A német focit is megmérgezte az NSZK-s dopping

Joachim Löw, foci
GERMANY, Freiburg im Breisgau : (FILES) A photo taken on Mai 20, 1989 shows Joachim Loew (L), then player of SC Freiburg football club, fighting for the ball with Thorsten Schlumberger of 90 Berlin, during the German second league football game Freiburg against 90 Berlin. Germany's World Cup-winning coach Joachim Loew distanced himself on March 3, 2015 from allegations of doping levelled at his former clubs Freiburg and Stuttgart, a day after an evaluation commission from Freiburg's sport medicine clinic claimed anabolic steroids were used at the Bundesliga clubs during the late 1970s and early 1980s. Loew played in midfield for Freiburg from 1978-80, then again from 1982-84, while he spent the 1980/81 season at Stuttgart, whom he later coached. AFP PHOTO / DPA / ROLF HAID
Vágólapra másolva!
A jól ismert keletnémet rémtörténetek mellett egyre nyilvánvalóbb, hogy az egykori NSZK-ban is állami támogatású doppinggépezet működött. A freiburgi guru, Armin Klümper a hetvenes évek elejétől kezelte a kerékpárversenyzőket, majd a futballistákat, köztük a jelenlegi szövetségi kapitány Joachim Löwöt is. Bár az elmúlt években számtalan bizonyíték került elő, Klümper sohasem állt bíróság elé, és nyolcvanadik születésnapját is boldogan ünnepelheti dél-afrikai villájában.

Egy tengerre néző domboldalon fekvő, Fokvároshoz közeli villában él a világ egyik legellentmondásosabb orvosa, Armin Klümper. Az egykori freiburgi csodadoktort kevesen ismerik a környéken, noha sok német nyugdíjas lakik arrafelé. A visszavonultan élő orvos nem nyilatkozik, ügyvédje pedig azt mondta a Süddeutsche Zeitungnak, miután védence nem teljesen egészséges, jobb, ha mindenki békén hagyja.

Pedig Klümperre még perek sokasága várhat, ha egyszer az ügyei eljutnak a vádemelésig. A 80 éves német doktorhoz ugyanis az NSZK történetének legnagyobb doppingbotrányai kapcsolódhatnak.

Vb-sikerek tiltott szerekkel?

Azt már a német sporttudományi intézet megbízásából a berlini Humboldt Egyetem 2013-as átfogó vizsgálat megállapította, hogy

az NSZK sem volt doppingmentes.

Olyannyira nem, hogy mint a lipcsei egyetem a dopping és a német sport kapcsolatát kutató 2010-es tanulmányából kiderült,

az 1954-es foci-vb döntőjében a magyarokat 3-2-re legyőző német válogatott több tagja is pervitininjekciót kapott.

A pervitin egy amfetaminszármazék, olyan stimuláns, amely növeli a koncentráló- és a teljesítőképességet. A második világháborúban a német katonák is kaptak a szerből, hogy legyőzzék a halálfélelmüket.

Sőt, állításuk szerint a kutatók bizonyítékot találtak arra is, hogy az 1966-os vb-döntős csapathoz hasonlóan az 1974-es világbajnokság győztesei is éltek tiltott szerekkel.

Koldusból guru

A program központja Freiburg volt, az ottani egyetemen dolgozott Klümper, akinek a megítélése már a nyolcvanas évek végén igencsak ellentmondásos volt.

Armin Klümper Forrás: Badische-zeitung.de


Klümper 1935. május 19-én született Münsterben, az orvosi diploma megszerzése után hamarosan az egyik legkeresettebb német sportorvos lett. Hamar felismerte a lehetőségeket, és ahogy a Süddeutsche Zeitung megírta, már a hetvenes években számos támogatást kérő levelet írt közel 80 kis cégnek és nagyvállalatnak.

– írta az egyik ilyen levélben.

Kólában feloldva kapták

Az 1972-es müncheni olimpia előtt ismerte meg az asztmások kezelésekor használt, Alupent nevű, orciprenalin hatóanyagú gyógyszert, amely évtizedekig a kerékpárosok mágikus főzetének számított – a Telekom csapat bukását követően Erik Zabel úgy nyilatkozott, a koffeint, a Persantint és az Alupent kólában feloldva kapták.

A Tagesspiegel nevű lap szerint nem is az volt az igazi botrány, hogy a sportorvos négy évtizeden át kísérletezett, hanem az, hogy ezt senki sem akadályozta meg. Ha valaki mégis megpróbált keresztbe tenni neki, akkor Klümper

a legmagasabb sport- és politikai kapcsolatait felhasználva tisztázta magát.

A híres orvost csak gurunak hívták, mert a hozzáforduló sérült sportolók mindig gyorsabban gyógyultak (részben azért, mert a tudtukon kívül teljesítményfokozó szereket és anabolikus szteroidokat adott nekik), de többen tisztában voltak azzal, hogy tiltott anyagokkal üzletel.

