Utoljára tüntettek békésen a futballszurkolók

Budapest, 2014. október 26.
Résztvevők a futballklubok szurkolói csoportjainak demonstrációján Budapesten, a Deák téren 2014. október 26-án. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurko
Budapest, 2014. október 26. Résztvevők a futballklubok szurkolói csoportjainak demonstrációján Budapesten, a Deák téren 2014. október 26-án. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A szervezett szurkolói csoportok vasárnap együtt vonultak az utcára, a személyiségi jogaikért tüntető szurkolók a Deák térről vonultak a Parlament elé, ahol munkaszüneti nap lévén nem vették át tőlük a petíciójukat. 

A közösségi csatornákon hetek óta szerveződő megmozdulás szervezői az NBI-es forduló bojkottjára hívták fel a szervezett szurkolói csoportokat.

Fotógalériánk megtekintéséhez kattintson a képre Forrás: Polyák Attila - Origo

A megmozdulásra több ezren érkeztek az ultracsoportok tagjai az ország minden tájáról, a Deák téren gyülekező tömeg a Kossuth térre vonult, de nem tudták átadni a petíciójukat, mert vasárnap nem dolgozott a Parlamentben senki, aki átvehette volna.

Fotógalériánk megtekintéséhez kattintson a képre Forrás: Polyák Attila - Origo

A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire. Több tábor, köztük az új stadion beléptetési rendszere miatt tüntető ferencvárosi, a szezon kezdete óta bojkottálja csapatuk meccseit.

Fotógalériánk megtekintéséhez kattintson a képre Forrás: Polyák Attila - Origo

A megmozduláson petárdáztak, meggyújtottak néhány füstbombát és görögtüzet a szurkolók, de a kiabáláson kívül nem történt semmi különös, mert rengeteg rendőr felügyelte a tüntetést. A felszólalók egyike beszédében hangoztatta: az a céljuk, hogy töröljék el a szurkolói regisztrációt, és erről az illetékesek üljenek le velük tárgyalni.

"Ez volt az utolsó ilyen békés megmozdulásunk, ha nincs más lehetőségünk, radikalizálódnunk kell" - mondta a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.

Megköszönte a szurkolói csoportoknak, hogy távolmaradtak a hétvégi NB I-es forduló mérkőzéseitől. "A bojkott jól sikerült, mert a nézőszám negatív rekordot döntött" - állapította meg a nevét nem közlő felszólaló, majd a politika kivonulását követelte a magyar futballból. A demonstrálók eközben "Mi vagyunk a futball!" szlogent skandáltak.

Fotógalériánk megtekintéséhez kattintson a képre Fotó: Polyák Attila - Origo

A kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre. Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.

A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdekképviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub - az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói. A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: "Mondj nemet a regisztrációra!", "Nem kell a kártya!", "Szurkoló, személyiségi jogok nélkül", "A szurkoló nem bűnöző"; zárásként a "Against modern football" (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.