Vágólapra másolva!
Az amerikai légügyi hatóság megerősítette, hogy drónmentes övezetté nyilvánította az amerikaifutball-liga döntőjének, a Super Bowlnak otthont adó Phoenixi Egyetem Stadionját.

A Seattle Seahawks és a New England Patriots vasárnapi összecsapásának glendale-i helyszíne körül már az év elején 16 kilométeres átmérőjű légtérzárat hirdettek, de az amerikai légügyi hatóság (FAA) a héten arra is figyelmeztetett, hogy a mérkőzés alatt ott drónt röptető személyeket őrizetbe fogják venni és ki fogják hallgatni.

A stadionra vonatkozó dróntilalmat az FAA már tavaly októberben bejelentette, de a New York Post pénteki közléséből kiderült, hogy az ilyen eszközökre vonatkozó február 1-jei tiltás egy 48 kilométeres átmérőjű körzetben érvényes.

Harmincezer néző felett jön a zárlat

Az Egyesült Államokban a legtöbb olyan nagyobb sportesemény helyszíne körül, amely több mint 30 ezer nézőt vonz, a rendezvény napjára légtérzárat hirdetnek ki. Nem mindenki számára világos azonban, hogy ez az egyre inkább megfizethető árú drónokra is vonatkozik.

Az FAA a nyomatékos figyelmeztetéssel el akarja kerülni, hogy megismétlődjön a 2013-ban a Virginia állambeli Great Bull Runban történt baleset, amelynek során egy tribünre zuhant drón megsebesített öt nézőt. A most megerősített tilalomnak különleges hangsúlyt ad, hogy hétfőre virradóra a Fehér Ház kertjébe becsapódott egy DJI Phantom típusú kvadkopter.