Vágólapra másolva!
Néhány nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a Milan részvényeinek 48 százalékát 450 millió euróért megvásároló Bee Taechaubol elhozza a tejjel-mézzel folyó Kánaánt. Azóta a klub két kiszemeltjét is elhappolták, amitől alaposan megcsappant a thaiföldi üzletemberbe vetett bizalom. Pedig Taechaubol nem stróman, valóban van pénze, ráadásul az a specialitása, amire most a legnagyobb szüksége van a rogyadozó Milannak.

A sokat próbált Milan-szurkolók közül valószínűleg sokakban felötlött a napokban, hogy a messiásként várt új befektető talán nem több mint egy szép nagy lufi. A múlt héten bejelentett új tulajdonostárs, Bee Taechaubol ugyanis azonnal pénzt, fegyvert, paripát ígért, Adriano Galliani alelnök pedig összevissza röpködött Európában, hogy hosszú idő után tényleg jó korban levő világsztárokat hozzon a csapathoz – aztán jött a hideg zuhany.

Bár a jól értesült olasz sportújság, a Gazzetta dello Sport szerint az volt a megegyezés az Inter és a Milan között, hogy a Milan leszáll az Atlético védőjéről, Mirandáról és a marseille-i középpályásról, Imbuláról, cserébe azért, hogy Kondogbia árát ne verje fel túlságosan az Inter. Ehhez képest Kondogbia már alá is írt a nagy riválishoz, és erre készül Miranda és Imbula is.

Silvio Berlusconi, Barbara Berlusconi és a pólón Bee Taechaubol Forrás: Origo


Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Milan holtbiztosra vett sztárigazolása, a kolumbiai Jackson Martinez is hezitál még – sőt, állítólag az Atléticóval tárgyal –, nem tűnik alaptalannak a Milan-szurkolók aggodalma, ami az új thaiföldi befektető pénzéből gründolt projektet illeti.

Van egyáltalán pénz?

Van. Már ha az a kérdés, Bee Taechaubolnak van-e. A thaiföldi üzletember már az örökségéből simán ki tudta volna fizetni a Milan részvényeinek 48 százalékát, hiszen családja évtizedek óta Thaiföld legnagyobb és Ausztrália egyik legnagyobb építőipari vállalatának tulajdonosa, de Mr. Bee saját üzleti teljesítménye még figyelemre méltóbb.

Zlatan Ibrahimovic - Az új Milanba szánják Forrás: AFP/Alberto Lingria


Egyéves volt, amikor családja Ausztráliába költözött, így a keleti és a nyugati gondolkodásmód sem áll távol tőle, még ha érdekeltségei jobbára az ázsiai piacokhoz kötik is. Önállóan alapította meg a Thai Prime Company Limited (röviden: Prime) nevű céget, amely rengeteg dologgal foglalkozik, de van egy olyan tevékenységi köre, amelynek kimondottan örülhetnek a Milannál.

A Prime az építőipar, a forgalomirányítás, a közlekedésbiztonság, a technológiai és a pénzügyi szolgáltatások piacán aktív:

csődközeli állapotban lévő cégeket vásárol, és azokat felvirágoztatja.

Több ilyen sikeres projektje volt már, leghíresebb a K-tech nevű építőipari vállalat, amellyel már a tőzsdén arat a thaiföldi üzletember.

De akarja-e focira költeni?

Az utóbbi napok eseményei után az olasz sajtó elővett egy korábbi beszélgetést Fabio Cannavaro és Taechaubol között, melyben a thaiföldi üzletember azt mondta, meg tudná venni a Milant, de akkor nem maradna pénze erősítésekre. Gyorsan terjedt a spekuláció, hogy csak saját ingyenreklámot akart magának a hírveréssel, de a dolog nem ilyen egyszerű.

– mondta még a télen Taechaubol. Hozzátette, nézzék meg, hány olyan üzlete volt az utóbbi években, amikor olcsón vett, és drágán adott el nehéz helyzetben szerzett, majd felfuttatott vállalkozásokat.

És a stadionról még szót sem ejtettünk Forrás: Origo


A futballhoz amúgy is van némi köze egy ideje, a Global Legends Series alapítójaként évről évre hoz össze Ázsiában hírverő meccseket egykori klasszisok részvételével – így jött létre a beszélgetés a sorozat egyik állandó résztvevőjével, Cannavaróval. A rosszmájúak szerint, ha a thaiföldi befektetőn múlik, hamarosan az ezeken a meccseken pályára lépő csapat világsztárjait igazolja le a Milan, jöhet Cafú, Ronaldo, Figo és Owen. De ez persze csak vicc.

