Lejárt Arsene Wenger ideje az Arsenalnál?

529414865 Arsenal's French manager Arsene Wenger takes his seat for the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Arsenal and Monaco at the Emirates Stadium in London on February 25, 2015.  AFP PHOTO / GLYN KIRK
Arsenal's French manager Arsene Wenger takes his seat for the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Arsenal and Monaco at the Emirates Stadium in London on February 25, 2015. AFP PHOTO / GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy az Arsenal szinte sosem nyer semmit, de a Monaco elleni Bajnokok Ligája-meccsen bemutatott védelmi hibáit iskolás csapatok is szégyellnék. Arsene Wenger felelőssége nem is kérdés, és bár a csapat rendre közvetlenül a nagyok nyomában van, vajon meddig elég ez?

Arsene Wenger – akárcsak a csapata – nem nagyon védekezett szerda este, miután az Arsenal igen közel került egy, immár szokásos kieséshez a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

A londoniak otthon kaptak ki 3-1-re attól a Monacótól, amely a hat csoportmeccsen összesen egyetlen gólt kapott. Ezek után kisebb csoda kellene az Arsenaltól a visszavágón, ha viszont kiesik, az nem lesz csoda: zsinórban ötödször vérezne el a BL-nek ebben a fázisában.

BL-nyolcaddöntők Arsenal-módra
2011vsBarcelonaotthon 2-1, idegenben 1-3, összesítésben 3-4
2012vsAC Milanidegenben 0-4, otthon 3-0, összesítésben 3-4
2013vsBayern Münchenotthon 1-3, idegenben 2-0, összesítésben 3-3, kiesett idegenben kapott góllal
2014vsBayern Münchenotthon 0-2, idegenben 1-1, összesítésben 1-3

"Nem adhatunk az ellenfélnek ilyen gólokat. Kihagytuk a legnagyobb helyzeteinket is, miközben öngyilkos módon védekeztünk. Sajnos a fej szerepét a szív vette át, elvesztettük az idegeinket és a racionalitásunkat" – közölte a francia mester a lefújás után.

Wenger általában megvédi a játékosait a nyilvánosság előtt, ezúttal azonban nem fordított gondot erre. Hiányolta a türelmet („nem vették figyelembe, hogy a párharc 180 percből áll”), kifogásolta a „fegyelmezetlen” védekezést, miután az egyenlítésért hajtott a csapata. Arról nem beszélt, hogy már az első Monaco-gól előtt is érthetetlenül nagy területet hagytak Geoffrey Kondogbiának.

Monaco-drukkerek köszönik meg Wengernek a csapattal töltött éveket még a meccs előtt - utána többet is köszönhettek neki Forrás: AFP/Glyn Kirk

Miért nem a meccs előtt beszélt minderről a játékosainak Wenger? Miért omolhatott össze egyetlen góltól az eltervezett játék, és miért omlott össze ennyire az Arsenal? Ezekre a kérdésekre mind Wengernek kellene válaszolnia. „Felelősséget kell vállalnia a taktikáért és a hozzállásért” – állapítja meg a BBC.

Először az 57. percben találta el a kaput az Arsenal, hazai pályán, miközben messze nem a legerősebb ellenfelet kapta a sorsoláskor. Kezd idén is kibontakozni a klasszikus Arsenal-kép: mindig ott vannak, de sosem érnek oda. Meglehetősen frusztráló lehet állandóan az élbolyban szerepelni, de sosem nyerni. Márpedig az Arsenalnak sem bajnoki címre, sem BL-győzelemre nincs esélye.

„David Ospina nem tűnik a kapusok gyöngyének, Per Mertesacker fájdalmasan lassú és nehézkes, a középpályán nincs egy játékos sem, aki erőt és tekintélyt sugározna” – sorolja az alapvető gondokat a BBC.

Nehéz hetek jönnek

A francia menedzser kaphat további időt a bizonyításra, de a Monacóval szembeni – valószínűsíthető – kiesés egészen más dimenzió, mint kikapni a Bayerntől vagy a Barcelonától. A Premier League-ben harmadik helyen áll a csapat, de masszív, 12 pontos hátrányban a Chelsea-től, míg az FA-kupában március 9-én a Manchester Uniteddel találkozik majd.

Az utóbbi sorozatban ugyan jelenleg címvédő az Arsenal, csakhogy az volt az egyetlen trófea, amit az elmúlt tíz évben nyert. Alex Ferguson, a legendás MU-edző már 2009-ben azt mondta az Arsenalról, hogy „szép focival rendszeresen eljut a 16-osig, ám ha labdát szerzel, jó esélyed van ellene”. Mintha Wenger semmit sem tanult volna, a Monacónak bőven elég volt 345 passz is szemben az Arsenal 503-ával.

Wenger feszeng a kispadon Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mintha a futball álomvilágában élne az Arsenal, Mesut Özil és Santi Cazorla csak rohan előre, miközben a két szélső védő, Kieran Gibbs és Hector Bellerín semmit nem segít nekik. Hab a tortán, hogy a Premier League-ben erőtlennek tartott Berbatov is komoly gondokat okozott Mertesackernek.

„Egyszerűen nem elég profi a csapat – magyarázta Martin Keown, az Arsenal egykori angol válogatott védője. – Túlságosan elragadja a pillanat, amit nem engedhet meg magának ezen a szinten. Nem szabadna ennyire átadnia magát az érzelmeknek.”

Tudja, nagy a baj Forrás: AFP/Glyn Kirk

Kérdés, meddig él a Wenger iránti türelem, mert Keown állítja, az edző magától nem adja fel a harcot. Elég-e rendre az élbolyban lenni, ha az Arsenal sosem nyer semmit, ráadásul közben olyan védelmi hibákat követ el, amilyeneket egy iskolás csapat is cikinek tartana?

Ne legyenek illúzióink: kétgólos hazai hátrányról egyetlen csapat sem fordított a BEK/BL-ben 1969 óta. Akkor az Ajax vitt végbe olyan bravúrt a Benfica ellen, amilyenre most szinte semmi esélye nincs a londoniaknak. És Wenger testbeszéde a szerdai meccs lefújása után elárulta: pontosan tudja, mekkora a baj.