Vágólapra másolva!
Nem lesz argentin-brazil rangadó a Copa Américán, a negyeddöntőben Brazília gyáva játékkal döntetlent játszott Paraguay ellen, majd büntetőkkel kiesett. A párbajban a paraguayi kapusnak védenie sem kellett.

Eredmény, negyeddöntő:
Brazília-Paraguay 1-1 (1-0) – büntetőkkel 3-4
Concepción
V: Cunha (uruguayi)
G: Robinho (15.), ill. D. González (72.)
Brazília: Jefferson - Dani Alves, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís - Fernandinho, Elias – Willian (Douglas Costa, 60.), Philippe Coutinho, Robinho (Everton Ribeiro, 87.) - Roberto Firmino (Diego Tardelli, 69.). Szövetségi kapitány: Dunga
Paraguay: Villar - B. Valdez, P. da Silva, Aguilar, Piris - V. Cáceres, Aranda (O. Martinez, 77.) - D. González, E. Benítez (O. Romero, 84.) - N. Valdez (Bobadilla, 74.), Santa Cruz. Szövetségi kapitány: Ramón Diaz
Sárga lap: Dani Alves (51.), Philippe Coutinho (76.), ill. B. Valdez (35.), Aguilar (38.), O. Martinez (81.)

Az eltiltott Neymar helyére Dunga ismét a másod-, de talán már harmadvirágzásán is túl lévő Robinhót állította a brazil kezdőbe, és a jelek szerint abban is bízott, hogy Philippe Coutinho magához tér a tornán, a Liverpool légiósa kezdett ugyanis a középpálya tengelyében.

Eleinte úgy tűnt, mindkét döntés jól sül el, bár az első negyedórában még csak annyi látszott, hogy Coutinho szívesen vállalkozik: már a 2. percben eleresztett egy nagy lövést, Villar a léc alól paskolta ki. A paraguayiak hamar felébredtek, a 9. percben többször is megkavarták az egész tornán sebezhetőnek tűnő brazil védelmet, igaz, akkor még csak egy veszélyes beadásig jutottak.

Gól a semmiből

Kicsit később egy kontra végén Thiago Silva utolsó emberként nagyot mentett, és a paraguayiak már épp elhitték volna, hogy ők fogják irányítani a meccset, amikor Elias a felfutó Dani Alvesnak passzolt, a Barca védője okosan a center mögé centerezett, az érkező Robinho pedig a jobb felső sarokba pattintotta a labdát.

Így lőtte Robinho a vezető gólt Forrás: AFP/Yuri Cortez


Dunga óvatosságára jellemző, hogy innentől átadták a kezdeményezést a brazilok, sőt a félidő utolsó negyedórájára teljesen visszaálltak. A paraguayi válogatott vérszemet kapott, letámadta őket, így időnként a térfelükről sem tudtak kijönni, az éket játszó Roberto Firmino

ritkábban ért labdához, mint bármelyik labdaszedő gyerek.

A szünet után Dunga gyorsan megelégelte, hogy Willian az összes jó cselét egy műeséssel koronázza meg, és beküldte a helyére Douglas Costát. Egy perccel később talpra ugrott a jól hallhatóan a brazilok ellen drukkoló chilei közönség, Paulo da Silva remek fejesét azonban Jefferson kiütötte.

Kezezés, büntető

A 70. percben egyenlített Paraguay. Egy vaktában, még csak nem is veszélyes helyre beívelt labda a felugró Thiago Silva kezére esett, és a bíró annak ellenére tizenegyest ítélt, hogy nyilvánvalóan nem volt szándékos a mozdulat.

Derlis González a kapu jobb oldalába vágta a büntetőt.

Látszott, hogy próbálna újra sebességet váltani a brazil válogatott, de ilyen hosszú lazsálás után ez nem könnyű. Olyannyira nem, hogy a paraguayiaknak ugyanannyi helyzetük akadt a hajrában, mint Brazíliának, és különösebb nehézség nélkül harcolták ki a tizenegyesrúgásokat (hosszabbítás a Copa idei kiírásában nincs).

Ötből két brazil nem találta el a kaput

Fernandinho nagy erejű lövésébe Villar csak beleütött, 1-0. Osvaldo Martinez középre bombázott, 1-1. Everton Ribeiro flegma mozdulattal mellé gurított, Cáceres viszont szintén a kapu közepébe lőtt, 1-2. Miranda laposan a kapu bal oldalába belsőzött, 2-2. Bobadilla a jobb felső sarokba lőtt, 2-3. Douglas Costa föléemelt, Santa Cruz ugyancsak. Coutinho laposan a jobb sarokba gurított, 3-3. Végül Derlis González félmagasan a kapu bal oldalába emelt 3-4.

Akárcsak négy éve, megint Paraguay, és ismét büntetőkkel ejtette ki a brazilokat a Copa negyeddöntőjében. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy érdemtelenül.

Az elődöntő párosítása:
Chile-Peru, június 29.
Argentína-Paraguay, június 30.