Májusban lehet a 2022-es focivébé

AL-WAKRAH, Katar, focivébé
A katari focivébére tervezett egyik stadion
Vágólapra másolva!
Az európai topklubokat tömörítő szövetség minden jel szerint a 2022-es világbajnokság májusi megrendezése mellett teszi le a voksát. Sőt, tulajdonképpen nagyon úgy néz ki, ez a katari vébé egyetlen lehetséges időpontja, a többiről ugyanis hallani sem akarnak a klubok. 

Az Európai Klubszövetség (ECA) szerint a szóba jöhető lehetőségek közül egy májusi világbajnokság borítaná fel legkevésbé a 2022-es európai futballnaptárt. Mivel szinte a katari helyszín bejelentésével egy időben felmerült, hogyan lehet vébét rendezni egy olyan országban, ahol nyáron 40 fok fölött van a hőmérséklet, a májusi már a harmadik lehetséges időpont a világbajnokság megrendezésére.

A februári ötlet a téli olimpia miatt nem állt meg, a Sepp Blatter FIFA-elnök által támogatott novemberről hallani sem akart az ECA, ezért a klubok maguk hozakodtak elő a májusi javaslattal. Ehhez tett még hozzá egy javaslatot Harold Mayne-Nicholls, a FIFA egykori technikai vezetője, aki azt szeretné, ha valamikor a kora reggeli órákban kezdődnének a mérkőzések.

Egy katari stadion a 12 közül Forrás: AFP

Az ECA-nak komoly szava van, hiszen a 2014-es világbajnokságon szereplő játékosok 75 százaléka a szövetség által képviselt klubok játékosa volt. Az ECA májusban ülésezett Londonban, akkor merült fel először a májusi rendezés lehetősége, és ezt az álláspontot fogja védeni a novemberben esedékes FIFA-ülésen is, ahol akár már döntés is születhet a vébé időpontjáról.