Bayern-sztárok támogatták

A hetvenes évek végén Klümper rendszere nagyüzemi méretben működött. 1978 és 1983 között mintegy 25 ezer receptet állított ki, nagyjából 3,2 millió márka értékben. A beszerzett gyógyszereket aztán kluboknak és egyesületeknek továbbértékesítette, de juttatott még a malajziai futballszövetségnek is.

Többek között Karl-Heinz Rummenigge (szemben) is kiállt Klümper mellett Forrás: AFP


Az 1980-as évek elején indult ellene először vizsgálat, de nem tiltott szerek, hanem csalás miatt. A Bayern München akkori világsztárjai – Uli Hoeness, Paul Breitner, Karl-Heinz Rummenigge – nyíltan kiálltak mellette, dühösen reagáltak a "Doki" elleni vizsgálatokra, és pénzadományokkal segítették. Klümper végül 1988-ban vényköteles gyógyszerek manipulációja miatt

pénzbüntetést kapott.

A pénz azonban sohasem volt neki probléma, hiszen a Német Sportszövetség (DSB) és a gyógyszeripari cégek mellett olyan vállalatok is segítették, mint a Puma és az Adidas.

A focistákat is kokszolták

Idén márciusban a freiburgi egyetem szakbizottsága új dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy az anabolikus doppingszerek használata nemcsak a kerékpársportban, hanem a futballban is rendszeres volt, és ebben a Stuttgart, kisebb mértékben pedig a Freiburg járt az élen.

A Süddeutsche Zeitung információja szerint van olyan dokumentum, amely bizonyítja, hogy a Stuttgart 1978 nyarán úgy utazott el egy amerikai túrára, hogy 600 darab Megagrisevit tablettát is vitt magával. Az anabolikus szteroid a robbanékonyságot, a terhelhetőséget, illetve a gyorsabb regenerációt segítette. Azt persze nem közölték a focistákkal, hogy a szer májkárosodást és rákot okozhat.

Aki ott volt, nem hiszi el

A Stuttgart 1977-ben megnyerte a másodosztályt, és feljutott az élvonalba, ahol újoncként a negyedik helyen zárt. Ezután háromszor volt harmadik, egyszer második, mire 1983-84-ben megszerezte első Bundesliga-aranyát.

– mondta Ottmar Hitzfeld, a Bayern egykori edzője, aki 1975 és 1978 között a Stuttgartban futballozott. "Ez az egész abszurd, elképzelhetetlen. Kizárt a doppingolás" – erősködött Hans-Jürgen Sundermann, aki 1976-79 és 1980-82 között is a Stuttgart edzője volt.

Minden elképzelhető

Ehhez képest a Stuttgart korábbi orvosa, Alois Hornung nem zárta ki a doppingolás lehetőségét. Főleg annak fényében, hogy tudja, annak idején rengeteg ismert páciense volt Klümpernek.

"Nagyon sokan érkeztek hozzá Freiburgba azért, hogy mihamarabb a legjobb állapotban térhessenek vissza a pályára. Azt hiszem, most már feltételezhető, hogy ők részben illegális szereket kaptak. De nemcsak a Stuttgart játékosairól volt szó,

Joachim Löw (balra) Freiburgban és Stuttgartban is futballozott Forrás: AFP/Rolf Haid


A doppingdoktor páciense volt a jelenlegi német szövetségi kapitány, Joachim Löw is, aki 1978-80 és 1982-84 között Freiburgban, 1980-81-ben pedig Stuttgartban futballozott. A kapitány azt mondta, akkoriban Németországban nem volt beszédtéma a dopping. "Kaptam gyógyszert, anélkül nyeltem le, hogy tudtam volna, mi az. De fiatal játékosként meg sem mertem volna kérdezni" – ismerte el.

Dressel 28 éve halt meg

Klümpert először 28 éve hozták kapcsolatba egy doppingesettel. 1987. április 10-én meghalt az 1986-os Eb-n negyedik helyezett német atléta, Birgit Dressel, és a szervezetében 101 gyógyszer nyomát mutatta ki a boncolás. Az orvosa Armin Klümper volt.

Tíz évvel később a gátfutó Birgit Hamann nyilatkozta, hogy Klümper a tudta nélkül rendszeresen növekedési hormont adott neki vitamin helyett. Az egykori sprinter, Manfred Ommer pedig a Föld legnagyobb doppingolójának nevezte Klümpert.

Birgit Dressel Forrás: Twitter


Klümper azonban egyelőre minden gyanú és vád ellenére május 19-én zavartalanul ünnepelheti a 80. születésnapját a Dél-afrikai Köztársaságban. 1998 óta ott él feleségével, és

alternatív gyógyászattal foglalkozik.