Vágólapra másolva!
Sikertelenség, intrikák, elkapkodott döntések és belső ellentétek jellemezték a Real Madrid elmúlt fél évét, és a helyzet csak rosszabbodni látszik az Olaszországban megbukó Rafael Benítez vezetőedzői kinevezésével. Ronaldo aggódik, Ramos távozna, Casillas sorsa kérdéses, az új edző pedig Florentino Pérez elnök kérésére felforgatná a csapatot.

Januárban még klubrekordot állított fel a Real Madrid zsinórban 18 győzelemmel, a Valencia elleni bajnoki vereséggel azonban megtört a lendület. A csapat a Barcelonával szemben elbukta a bajnokságot, a Bajnokok Ligájából a Juventus verte ki, a Spanyol Kupában az Atlético győzte le, a szezon végén pedig Pérez a játékosok véleménye ellenére menesztette a vezetőedzőt.

A nyári fejlemények sem a konszolidáció irányába mutatnak, sőt a kulcsjátékosok most már nyíltan támadják az elnököt, ami az önérzetes Sergio Ramos szabadságharcán keresztül akár szakadáshoz is vezethet, és

kulcsjátékosok sora távozhat a Realból.

A Real Madrid elmúlt fél évét és a klub környékén zajló folyamatokat szimbolikusan foglalja össze a távozást fontolgató ikon, Sergio Ramos ügye. A játékos és a klub elnöke, Florentino Pérez viszonya már hosszabb ideje fagyos, június végére azonban olyan mélypontra jutott, ahonnan nehéz lesz megmenteni – és ez lavinát indíthat el.

A klubikonok sorra fordulnak az elnök ellen

A középső védő mellett nincs megelégedve a klubvezetéssel Cristiano Ronaldo sem, többször is szóvá tette, hogy a Real rosszul bánik a csapat két legendájával, Iker Casillasszal és Sergio Ramosszal. A kapus 16, a védő 10 éve játszik a Realban, Ronaldo szerint sokkal jobban meg kellene őket becsülni. A klub nem tartóztatja a kapust, Ramosról még az a szürreális verzió is elterjedt, hogy a Barcelonához igazol.

Ezt a pletykát nemhogy nem cáfolta a Real, de állítólag maga Pérez dobta be a köztudatba.

"Igaz, egy közvetítő segítségével tárgyaltunk Ramos lehetséges sorsáról, ugyanakkor nem beszéltem sem vele, sem pedig a bátyjával, aki az ügyeit intézi" – mondta az esetről Jordi Majón, a Barcelona elnöki pozíciójára pályázó egyik jelölt, aki nyilvánosságra hozta az ügyet.

Sergio Ramos góljával egyenlített ki a Real az utolsó percben az Atlético elleni 2014-es BL-döntőben Forrás: AFP/Franck Fife


Ramos 2005 óta a Real Madrid játékosa, Pérez első elnöksége alatt került a klubhoz 27 millió euróért – U20-as játékosért korábban sosem fizettek ennyit Spanyolországban. Jelenlegi szerződése még két évig érvényes, ám a módosításáról hosszú ideje nem tud megállapodni.

A klasszis védő azt sérelmezi, hogy bár a 2012-es Eb és a 2014-es BL-döntő után is ígéretet kapott arra, hogy újratárgyalják a szerződése pénzügyi feltételeit, azóta sem történt semmi. Ramos 6,5 millió eurót (mintegy kétmilliárd forint) keres évente, de ennél Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema és Iker Casillas is többet kap.

– ezzel a szalagcímmel jelent meg hétfőn az AS nevű madridi sportlap, amely állítja: a játékos kiábrándult a klubból, és nem bízik az érkező Rafael Benítezben sem.

Az AS címlapon hozta Sergio Ramos távozási szándékát Forrás: AS

A Real Madrid – a klubhoz lojális média segítségével – egyelőre nem a megoldásra törekszik, hanem ellentámadásba ment át.

"Tiszteld a klubcímert!"

– harsogta a La Razón címlapja kedden a mezét csókolgató Sergio Ramos fotója felett. A klubelnök holdudvarához tartozó lap pénzéhes játékosnak állítja be a védőt, aki nem tiszteli a klubot.

"Ramos úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki a legfontosabb gólt szerezte a décima (a Real Madrid tizedik BEK/BL-címe) megszerzéséhez. De úgy is emlékezhetünk rá, mint a játékosra, aki bár a Bernabéu bálványa volt, néhány euróért fél Európának illegette magát" – írták a cikkben.

Florentino Pérez többfrontos háborút vív házon belül és kívül is Forrás: AFP/Dani Pozo


A lap azt is sugalmazta, hogy Ramos maga kínálkozott fel a Barcelonának is, míg a játékos támogatói szerint mindez éppen fordítva történt: egy ilyen pletyka elindítása kizárólag Florentino Péreznek állhat érdekében, aki ezzel a húzással a védő ellen tudja fordítani a madridi közvéleményt.

