Vágólapra másolva!
A katari vb-pályázat győzelmét leleplező információk megjelenése óta úgy tűnik, a FIFA-elnökválasztás tétje, hogy a nemzetközi futballt irányító szervezet tovább süllyed-e a korrupció mocsarába. De mit akarnak a FIFA elnöki székébe pályázók?

Május 29-én, Zürichben lesz a FIFA következő elnökválasztása. A tét az, hogy a sorozatos korrupcióval vádolt szervezet képes lesz-e megújulni, és ha igen, milyen irányba indul el utána. A jelenlegi elnök, a 78 éves Joseph Blatter maradása értelemszerűen nem a reformok irányába mutatna, de van rajta kívül három jelölt.

A 65. FIFA-kongresszuson több mint kétszáz delegált dönt majd. Nagy kérdés, hogy képes-e a három ellenjelölt valamelyike elegendő szavazatot begyűjteni a többiek legyőzéséhez. És bár a nyugati sajtó Blatter bukását szeretné, még mindig komoly támogatottsága van, elég arra gondolni, hogy az afrikai országok zömmel mögötte állnak.

A jelöltek: Van Praag, Figo, Ali herceg és Blatter Forrás: AFP/Koen Van Weel

Blatter már az ötödik évtizedét kezdené meg a szervezetnél: 1975-ben lett főtitkár, 1998 óta elnök. Korrupciós vádak már az elődje, Joao Havelange idején is érték a FIFA-t, de a svájci sportdiplomata elnöklése alatt végképp ráégett ez a bélyeg a szervezetre. Ez nyilván nem mellette szól, csakhogy a FIFA közben döbbenetes pénzügyi sikereket produkált. A következő adatsor kiválóan érzékelteti ezt:

A FIFA tartalékalapja, illetve ennek növekedése az előző ciklushoz képest (forrás: Forbes)
Ciklus végeTartalékalap (millió dollár)Növekedés
199825-
2002100300%
2006594494%
20101280115%
2014150017%

Blatter pedig azt is tudja, hogyan kell elosztania a pénzeket, hogy minél több lekötelezettje legyen. A többnyire Blatter-ellenes Nyugattal szemben a kicsi, önálló befolyás nélküli tagországok afféle Robin Hood-figuraként tekintenek rá, mivel eddig négy cikluson át nekik kedvezett a szavazataikért cserébe. Tehát a leleplezett visszaélések önmagukban korántsem elegendőek egy új elnökhöz. De vajon milyen programmal lehetne leváltani?

Az ellenlábasok például meggyőzhetik a delegáltakat, hogy egy átláthatóan, etikusan működő szervezet a renoméja helyreállításával még a mostaninál is jobb pénzügyi eredményeket produkálhat. Ezzel az érveléssel lehet keresnivalójuk, elvégre az elmúlt hónapokban öt világszerte ismert szponzor hagyta ott a FIFA-t, nyilvánvalóan az orosz és a katari vb-pályázat egyre kínosabbá váló ügye miatt.

Az első kihívó: Ali herceg

A 39 éves Ali Bin al-Husszein jordániai herceg azzal lépett a színre, hogy véget akar vetni a "megfélemlítés kultúrájának" a FIFA-ban. Ali herceg már megkezdte a kampányát, nyilvánosan kritizálva Blattert: "A múltban, ha valaki kiállt a saját elvei mellett, biztosan megbüntették érte. Abban bízom, hogy ezúttal sportszerűen zajlanak majd az események."

A sportvezető jelenleg a FIFA egyik alelnöke, és a jordániai mellett a nyugat-ázsiai szövetség elnöke, ezenkívül tagja a FIFA legfontosabb testületének, a végrehajtó bizottságnak. Kijelentette, hogy újabb négy évet nem tud, és nem is akar eltölteni a szervezetben a most uralkodó viszonyok között.

A herceg egy londoni sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Adrian Dennis

A herceget – bevallása szerint – a kollégái buzdították a jelöltségre, miután mindenhol "a változás igényéről" hallott. Etikus, átlátható és jól kormányzott világszövetséget ígér. Szorgalmazta, hogy hozzák nyilvánosságra Michael Garcia korrupciós jelentését, amelyet az orosz és a katari győztes vb-pályázatról készített.

"Ideje lenne az adminisztratív viták helyett ismét a focira koncentrálni – fogalmazott Ali. – FIFA helyett futballt a főcímekbe!"

Platini is támogatja

Husszein király és Alia hercegnő fia a Sandhurst katonai akadémián tanult, majd csatlakozott hazája hadseregéhez. Ali kivívta, hogy a FIFA ne büntesse a hidzsabban futballozó nőket. Michel Platini UEFA-elnök támogatja a jordániai jelöltet, sőt megpróbál neki minél több európai voksot begyűjteni.

Ali herceg a hivatalos kihívói státuszhoz szükséges öt jelölést a jordániai mellett az angol, az amerikai, a máltai, a grúz és a fehérorosz szövetségtől kapta meg.

A második kihívó: Michael van Praag

A 67 éves Van Praag reformeri hevületét első látásra valamelyest hitelteleníti, hogy kampánya kezdetekor azt mondta, megválasztása esetén szívesen alkalmazná Blattert tanácsadóként. Azóta azonban nem bánik vele kesztyűs kézzel.

