Szalai Ádám felfedezőjéből Guardiola-szintű edző is lehet

175878401 Mainz' head coach Thomas Tuchel gestures during the German first division Bundesliga football match Bayer Leverkusen vs FSV Mainz 05 in Leverkusen, western Germany on March 1, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAG
Mainz' head coach Thomas Tuchel gestures during the German first division Bundesliga football match Bayer Leverkusen vs FSV Mainz 05 in Leverkusen, western Germany on March 1, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.
Vágólapra másolva!
A jövő nagy edzőjének tartják Németországban, jelenleg nincs állása, de nyártól átveszi Jürgen Klopptól a Dortmund kispadját. Tíz dolog, amit érdemes tudni Thomas Tuchelről.

Rövid focistakarrier

Az 1973. augusztus 29-én született Tuchel a TSV Krumbach utánpótlásában kezdte bontogatni a szárnyait, később az akkor negyedosztályú Augsburghoz szerződött. 1992-ben a Stuttgarter Kickers profija lett, de csak nyolc másodosztályú meccsen lépett pályára, és máris az Ulmhoz csatlakozott. A harmadosztályban 69 meccsen játszott, krónikus porcsérülése miatt hamar véget ért a karrierje.

Az edzői pálya kezdete

Mindössze 25 évesen, még játékra éhesen vonult vissza, és Ralf Rangnick hatására azonnal az edzői pályára lépett a VfB Stuttgart U19-es csapatánál. Öt évvel később visszatért Augsburgba, három évig irányította az ifjúsági csapatot, majd a Mainz U19-eseihez igazolt, akikkel az első idényében német bajnok lett. Bár addig nem dolgozott felnőtt csapatnál, 2009 nyarán átvehette Jörn Andersen helyét a Mainznál.

Nagyfiúkat kezelni

Az első Bundesliga-idényében a tiszteletre méltó kilencedik helyre kormányozta a Mainzot. A második szezonját egy hétmeccses győzelmi sorozattal kezdte, benne a bajnok Bayern München idegenbeli 2-1-es elpáholásával. Végül az ötödik helyen zárta a Mainz az évet, és története során először indulhatott az Európa Ligában – igaz, a harmadik selejtezőkörben kiejtette a román Gaz Metan Medias.

Tuchel egy Leverkusen elleni meccsen magyaráz Forrás: AFP/Patrik Stollarz


A csúcson hagyta abba

Ezután kétszer a 13. helyen végzett a Mainz, ám a 2013/14-es idényt ismét dicsőségesen zárta Tuchel: az utolsó fordulóban 3-2-re legyőzték a Hamburgot, ezzel Európa Liga-selejtezős szereplést harcoltak ki. 24 órával később azonban a három évvel korábban az év edzőjének választott szakember lemondott, mondván, nem tud már fejlődni a klubnál, inkább pihen egy évet.

Letisztult futball

A mainzi években Tuchel kivívta magának a-fiatal-edzők-legravaszabbika képzeletbeli címet. Rendszeresen váltogatta a formációkat az éppen adott feladat szerint, miközben hű maradt a saját alapelveihez. "Egyértelműen van egy sajátos stílus, amit meghonosítottunk a Mainznál: támadásban gondolkodunk, és tempósan megyünk előre. Előnyben részesítek bizonyos képességeket, az aktív támadó stílust, a határozott védekezést, és a jó ritmusú előre játékot."

Tuchel és Klopp egy közös tv-interjúban Forrás: AFP/Daniel Roland


A Mainz legnagyobbja

Bár Jürgen Klopp is az elődei közt volt, Tuchel a Mainz történetének legsikeresebb edzője. Klopp vezette a klub történetében először a Bundesligába a csapatot, de Tuchel meccsenkénti pontátlaga jobb az övénél (1,41 vs. 1,13). Az utódja, Kasper Hjulmand csak 1,05-ig jutott, és még az idény vége előtt elküldték. Tuchel ötéves irányítása alatt pozitív maradt a csapat egyenlege: 65 győzelem, 61 vereség, 229-170-es gólkülönbség a német első osztályban.

A tehetségkutató

Jó húzásai voltak a játékospiacon is. Kimentette a Real Madrid tartalékcsapatától a partvonalon kívülre került Szalai Ádámot, kölcsönvette a Schalkétól Lewis Holtbyt – ők ketten és Andre Schürrle alkották a Bruchweg Boys néven ismert triót. Szintén Tuchel vitte a klubhoz Nicolai Müllert, Eric Maxim Choupo-Motingot, Yunus Mallit, Julian Baumgartlingert, Loris Kariust, Johannes Geist és Okazaki Sindzsit.

(Újra) Klopp nyomában

Miután csaknem letelt a pihenőéve, a héten a Dortmund bejelentette: a nyártól Tuchel váltja a megfáradt Kloppot. A két edző pályafutása a Mainznál találkozott először, amikor Klopp az első csapatot edzette, Tuchel pedig az U19-est.

Nagy feladat előtt Forrás: AFP/Patrik Stollarz


A Guardiola-tanítvány

Vannak hasonlóságok Klopp és Tuchel közt, de a fiatal edző alighanem Josep Guardiola munkásságából tanult a legtöbbet: "Kiváló, sematikus labdajáratás, zseniális egyéniségek, mint Lionel Messi, és extra klasszisok, akik a legkeményebb, legszorgalmasabb védőmunkát látták el, amit valaha láttam. Mindent megtanultam a játékról, különösen Guardiola barcelonai éveiből" – mondta egyszer. Tuchel meg is látogatta párszor a jelenleg Münchenben dolgozó Guardiolát, többször együtt ebédeltek.

A legnagyobb hatás

Tuchel szerinte ezzel együtt korábbi stuttgarti mentora, Hermann Badstuber volt rá a legnagyobb hatással. "Sosem ismertem olyan edzőt, aki ekkora szaktudással is rendkívül kreatívan gondolkodott, aki ennyire megkérdőjelezte magát, ilyen keményen dolgozott, és mégis szerény maradt. Nagyban befolyásolt a személyisége és a professzionalitása. Afféle sportbeli apafigura lett ő nekem. Nagy veszteség volt a halála." A jelenleg német válogatott Holger Badstuber apja 2009-ben, 53 évesen halt meg.

Az összeállítás a Bundesliga.com alapján készült.