A hatalom a pénznél is fontosabb

A háttérben valószínűleg nem a pénz áll, az elnök egyszerűen nem szereti a hangadókat, akik túl nagy hatalomra tesznek szert az öltözőben. Négyszáz meccsel a háta mögött a második számú csapatkapitánynak számító Ramos egyértelműen az öltöző egyik vezéralakjának számít. Korábban szembeszállt Mourinhóval, nyíltan kampányolt Mesut Özil eladása ellen, és kiállt a nyáron elküldött vezetőedző, Carlo Ancelotti mellett.

Carlo Ancelotti túl sokszor cserélte le Bale-t, nem kellett volna Forrás: AFP


A kialakult helyzetben elnök és játékosa sokáig nem beszélt egymással, ennek végül Pérez vetett végett kedden. Telefonbeszélgetésükről a La Sexta és a Marca is beszámolt, eszerint Ramos kérte az elnököt: a vezetőség hallgassa meg az érte befutó ajánlatokat, elsősorban a Manchester Unitedét.

Valakinek biztosan engednie kell

A helyzetet nehezíti, hogy Ramos szerződése még két évig érvényes, és 180 millió eurós kivásárlási ár szerepel benne, amelyet értelemszerűen senki sem fog kifizetni, a MU ajánlata például 45 millióról szól.

A klubváltást mozdíthatja elő viszont az, hogy a Real legalább egy éve szeretné megszerezni David de Geát, a United kapusát, és adott esetben Ramos is az ügylet részét képezheti. Ha így lesz, az végleg megpecsételheti a Ronaldo által féltett másik klubikon, Iker Casillas sorsát – a két kapus már így sem beszélt egymással a spanyol válogatott legutóbbi felkészülése során.

Pérez részben bábnak hozta Benítezt?

A portugál támadó egyébként a saját jövőjét illetően sem nyugodt. Ronaldo az AS nevű spanyol lap szerint attól is tart, hogy a következő szezonban Rafael Benítez vezetőedző nem rá, hanem Gareth Bale-re fogja építeni a csapatot.

Úgy tűnik, Rafa Benítez hajlandó teljesíteni Pérez akaratát Bale-lel kapcsolatban, cserébe szabad kezet szeretne a többi területen Forrás: AFP/Gabriel Bouys


Állítólag azért jutott erre a következtetésre, mert az érkező tréner cardiffi otthonában látogatta meg a walesi szélsőt, és hosszan beszélgetetett vele arról, milyen szerepet szán neki a következő idényben, miközben Ronaldónak csak annyit üzent, hogy középcsatárként számít rá ősztől.

Ebben lehet is valami – abból a szempontból biztosan, hogy a távozó Carlo Ancelotti elárulta: Pérez többször is nehezményezte, ha lecserélte Bale-t vagy ha a walesi kimaradt a kezdőcsapatból. Ráadásul azt is tudni, Benítez menedzserként, nem egyszerű edzőként szeretné vezetni a klubot, hatalmat akar az átigazolások és az utánpótlás felett is, sem Ronaldo, sem más nem nőhet a fejére.

Ez utóbbi igencsak aggaszthatja a Real Madrid drukkereit.

Bár Benítez állítja, Nápolyban nem kapott szabad kezet Aurelio De Laurentiis klubelnöktől, két év alatt 135 millió eurót költött játékosvásárlásra, és egy Olasz Kupa-győzelmet tudott felmutatni. Első évében simán elhasalt a csapata a BL-selejtezőben, a másodikban pedig már ki sem tudta harcolni azt: a 2014/15-ös idényben a Napoli csak 5. lett a Serie A-ban.

Nincsenek bérelt helyek

Nápolyba érkezése után Benítez lecserélte a fél csapatot, de az általa szerződtetett játékosok jelentős része (Jorginho, Henrique, Rafael, Andujar, De Guzmán, Strinic, Michu, Armero, Mertens) csődöt mondott. Albiol, Zapata, Koulibaly, David Lopez közepesen teljesített, talán Higuaín, Callejón és Gabbiadini állta meg a helyét, miközben leépített olyan húzóembereket, mint a közönségkedvenc Marek Hamsík. Vagyis várhatóan Madridban sem lesznek nála bérelt helyek.

Cristiano Ronaldo kritizálja a vezetést, és Benítez érkezésével egyre sötétebben látja a jövőt Forrás: AP/Manu Fernandez


Olaszországból erősítene a Real

A madridi klub egyébként a Juventus több labdarúgóját is figyeli, bár spanyol sajtóhírek szerint Arturo Vidal szerződtetésétől már elállt a játékos pályán kívüli zűrös viselkedése miatt. A Real elsősorban az olasz válogatott belső védőt, Leonardo Bonuccit szeretné megszerezni. Úgy tudni, ez már Benítez kérése, aki két Olaszországban lehúzott éve során alaposan megismerhette Bonuccit.