Torinóban nem emlékezhetnek a Heysel-tragédiára az angolok

Heysel-stadion, Juventus-Liverpool, BEK-döntő, foci, tragédia
BELGIUM, Brussels : Rescuers attend 29 May 1985 victims at the scene of riots in Heysel football stadium in Brussels after thirty-nine Juventus football fans died during rioting at the European Cup Final in Brussels. The tragedy occured when a wall collapsed in the stadium and crushed Juventus fans as they tried to escape Liverpool supporters. The two sets of supporters had spent the day drinking in the Belgian city and had arrived at the Heysel stadium waving flags and chanting. Shortly before kick off the atmosphere turned violent and Liverpool supporters stampeded through a thin line of police towards the rival fans. As the Juventus fans retreated a wall collapsed under the pressure and fans were crushed and trampled to death in the panic. AFP PHOTO DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
A Juventus labdarúgócsapata visszautasította az Angol Labdarúgó Szövetség azon tervét, hogy kedd esti, torinói Olaszország-Anglia válogatott mérkőzés előtt megemlékezzenek az 1985-ös Heysel-katasztrófáról.

A BBC szerint a Juventus azzal az indokkal utasította vissza a megemlékezés lehetőségét, hogy a klub saját maga is szervez gyászszertartást májusban a tragédia 30. évfordulójára. A torinóiak ugyan értékelik az angolok gesztusát, de nem szeretné, ha saját megemlékezésről bármi is elvonná a figyelmet.

Az 1985-ös brüsszeli BEK-döntő során a Liverpool és a Juventus drukkerei egymásnak estek, végül a tömegverekedés során leomló támfal 39 ember (32 olasz, 4 belga, 2 francia és egy ír drukker) halálát okozta, és több mint hatszázan megsérültek.

1985. május 29., Brüsszel, Heysel-stadion Forrás: AFP/Dominique Faget

A meccset végül lejátszották, a Juventus 1-0-ra győzött Platini büntetőjével, a játékosok a gyepen önfeledten ünnepeltek, így valószínűleg nem tudták, hogy nem sokkal előtte a sporttörténelem egyik legnagyobb katasztrófája történt.