Újabb anekdoták az edzősködő Puskás Ferencről

Puskás Ferenc, Aranycsapat, foci, 6-3, Wembley, 1953
HUNGARY, Budapest : (FILES)Picture taken 25 November 1953 shows Ferenc Puskas (C) leading his team at Wembley Stadium of London prioir to a friendly match against England. Hungarian and Real Madrid football legand, the inspiration of the 'Mighty Magyars' national side that dominated world football in the 1950s, died this morning after a long illness in his 79 years old age. AFP PHOTO / ARCHIVE ZOLTAN THALY JR.
Vágólapra másolva!
Az ausztrál South Melbourne két játékosa ma is élénken emlékszik a klubnál három évig edzősködő Puskás Ferencre. Eleinte nem tudtak róla semmit, de amikor 62 évesen, nagy hassal is bevágta a pipába, lett némi respektje.

"Jó játékosok vagytok. Nem annyira, mint én voltam, de ne izgassátok magatokat emiatt" – ezzel búcsúzott Puskás Ferenc a South Melbourne futballistáitól 1992-ben, miután vezetőedzőként hat kupát és egy bajnokságot nyert az ausztrál klubbal.

A történetet Paul Wade és Kimon Taliadoros, a South Melbourne két egykori játékosa osztotta meg az As nevű spanyol sportlap munkatársával. Az újság angol nyelvű internetes oldalán olvasható cikk szerint Puskás igazi idolként távozott Ausztráliából, pedig – bármilyen nehéz ezt magyarként elképzelni – 1989-ben gyakorlatilag ismeretlenül érkezett oda a görög Panathinaikosztól.

A gyerekekkel játszó Puskás nálunk szobortéma is lett Forrás: Origo

"Amikor megjött, azt sem tudtuk, kicsoda. Fogalmunk sem volt róla, mi mindent ért el a fociban – mondta Taliadoros. –

Mivel Ausztráliában akkoriban nem lehetett európai meccseket nézni, pláne nem régieket, ismeretlenül csengett a világ többi részén legendás Puskás név"

– magyarázta.

Puskás hamar kivívta magának a tiszteletet, először is a fizikumával. "Óriási volt a vádlija! Minden edzés előtt iszonyatos erővel lődözött kapura. 62 évesen is bevágta a felső sarokba. Nem értettem, hogy lehet valaki képes erre ekkora hassal! – emlékezett Taliadoros. A játékosok elmesélték, hogy egyszer Puskás meghívta őket vacsorázni. "Három óriási tál tésztát rendelt a csapatnak, és az egyiket egyedül megette" – idézte fel Wade.

Hogy lehet, hogy nem ismerték Puskást? Forrás: AFP

A két ausztrál focista emlékei megerősítik, hogy Puskás Ferenc nem volt épp Mourinho-típusú edző, semmilyen értelemben.

– Taliadoros szerint ezt mondogatta az öltözőben tartott eligazításokon. "Kiszámíthatatlan futballra biztatott minket" – tette hozzá Wade.