A bíróságon kapott lendületet az albán futball

Stefan Mitrovic, Szerbia-Albánia, foci, botrány, drón
SERBIA, BELGRADE : Serbia's Stefan Mitrovic grabs a flag with Albanian national symbols flown by a remotely operated drone during the Euro 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint az albán labdarúgó-válogatott nem tagadta meg a játékot tavaly októberben, a botrányos körülmények között félbeszakadt szerbiai Európa-bajnoki selejtezőn, az európai szövetség így hibásan ítélte a találkozót 3-0-s eredménnyel a házigazda szerb csapat javára.

A lausanne-i székhelyű bíróság pénteken kimondta, hogy a rendbontásért, és a meccs azt követő leállításáért a rendező Szerbia a felelős.

Az október 14-én rendezett találkozó a 41. percben szakadt félbe, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható helikopter) a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, s ahhoz a szurkolók is csatlakoztak.

Az európai szövetség (UEFA) másfél héttel később 3-0-s eredménnyel a szerbeknek ítélte a mérkőzést, de három pontot le is vont tőlük, továbbá arra kötelezte őket, hogy soron következő két Eb-selejtezőjüket zárt kapuk mögött rendezzék meg.

Októberben egy pálya fölé irányított drón okozott balhét Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A CAS a szerbek pontlevonásával kapcsolatban nem ítélkezett, de a mérkőzést 3-0-lal az albánoknak adta. Azaz, ha az UEFA a mostani határozat szerint módosítja korábbi döntését, úgy a szerb válogatott -2 ponttal fog az utolsó helyen állni az I csoportban. Az albánok ezzel szemben 10 pontosak lesznek, azonos pontszámmal a második helyen álló dánokkal.

A bíróság ugyanakkor nem mentette fel mindenben az albánokat, mert álláspontja szerint a verekedést a zászlóreptetés váltotta ki, amiért egyértelműen ők a felelősek. E mellett az UEFA mindkét szövetséget sújtó, 100-100 ezer eurós büntetését is helybenhagyta.