Vágólapra másolva!
A világ- és Európa-bajnok Thierry Henry bejelentette visszavonulását, és a jövőben televíziós szakkomentátorként dolgozik majd.

"Húsz évet töltöttem el a futballban, és most úgy döntöttem, befejezem. Hihetetlen utazás volt, és szeretnék megköszönni mindent a szurkolóknak és a játékostársaknak, akikkel együtt szerepelhettem a Monacóban, a Juventusban, az Arsenalban, a Barcelonában, a New York Red Bullsban, no meg a francia válogatottban. Miattuk lett a sportágban töltött időszakom igazán emlékezetes" - írta Henry a saját honlapján megjelent közleményben.

Henry a Monacóban kezdte pályafutását, ahol az az Arsene Wenger volt az edzője, akivel később az Arsenalnál is együtt dolgozott. A Monacóval francia bajnokságot nyert és BL-elődöntős volt, és innen került be a válogatottba, amellyel 1998-ban hazai pályán vébét nyert.

1999 januárjában a Juventushoz igazolt, de az olasz csapatnál nem jött be a számítása, így 99 nyarán az Arsenalhoz távozott. A londoni klubbal, kétszer volt bajnok, háromszor FA-kupa-győztes, játszott BL-döntőben, négyszer volt angol gólkirály, kétszer európai aranycipős, és 228 góljával ő az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa.

A francia válogatott gólrekordereként vonulhat vissza Forrás: AFP

2007-ben elhagyta az angol klubot, és a Barcelonát választotta, amely jó döntésnek bizonyult, mivel a katalánokkal mindent megnyert: spanyol bajnokságot kétszer, a Király-kupát, a Bajnokok Ligáját, a spanyol és az európai Szuperkupát, valamint a klubvébét egyszer-egyszer. Pályafutása utolsó öt idényét az amerikai bajnokságban, az MLS-ben töltötte, de 2012-ben egy két hónapos időszakra még visszatért az Arsenalhoz.

A 37 éves Henry a válogatottal a vb-siker mellett 2000-ben Eb-t, 2003-ban Konföderációs-kupát nyert, 2006-ban pedig újabb vb-döntőt játszott, de ezt büntetőkkel elbukták az olaszok ellen. 123 válogatott meccsén 51 gólt szerzett, ezzel ő a francia csapat rekordere. Henry a jövőben a Sky Sports tévécsatorna szakkommentátoraként dolgozik majd.