"Azt mondtam neki, lépjen ki a saját árnyékából" – mondta a holland szövetség elnöke Amszterdamban, amikor bejelentette a kandidálását. Az eredeti terve szerint lebeszélte volna Blattert, hogy nekifusson az ötödik ciklusának, de mint tudjuk, ez nem jött be, Blatter visszautasította a felkínált tanácsadói állást.

Van Praag bejelenti, hogy ringbe száll Forrás: AFP/Koen Van Weel

"Közismert, hogy nagyon aggódom a FIFA-ért – nyilatkozta nemrég Van Praag. – Legfőbb ideje, hogy a szervezet visszatérjen a valós világba. Reménykedtem egy hiteles Blatter-kihívó felbukkanásában, de ez nem történt meg. Ebben az esetben nekem sem elég csak beszélni, hanem határozottan cselekedni kell, és vállalni a felelősséget."

Van Praag kizárólag egy ciklusra, azaz négy évre vállalná el a FIFA vezetését, a szervezetet elsősorban korszerűsíteni és demokratizálni akarja.

Vérig sértette Blattert

Tavaly, Sao Paulóban már keményen bírálta Blattert, mondván, "már alig akad, aki komolyan veszi a szervezetet, és bárhogy is forgatjuk a dolgokat, végül Blatter a felelős". Nem sokkal később egy viharos UEFA-kongresszus következett, majd összeült a FIFA is. "Még soha senki nem sértett meg ennyire" – panaszolta Blatter.

Egy holland legenda, Johan Cruyff támogatja Van Praagot, és így festette le: "Egy ember, akiben megbízhatsz." A sportdiplomata korábban volt az Ajax elnöke, jelenleg az UEFA végrehajtó bizottságának tagja.

A harmadik kihívó: Luis Figo

A 42 éves portugál a legkisebb eséllyel induló jelölt, elvégre nem egy tapasztalt sportdiplomata – ellenben a közelmúlt világsztárja. A jelentkezési határidő előtti napon szállt a ringbe, majd begyűjtötte a szükséges öt ajánlást. "A futballban élek, és nem tetszik az, amit mostanában látok a FIFA körül" – közölte lényegretörően.

"Rengeteg emberrel beszéltem, és mindannyian változást akartak. Játékosok, menedzserek, szövetségi vezetők. Tavaly, a vébén a brazil drukkerek sem gondoltak sok jót a FIFA imázsáról. Itt az ideje változtatni ezen" – nyilatkozta Figo a CNN-nek.

Figo a feleségével Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Riválisaihoz hasonlóan a portugál sztár is az átláthatóságot emlegeti, de hozzáteszi a szolidaritást is. "Ha rákeresek a neten a FIFA-ra, egy rakás botrányt ad ki a kereső. Változtatni kell a FIFA természetén, mert a futball ennél többet érdemel."

Sportvezetői tapasztalat? Határeset

Kérdés, hogyan tudja ezt megvalósítani, elvégre a fényes sportolói múltjával szemben (Aranylabda, 127 válogatottság, Barcelona, Real Madrid, Inter) sportvezetői gyakorlata alig van.

A jelöltséghez elvileg legalább ötéves sportvezetői múlt lenne szükséges. Figo úgy gondolja, az is megvan neki: "Miután visszavonultam, négy évig az Inter nemzetközi kapcsolataiért feleltem, majd dolgoztam a portugál válogatottnál, az UEFA-nál, és szakkommentátor is voltam. Kifejezetten büszke vagyok ezekre."

Matuzsálemek

Nem Joseph Blatter az egyetlen idős sportvezető, aki 70 fölött is pörög.
Bernie Ecclestone 84 éves, és – még leírni is ijesztő – 1945 óta aktív. Versenyzőből küzdötte fel magát menedzserré, majd a Brabham csapat tulajdonosává, hogy aztán az egyik legnépszerűbb sportág irányítója legyen, egyben Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere.
Csak egy évvel fiatalabb Ecclestone-nál Don King, a ma is aktív profibokszpromoter. Videojátékok, filmek idézték meg az alakját, jellegzetes szlengjeit. A legnagyobb legendákat (Ali, Foreman, Holyfield) menedzselte. Egyikük, Mike Tyson így jellemezte: "Nyomorult, nyálkás, hüllőszerű anyabaszó."
Lamine Diack, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség elnöke 82 éves, és mivel ez a munkája nem köti le eléggé, még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is. A szenegáli sportvezető mandátuma idén októberben jár le, és nem is indul újra.
Silvio Berlusconi éppen annyi idős, mint Blatter, csak épp lefelé ível a karrierje. Kétévnyi közmunkára ítélték egy adócsalási ügye miatt, hivatalt még négy évig nem vállalhat, az egykor világverő focicsapatát már csak zavartan keresgéljük a tabellán. Most is ő a Milan tiszteletbeli elnöke.
Hasszan Musztafa, a kézisek egyiptomi elnöke ugyan csak 69 éves, de még két évig biztosan a posztján marad, két éve ugyanis újraválasztották, több mint 90 százalékos támogatottsággal.