Ribéry német állampolgár lehet

Franck Ribéry francia labdarúgó, brazil foci vb, Brazília
France's forward Franck Ribéry reacts during the FIFA World Cup 2014 qualifying football match France vs Ukraine, on November 19, 2013 at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Pályafutása befejezése után is szívesen maradna Németországban, sőt akár a német állampolgárságot is felvenné Franck Ribéry, a Bayern München francia labdarúgója.

A Bild című napilapban csütörtökön megjelent interjúban a már nyolc éve Bajorországban élő támadó középpályás arra a kérdésre, hogy felvenné-e a német állampolgárságot, úgy reagált: miért ne?

"Jól érzem magam Németországban. Ha úgy döntök, hogy német leszek, azt a családomért teszem" - indokolta válaszát a 31 éves játékos. "Vettem itt egy szép házat, német mentalitással gondolkodom, fiam, Saif Németországban született, egy nap akár a német válogatottban is játszhat."

Franck Ribéry a válogatottól már visszavonult, és nem kizárt, hogy Franciaországot is elhagyja Forrás: AFP/Franck Fife


A világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes futballista beszélt arról is, hogy gyerekei jól teljesítenek az iskolában, német barátaik vannak. "Lányom, Hiziya gyakran tréfálkozik a némettudásomon, és ezen együtt szórakozunk. Én nem az iskolában tanultam németül, hanem a hétköznapi életben" - folytatta.

Félreismerték, igazságtalanul bántak vele

Ribéry 2007-ben szerződött a Bayern Münchenhez. Németországban európai uniós polgárok nyolc év ott-tartózkodás után kérelmezhetik - sajátjuk mellé - a német állampolgárságot, aminek megszerzéséhez nyelvi teszten és honosítási vizsgán kell sikeresen átesniük.

A játékos sérülés miatt kihagyta a tavalyi vb-t, és elköszönt válogatottól. Korábban többször hangoztatta, hogy hazájában félreismerték őt, és igazságtalanul bántak vele.