Verhetetlen spanyol királya van az Európa Ligának

Dnipro, Bojko, Sevilla, Carlos Bacca, foci, Európa Liga
POLAND, WARSAW : Dnipro's goalkeeper Denys Boiko vies with Sevilla's Colombian forward Carlos Bacca (R) during the UEFA Europa League final football match between FC Dnipro Dnipropetrovsk and Sevilla FC at the Narodowy stadium in Warsaw, Poland on May 27, 2015. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
A Sevilla változatos mérkőzésen - tavalyi címét megvédve - 3-2-re legyőzte az ukrán Dniprót az Európa Liga varsói döntőjében. A spanyolok ezzel csúcsot döntöttek, a második számú kupát - és jogelődjét - korábban még egy csapat sem hódította el négyszer. A Sevilla az EL-siker miatt - egy idei változtatás miatt - jövőre biztos BL-főtáblás.

A Sevilla tavaly megnyerte az Európa Ligát, és a varsói Nemzeti Stadionban a spanyolok úgy futottak ki a gyepre, hogy történetük során másodszor védhetik meg a címüket a második legrangosabb európai kupában. Az ukrán Dnipro viszont az első európai kupasikerére készült.

A Sevilla az UEFA-kupában és az EL-ben valahányszor döntőbe jutott, mindig győzött:

2006-ban a Middlesbrough-t, 2007-ben az Espanyolt, tavaly pedig a Benficát verte. Spanyol-ukrán döntőt nemzetközi kupasorozatban mindössze egyszer, 1986-ban rendeztek, akkor a Dinamo Kijev 3-0-ra győzött az Atlético Madrid ellen a Kupagyőztesek Európa Kupájának fináléjában.

Európa Liga, döntő:
Dnipro (ukrán) - Sevilla (spanyol) 2-3 (2-2) - online közvetítés
v.: Martin Atkinson (angol)
Varsó, Nemzeti Stadion
Dnipro: Bojko - Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Léo Matos - Kankava (Sakov, 85.), Rotan, Fedorcsuk (Bezus, 68.), Matheus, Konopljanka - Kalinic (Seleznyov, 78.). Edző: Miron Markevics
Sevilla: Rico - Aleix Vidal, Daniel Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes (Coke, 58.), Banega (Iborra, 87.), Vitolo - Bacca (Gameiro, 82.). Edző: Unai Emery
gól: Kalinic (7.), Rotan (44.), illetve Krychowiak (27.), Bacca (31., 73.)
sárga lap: Kankava (17.), Kalinic (45+2), Bezus (70.), Rotan (75.), Léo Matos (83.), illetve Krychowiak (45+1), Daniel Carrico (62.), Bacca (74.)

Minden jel arra utalt, hogy a spanyolok ünnepelhetnek majd, mégis, a 7. percben az ukránok szereztek vezetést: egy előre vágott labdát Kalinic lefejelte Matheus elé, aki jobbról középre adott, és az érkező Kalinic közelről a hálóba fejelt (1-0).

A hetedik percben még a Dnipro örült Forrás: AFP/Odd Andersen

A 27. percben aztán egyenlített a Sevilla, Reyes beadása után Krychowiak pedig 12 méterről, a lábak között megtalálta az utat a kapuig (1-1).

Öt perccel később pedig már a spanyolok vezettek, Reyes pompás kiugratása után Bacca kicselezte Bojko kapust, majd laposan a hálóba gurított (1-2).

Vidal távoli lövése centikkel elkerülte a kaput, a másik oldalon viszont nem hibázott Rotan, aki 22 méterről, szabadrúgásból parádésan csavart a kapu jobb oldalába (2-2).

Bajban az ukránok kapusa Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A második játékrészben a Sevilla volt aktívabb, és ennek meg is lett az eredménye

a 73. percben. A Dnipro nem tudott felszabadítani, az ide-oda pattogó labdát végül Vitolo tolta Bacca elé, aki ziccerben nem hibázott (2-3).

A meccs hajrájában Matheus összeesett a pályán,

sokan a legrosszabbra gondoltak, ám pár perccel később magához tért a Dnipro-focista. Egy korábbi összefejelés miatt ájulhatott el.

Az ukránok a harmadik Sevilla-gól után már nem tudtak újítani, így a spanyoloké lett a kupa.

Kupagyőzelmével a Sevilla rekorderré vált,

négyszer ugyanis korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült nyernie a jogelőd UEFA-kupában és az Európa Ligában. A Sevillán kívül az Internazionale, a Juventus és az FC Liverpool győzött három alkalommal.

Bacca duplázott Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A győztes Sevilla most először automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel majd a 2015/16-os idényben. A BL következő szezonjában - egy komoly növekedést követően - a főtáblás csapatok egyenként 12 millió eurót kapnak, míg az EL-ben résztvevők "csak" 2,4 millió euróval gazdagodnak.