A gödör alján a Dortmund

Dortmund's head coach Juergen Klopp looks on ahead of the German first division Bundesliga football match Eintracht Frankfurt vs Borussia Dortmund in Frankfurt am Main, central Germany, on November 30, 2014.      AFP PHOTO / DPA/ FREDRIK VON ERICHSEN   GE
Dortmund's head coach Juergen Klopp looks on ahead of the German first division Bundesliga football match Eintracht Frankfurt vs Borussia Dortmund in Frankfurt am Main, central Germany, on November 30, 2014. AFP PHOTO / DPA/ FREDRIK VON ERICHSEN GERMANY OUT RESTRICTIONS / EMBARGO – DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.
Vágólapra másolva!
Másfél éve BL-döntőt játszott, most utolsó a Bundesligában, bár Európában még mindig remekel a Borussia Dortmund. Az edzéseken felszedett önbizalom a meccseken elszáll, de Jürgen Klopp kispadja egyelőre nem inog.

Tavaly május 25-én még Bajnokok Ligája-döntőn izgulhattak a Borussia Dortmund szurkolói a csapatért. Eltelt másfél év, november utolsó hétvégéjén a csapat az utolsó helyre süllyedt a Bundesligában. Jürgen Klopp csapata az utóbbi tíz bajnokijából egyet nyert meg, de még ikszelni is csak kétszer tudott. Péntek este Szalai Ádám csapata, a Hoffenheim ellen próbálhat meg meg elmozdulni a tabella aljáról (a magyar csatár eltiltás miatt nem játszhat).

Pedig a BVB nem felejtett el focizni: hogy még pikánsabb legyen a helyzet, a BL-ben szinte biztosan csoportelső lesz. Ehhez elég, ha az utolsó körben nem kap ki otthon az Anderlechttől vagy az Arsenal nem veri meg idegenben a Galatasarayt.

Nemcsak az a furcsa, hogy a topligáknál is keményebb BL-ben simán helytáll a csapat, hanem az is, hogy a Bundesligában nem fejlődik. A Frakfurt ellen két kontragólt kapott, az egyik nagy védelmi hiba volt. Másfél hónapja Kölnben ugyancsak két gólt kapott, az egyiknél szintén hibázott a védelem, a másiknál Roman Weidenfeller kapus lepkézett.

Mats Hummels akkor be is szólt a kapusnak, de megjegyezte, "nem vagyunk rosszabbak az ellenfeleinknél", csak "semmi nem jön össze", amire "lassan nehéz lesz megfelelő magyarázatot találni".

Klopp mester Erik Durmot vigasztalja Frankfurtban Forrás: AFP/Fredrik Von Erichsen

Előbb-utóbb úgyis fordul a hadiszerencse, gondolhatták akkor a Dortmund-drukkerek, de lényegében semmi sem változott: ha jó játékkal is, de vereség a Bayern Münchentől, 2-0-ról döntetlen a Paderbornnal, bukás rúgott gól nélkül a Hannover és a Frankfurt ellen. Egyedül a Mönchengladbachot sikerült legyűrni, Cristoph Kramer öngóljával.

Utazás a tabella mélyére

Frankfurtban teljes volt a döbbenet a dortmundi oldalon a lefújás után. "Nem könnyítjük meg a szurkolóink életét. Egyértelmű, hogy vissza kell szerezni az önbizalmunkat, az önmagában nem mentség, hogy a csapat keményen dolgozik" - tűnődött Klopp.

A BVB megint nem játszott rosszul, de nem volt elég hatékony, ráadásul már az ötödik percben hátrányba került. Nem így kell visszaszerezni az önbizalmat. "A lehető legrosszabbul jött. Gyorsan nyakonvágtak bennünket" - kommentálta a gólt az edző.

Weidenfeller hamar gólt kapott Forrás: AFP/Fredrik Von Erichsen

Húsz percbe telt, mire a csapat összeszedte magát, és ismét fölénybe került, de a 78. percben egy hatalmas védelmi hiba megpecsételte a sorsát. "Nincsenek szavak" - mindössze ennyit reagált rá a Dortmund Twitter-oldala.

A meccsekre mindig sikerül önbizalmat gyűjtenie a játékosoknak, de az elillan játék közben. Klopp megfigyelését Sven Bender is osztja, mondván, nincs helye a kételkedésnek, továbbra is össze kell tartani a játékosoknak. Kincstári optimizmus volna? A középpályás "roppant keserű napról" is beszélt Frankfurtban, ahonnan hazafelé menet feszült csend telepedett az utastérre.

Most semmi sem klappol Forrás: AFP/Fredrik Von Erichsen

Nem egyszerűen a balsors tépi a Dortmundot, az ellenfelek ráéreztek a sebezhetőségére, a nagyobb elszántságuk pedig kifizetődik a kulcsmomentumoknál. "Ha már nem tudunk hinni a csapatban, akkor legalább magában higyjen mindenki" - fogalmazta meg a végső elvárást Klopp.

Új edző nem hoz szerencsét

A helyzet súlyosságát mindenesetre érzékelteti, hogy Kloppot már a lemondásáról is kérdezték: "Vállalom a felelősséget, de nem megyek sehová, amíg senki nem mondja, hogy tud valakit, aki jobban csinálná. Ha eljön az idő, biztosan nem állok az útjába. De egy edzőváltás még nem hozza vissza a szerencsét, az nem ilyen egyszerű."

A Werder Bremen, a Stuttgart és a Hamburg is edzőt cserélt már, a váltás mindhárom esetben bejött. Dortmundban azonban nincs szó ilyesmiről, Michael Zorc sportigazgató száz százalékig bízik abban, hogy "kiverekszik magukat a bajból Kloppal".

Grosskreutz (b) csak loholt, Inui Takasiék gólokat lőttek Forrás: AFP/Fredrik Von Erichsen

Bár a csapatnak van néhány sérültje, korántsem akkora a vész, hogy indokolná a mélyrepülést. Sokratis nem alapember, ahogy a két csatár, Ciro Immobile és Dzsi Dong-von hiányát is ki lehetne bírni. Az egyetlen komoly érvágás Marco Reus újabb kidőlése, ám összességében a Borussia kerete elég bő a problémák kezeléséhez. Egyvalamit kivéve: a Bayernhez távozott két csatárt, Robert Lewandowskit és Mario Götzét még mindig nem sikerült pótolni.

Nem a vb miatt fáradtak

Korábban a vébét megjárt játékosok rossz formájáról is beszéltek, ám az év végén senki nem hivatkozhat erre, ráadásul a vébén csak Hummelsnek jutott fontos szerep, Erik Durm, Kevin Grosskreutz és Weidenfeller kint volt ugyan, de egy percet sem játszott. Kagava Sindzsit sem csaphatta agyon Japán rövidke vb-szereplése, mégis úgy tűnik, csak a nosztalgia diktálta a ManUnitedtől való visszavásárlását.

Pénteken tehát a Hannover 4-3-s legyőzésével lendületet vevő Hoffenheim lesz a BVB ellenfele. Bendernek és társainak a lassan türelmét vesztő dortmundi közönség előtt kellene újra rátalálnia a győztes útra. Ami még mindig kevés lehet ahhoz, hogy egy maratoni hajrával BL-szereplést érő helyre zárkózzanak fel a Bundesligában.