Örökre eltiltották a FIFA-botrány koronatanúját

CONCACAF Championship - United States v Mexico FOOTBALL Soccer GettyImageRank2
PASADENA, CA - JUNE 25: General Secretary of CONCACAF Chuck Blazer gives a press conference before the game between Mexico and the United States for the 2011 CONCACAF Gold Championship at the Rose Bowl on June 25, 2011 in Pasadena, California. Stephen Dunn/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Örökre eltiltotta a labdarúgástól Chuck Blazert a nemzetközi szövetség etikai bizottsága. A korrupt amerikai sportdiplamata kifizetett 2,5 millió dollárt is. 

A FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja "központi szerepet" játszott a szervezetben kialakult "illegális kifizetések, megvesztegetések és pénzmosások törvénytelen rendszerében" a testület csütörtöki indoklása szerint. Júniusban került nyilvánosságra, hogy a 70 éves Blazer legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában és az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedett a FIFA-ban.

Mint a vádalku-megállapodás irataiból kiderült, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető - aki korábban az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) második számú vezetője volt - beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Bűnös! Forrás: AFP/Stephen Dunn

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.A FIFA május végi tisztújító kongresszusa előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki. Hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt letartóztattak korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával, az etikai bizottság pedig több vezetőt - köztük Blazert - felmentett a munkavégzés alól.

A kongresszus ötödik alkalommal választotta meg elnöknek Joseph Blattert, de a 79 éves svájci sportvezető négy nappal később bejelentette a lemondását.