Luxuslakást bérelt a macskáinak

CONCACAF Championship - United States v Mexico FOOTBALL Soccer GettyImageRank2
PASADENA, CA - JUNE 25: General Secretary of CONCACAF Chuck Blazer gives a press conference before the game between Mexico and the United States for the 2011 CONCACAF Gold Championship at the Rose Bowl on June 25, 2011 in Pasadena, California. Stephen Dunn/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Két New York-i apartmant is fenntartott a FIFA egyik vezetője, Chuck Blazer: egyet saját magának, egyet a macskáinak. Később az FBI informátora lett, vastagbélrák gyanújával kórházba került, közreműködhetett a szerdai zürichi letartóztatás előkészítésében. 

Döbbenetes dolgok derültek ki Chuck Blazerről, a FIFA végrehajtó bizottságának egyik tagjáról, akit egyszerűen csak Mister tíz százaléknak becéztek a futballberkekben.

Blazer megjárta a szamárlétra minden fokát, volt a fia edzője egy New York-i csapatnál, a CONCACAF (Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja) főtitkára, a FIFA-vb egyik tagja, amivel a térség legnagyobb hatalmú focivezérévé emelkedett.

Fotó Putyinnal és Mandelával

Különböző jutalékok és csúszópénzek elfogadásával gyorsan kiérdemelte a "Mr. Tíz százalék" becenevet – Chris Wright szakíró szerint mintegy húszmillió dollárt lapátolt össze magának.

Blazer Pasadenában Forrás: AFP/Stephen Dunn

Blazer nagypályájás életművész volt: gyakran fényképezték vállán a papagájával, valamint vezetett blogot (Utazás Chuck Blazerrel és barátaival), amelyre szemérmetlenül kitette a világ különböző pontjain készült fotóit, Vlagyimir Putyinnal, Nelson Mandelával és még az egyik Miss Universe-zel is.

Két éve bűnösnek vallotta magát egy számos kérdést érintő adóügyi vitában, melynek következtében 1,9 millió dolláros bírságot kapott. Mindezt a nevetségesen fényűző életmódjával érte el: a hitelkártyáján 26 millió dolláros adósságot halmozott fel.

Az FBI embere lett

Ehhez többek közt fenn kellett tartania két New York-i luxuslakást a manhattani Trump Towersben, közel négyezer dollárért hetente.

Egyet magának, egyet a macskáinak.

Igen, a macskáinak.

Jelenleg vastagbélrák gyanújával kórházban kezelik, ennek ellenére tízéves börtön várhat rá a hivatali visszaélések miatt, és további öt év az adóügyei miatt.

Blazer ráadásul FBI-informátorrá vált. A FIFA után nyomozó szervezet szerint összesen százmillió dollárnyi kenőpénz tűnt el, ezenkívül az amerikai hatóságok kérésére a svájci ügyészség hét FIFA-tisztviselőt tartóztatott le Zürichben, ahol pénteken kellene megválasztani az új FIFA-elnököt. Az amerikaiak közölték: az érintett vezetők akár húszéves börtönt is kaphatnak.

Blatter maradna még

Blazer mint informátor segített más gyanús FIFA-vezetők lehallgatásában a 2012-es londoni olimpián.

És lám, most eljutottunk a zürichi rajtaütésig.

Az egykori CONCACAF-vezető története önmagában még szórakoztató is lehetne, de mögötte meghúzódik a jelenlegi FIFA-vezetést tetőtől talpig átható émelyítő, önző, cinikus, belterjes viselkedés.

Az élen Josep Blatter elnökkel, aki mindezek után is kijelentette: esze ágában sincs visszalépni a jelöltségtől, és immár az ötödik ciklusára készül a szervezet élén.