyon élvezte, hogy a Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligájában szerepelhetett.

Nem számítottam arra, hogy kirúgnak

"A BL-éjszakák felejthetetlenek voltak, a Bayern München ellen a negyeddöntőben nem volt szerencsénk. Hat évre szóló szerződést írtam alá, legalább hat évre terveztem, és azt hittem, hogy a klub is hat évre tervez velem, ehhez képest nem azt kaptam, mint amire számítottam. Nagyon csalódott voltam, amikor kirúgtak, mert nem számítottam rá. Jöttek a vereségek, de azt gondoltam, hogy kapok időt, mert hosszú távra terveznek velem. Sir Alexnek sem jöttek az eredmények, amikor átvette a Manchester United irányítását. Tudom, hogy azóta a futball megváltozott, de azt gondoltam, hogy Manchesterben mindig helyesen cselekszenek, és velem is helyesen fognak."

A BL-éjszakákat azért élvezte Forrás: AFP/Odd Andersen

Utóda Louis van Gaal lett, aki úgy kezdte a szezont, hogy 4-0-ra kikapott a Ligakupában a Dons-tól, de 5-3-mal behódolt a Premier League-ben az újonc Leicester Citynek is, a csapat jelenleg a negyedik helyen áll nyolc pont hátránnyal a listavezető Chelsea mögött.

"Louis egy nagyszerű szakember, de neki is nagyon nehéz dolga van a ManUnited kispadján, akárcsak nekem volt. Remélem, hogy velem ellentétben ő megkapja az időt és a türelmet" - zárta az interjút David Moyes.