Akkor most mi van?

Nem valószínű, hogy Ázsia egyik legtehetségesebb üzletembere egy médiahackkel akarná kiszúrni a milanosok szemét. Az már annál inkább, hogy a vitathatatlanul vagyonos üzletembernek tényleg nincs elég mozdítható pénze. Ha valóban csak átmeneti likviditási problémáról van szó, azt Silvio Berlusconi biztosan megoldja, elvégre

épp ilyesmiért kapta a Milant is megroppantó EU-s büntetését az egykori olasz miniszterelnök mamutcége, a Fininvest.

„Minden egyes ázsiai nagyváros számára részletesen kidolgozott fejlesztési ütemtervem van. Rendelkezem hasonlóval a Milan esetében is, amely sokat tehet azért, hogy megerősödjünk azokon a piacokon, ahol a tevékenységünk nagy része zajlik” – mondta Taechaubol korábban, de ez azért kevés lesz nyugtatónak.

Adriano Gallianiék nyerni akarnak Forrás: AFP/Olivier Morin


Sokan gondolják úgy, hogy a háttérben az irányításért zajlik a küzdelem, hiszen Taechaubol 450 millió eurót fizetett a nagy semmiért: a döntéseket továbbra is Berlusconi hozza, a 48 százalékos tulajdonrész birtoklásának akkor van értelme, ha újra értékes a portéka.

A Milan pedig most pont olyan, amilyenek a thaiföldi befektető által felvásárolt cégek: ára van, értéke nincs.

Hogy legyen, invesztálni kell bele, nem is keveset. A korábban belengetett 150 millió euró kezdetnek pont elég is lenne.

Valaminek gyorsan történnie kéne

Galliani mindenesetre máris magyarázkodni kényszerült, a két biztosra vett, mégis elbukott igazolást úgy kommentálta, hogy „megspóroltunk 75 millió eurót, amit most lehetőségünk van okosan elkölteni”.

Mihajlovic a megfelelő ember a projekt élére? Forrás: AFP/Marco Bertorello


Csak jó lenne minél gyorsabban nekilátni a költekezésnek, hiszen azok a csapatok, amelyek a Milanhoz hasonló mértékű ráncfelvarrást tartanak, nem engedhetik meg maguknak, hogy az átigazolási szezon végén költsék el az új játékosokra szánt pénzüket. Az edző már megvan (más kérdés, hogy Sinisa Mihajlovic nemcsak interes kötődése miatt megkérdőjelezhető választás), most már játékosok kellenek, méghozzá minél jobbak, és minél gyorsabban.

Máris megvannak az új nevek

Újra előkerült Ibrahimovic neve, akivel kapcsolatban az volt a probléma, hogy az UEFA financial fair play-szabálya miatt a PSG csak akkor tudná pótolni, ha pénzt kapna a svéd sztárért.

Ibra szívesen igazolna a Milanba, még 13 milliós fizetéséből is hajlandó lenne engedni,

de Gallianiék nem akarnak sok pénzt adni a PSG-nek, inkább a fizetésébe ölnék a forrásokat. Jelenleg Montolivo a legjobban kereső Milan-játékos 3,5 milliós gázsival, ennek minimum a dupláját kéne Ibrának adni.

Az idei Milant már az ellenfelek vigasztalták Forrás: AFP/Filippo Monteforte


Hogy a PSG se járjon rosszul, Gallianiék most azt gondolták ki, hogy csomagban elhozzák az egyébként is elvágyódó Edinson Cavanit is Párizsból, így amellett, hogy a párizsi bérkeretben is felszabadul egy jelentősebb összeg, igazolni is tudnak a két csatár helyére.

A Milannak nagyjából 60 millió eurót kellene fizetnie a két játékosért,

ami soknak hangzik, de a Kondogbia–Jackson Martínez-kettősre 75-öt szánt, úgyhogy nem is annyira vészes.

Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy a roskadozó védelmet kikkel erősítenék meg, de legalább a középpályára felmerült már egy fontos név: a Zenit motorja, Axel Witsel lehet a Milan célpontja. A belga biztosan mozdítható, csakhogy ha a Juve eladja Pogbát, a hírek szerint a torinóiak is rámozdulnak Witselre.

Márpedig a Milan idén már két fontos játékosért folyó versenyt is elbukott, ami nem tett jót az új projekt presztízsének.