Tovább tart az argentin átok, Chile megnyerte a Copa Américát

alexis sanchez chile argentína copa américa
Chile's forward Alexis Sanchez celebrates after scoring agaisnt Argentina to win the 2015 Copa America football championship, in Santiago, Chile, on July 4, 2015. Chile defeated 4-1 Argentina in the penalty shootout. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
Chile a torna történetében először megnyerte a dél-amerikai kontinensbajnokságot a Lionel Messi vezette argentin válogatott ellen. A döntőben igazán szép foci nem, csak nagy küzdelem volt, végül tizenegyesekkel dőlt el az otthon játszó csapat javára. Argentína 22 éve nem tud aranyat nyerni a nagy tornákon.

Copa América, döntő:
Chile-Argentína 0-0 – büntetőkkel 4-1
Santiago
V: Roldán (kolumbiai)
Chile: Bravo - Isla, F. Silva, Medel, Beausejour - Aránguíz, M. Díaz, Vidal - Valdivia (M. Fernandez, 75.) - A. Sánchez, Vargas (Henriquez, 95.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo - Biglia, Mascherano - Messi, Pastore (Banega, 81.), Di María (Lavezzi, 29.) – Agüero (Higuaín, 74.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino
Sárga lap: F. Silva (24.), Medel (34.), M. Díaz (44.), Aránguíz (87.), ill. Biglia (43.), Rojo (55.), Mascherano (55.)

Mióta minden nagy meccset meg lehet nézni élőben, az ember szinte hozzászokik a rangadóhangulathoz, de annak a légkörnek, amely a chilei és az argentin válogatottat fogadta a 44. Copa América döntőjében, még a futballt nagykanállal fogyasztók eltompult érzékeire is hatnia kellett.

Letámadás Argentína ellen

A chilei himnuszt önkívületben ordító tízezrek pedig azt kapták, amit vártak, a csapatuk óvatoskodás helyett nekiesett a nyilvánvalóan sokkal esélyesebb argentin válogatottnak. A chileiek nemcsak sokat birtokolták a labdát, de rengeteget futva tudatosan letámadtak: az első tíz perc után az volt a kérdés, meddig tarthatják ezt a sebességet.

Javier Mascherano (b) és Alexis Sanchez, egykori csapattársak a Barcában Forrás: AFP/Pablo Porciuncula


A kapuhoz is közel jártak időnként, Valdivia például remek lövőhelyzetből passzolt fölöslegesen és rossz helyre, később Vidal egy felpörgő labdát félfordulatból visszahúzott a bal alsó sarokra, Romerónak vetődnie kellett, hogy kitenyerelhesse. Az argentinoknak 20 perc kellett az első lehetőséghez, Messi jobbról betekert szabadrúgását Agüero borzasztó veszélyesen csúsztatta meg az ötösről, Bravo szerencséjére pont jó helyen állt.

Messit hasba rúgták

Az első kirívó durvaságra sem kellett fél óránál sokkal többet várni. Medel, mintha csak egy utcai verekedés szereplője lenne, egyszerűen hasba rúgta Messit. Ekkortájt érződött először, hogy a chileiek kezdenek fáradni: szaporodtak a szabálytalanságok, aztán az argentin szögletek, és egyre több volt a chilei kapu elől vaktában kivágott labda.

A félidő ennek megfelelően hatalmas argentin helyzettel zárult,

a Pastore által okosan visszagurított labdát Lavezzi a tizenhatoson belülről Bravo kesztyűjére belsőzte.

A második félidőben Chile érthetően nem tudta tartani a szünet előtti tempót, a letámadást részben fel kellett adnia, így változatosabb lett a játék. Kiderült, hogy a chileiek így is jól védekeznek, képesek semlegesíteni Messit, továbbá a csereként beálló Higuaínt is.

Ziccer az utolsó percben

Támadásban ugyanakkor semmit sem szelídültek, Rojót legalább háromszor verték meg úgy a bal oldalon, hogy már csak egy tökéletes centerezés kellett volna a gólhoz. A 75. perctől újabb nagy rohamot indítottak, a leglátványosabb lehetőség Alexis Sanchezé volt, amikor egy felívelt labdát kapásból küldött a hosszú sarok felé, de tévedett fél métert.

Argentína a rendes játékidő utolsó percében kis híján meglepte a hazaiakat egy nagyszerű kontra végén. Messi elhúzott két ember mellett, kitette balra Lavezzinek, és ha ő nem olyan mélyen passzolja át a túloldalra, akkor a bal kapufánál érkező Higuaín nem csak az oldalhálóba tudta volna kotorni a labdát.

Jöhetett még kétszer 15 perc.

A hosszabbításban óvatosabbak lettek a csapatok, megnőtt a párharcok száma a középpályán. Az első negyedóra küzdelme megint a lefújás előtt hozott nagy helyzetet: Bravo lehúzott egy szögletet, hatalmas kidobással indított, és miután Mascherano luftot rúgott, Alexis Sanchez egyedül indulhatott a kapu felé. El tudta lőni, mielőtt Zabaleta beérte, de egy kevéssel fölé.

Vidal mindent elkövetett

A hosszabbítás második félidejében az elképesztően sokat dolgozó, hol védőt, hol éket játszó Vidal tette a legtöbbet a büntetők elkerüléséért, egy ízben nagyszerűen készítette le a labdát lövésre Aránguíznak, máskor vállalkozott lövésre is, akárcsak a másik oldalán Higuaín, de egyikük sem talált be.

A tizenegyeseket sokkal jobban rúgták a chileiek. Matias Fernandez kezdésnek a jobb felső sarokba bombázott (1-0), erre Messi még válaszolt, a bal alsóba küldve a labdát (1-1). Vidal a másik sarkot választotta, Romero csak hozzáért a labdához (2-1). Higuaín fölélőtt, Aranguíz ismét a bal alsóba (3-1), Banega lövését Bravo kivédte, majd Alexis Sanchez arcátlan lazasággal középre pöccintett (4-1).

Volt öröm Forrás: AFP/Juan Mabromata


Chile először nyert Copa Américát, Argentína viszont 1993 óta továbbra sem tud felnőtt tornán az első helyen végezni. Ami értelemszerűen azt is jelenti, hogy Messi sem nyert még egyetlen aranyat sem a válogatottal.