Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben 4,1 milliárd dollárt (1131,6 milliárd forint) mozgatott meg a profi labdarúgók klubváltása világszerte, ami új rekordnak számít.

A legnagyobb mértékben az angol egyesületek költekeztek, a legkeresettebb játékosok pedig továbbra is a brazilok voltak a FIFA jelentése szerint.

Az összes költés 2,1 százalékkal nőtt a 2013-as 3,98 milliárd dollárhoz képest. Tavaly 13 090 profi futballista váltott klubot - közölte a FIFA TMS, a szövetség leányvállalata, amely az összes szerződés adatait rögzíti. A teljes pénzmozgás csak a klubok közötti ügyletekből állt össze, az ügynökök jutalékai ebben nincsenek benne.

Európa az élen

"Az európai piac továbbra is vezető szerepet játszik a költések 87 százalékával" - szolgált további részletekkel Mark Goddard, a FIFA TMS főigazgatója.

Ami az átigazolások számát illeti, ebben a tekintetben is Európa áll az élen, a játékosmozgások 78 százaléka zajlott európai klubok között. A második helyen Dél-Amerika, majd Ázsia következik.

Az angolok költik a legtöbbet

A legtöbbet - 1,17 milliárd dollárt - az angol klubok költötték 2014-ben, ami több mint a negyede a világ egészére vonatkozó átigazolási összegnek. Az angolok több mint kétszer annyit fordítottak játékosok vásárlására, mint a második helyen álló spanyolok. Ugyanakkor spanyol egyesületek adták el a legtöbb futballistát, akikért összesen 667 millió dollárt kaptak. Az angolok bevétele 523, a portugáloké 435 millió dollár volt. Tavaly először került az első tíz közé Kína, 100 milliós költéssel.

A brazilok a legkelendőbbek

A játékosok nemzeti megoszlására vonatkozóan a tanulmány azt közölte, hogy továbbra is a brazilok a legkelendőbbek, még úgy is, hogy egy év alatt csökkent irántuk az érdeklődés. Közülük tavaly 1493-an váltottak klubot, és értük 468 millió dollárt fizettek ki. A létszámot illetően a második helyre az argentinok (801), a harmadikra pedig az Egyesült Királyság (596) futballistái kerültek.