A profi birkanyíró, a gólvágó és a börtönőr

Feröeri focisták
Tórshavn, 2014. október 14. Gera Zoltán (k), valamint a feröeri Brandur Olsen (b) és Fródi Benjaminsen (j) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában vívott Feröer-szigetek - Magyarország találkozón a tórshavni Nemzeti Stadionban 2014. október 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szinte a teljes kezdő középpályás sorát nélkülöznie kell a feröeri fociválogatottnak a magyarok elleni jövő heti meccsen. Az egyik legjobb dán klubban futballozó Brandur Hendriksson Olsen, a börtönőrként dolgozó Fródi Benjaminsen és a görögök ellen gólt szerző Hallur Hanssen eltiltás miatt fog hiányozni Bernd Storck Eb-részvételért harcoló csapata ellen.

Feröer-szigetek úgy futott neki a legutóbbi Finnország elleni selejtezőjének, hogy a legjobb játékosai közül háromnak is két sárga lapja volt, ezért vigyáznia kellett, nehogy újabb figyelmeztetést kapjon. De a finnek 1-0-s győzelmével végződött találkozón Fródi Benjaminsen, Brandur Hendriksson Olsen és Hallur Hanssen sem úszta meg sárga nélkül.

A feröerik így kénytelenek alaposan átalakítani a csapatot a magyarok elleni október 8-ai Eb-selejtezőre,

hiszen – a finnek elleni meccs taktikai felállását figyelembe véve – épp a középpálya közepén szereplő hármasra nem számíthat majd Lars Olsen szövetségi kapitány.

Ez a csapat már nem pofozógép

Aki a feröeriek hallatán csak legyintene, ne feledje, hogy az idegenbeli meccsen csak 1-0-s, verejtékes győzelmet sikerült aratnia az akkor még Dárdai Pál által irányított magyar csapatnak, és a szigetország majdnem teljesen amatőr válogatottja oda-vissza legyőzte a komoly profikkal teletűzdelt görögöket. Az osztrákok elleni 2013-as 0-6 óta pedig egyszer sem kapott ki háromnál több góllal.

Gera Zoltánnak most nem kell Brandur Olsentől (balra) és Fródi Benjaminsentől tartania Forrás: MTI/Illyés Tibor


"A finn meccs után a kapitány sajnálkozott, hogy egyszerre esik ki az egész középpálya, de így legalább a cserék megkapják majd a lehetőséget. Persze szerencsésebb lett volna, ha nem egyszerre tiltják el mind a három játékost, így azért nehezebb dolga lesz Lars Olsennek a csapat összeállításakor" – mondta az Origónak a Feröeren védő magyar kapus, Gángó András.

Atli Gregersen, a feröeriek védője szerint a három focistát nem lesz könnyű pótolni.

De a helyükön három fiatal játékos kap majd helyet a csapatban, és már Románia ellen is látni lehetett, hogy ők képesek felvenni a versenyt a tapasztaltabbakkal" – nyilatkozta az Origónak telefonon a 33 éves Gregersen, aki a románok elleni 0-1 során a válogatott csapatkapitánya volt.

A feröeriek számára a legnagyobb érvágás egyértelműen a görögök ellen gólt szerző Brandur Henriksson Olsen hiánya lehet.

A még csak 19 éves középpályás profi labdarúgónak mondhatja magát, és nem is akárhol szerepel, hanem az egyik legismertebb dán csapatban, a FC Copenhagenben.

És nem csak a padot koptatja.

Az FC Vestsjaelland elleni májusi dán kupadöntő hosszabbításában az ő távoli góljával nyertek a koppenhágaiak, úgy, hogy Olsen a 84. percben állt be csereként.

Két héttel később is ő volt a hős, az Odense ellen az ő szabadrúgásgóljával nyert 1-0-ra a klubja, és ezzel sikerült megnyernie a dán bajnoki ezüstérmet.

Olsen egy kis szigeten, egy százfős feröeri faluban nőtt föl. A testvére, Magnus H. Olsen – aki Gángó András csapattársa az NSÍ Runavíkban – csak azt sajnálja, hogy

Brandur ahelyett, hogy neki segédkezne a fletta, a birkavágó szezon kellős közepén, Eb-selejtezőkön lopja a napot.

Budapestre ugyanis Olsen az eltiltása ellenére el fog utazni, hiszen így a csapattal együtt készülhet a románok elleni, három nappal később rendezendő hazai meccsre. A magyarok játékát pedig azért is érdemes lesz közelről vizsgálnia, mert a vb-selejtezőkön is összekerült a két válogatott. Gángó szerint Olsen kemény játékos,

Miért fontos ez a zárt kapus meccs?

Ha sikerül legyőzni Feröert, az jó esetben a magyarok Eb-részvételét is jelentheti a mezőny legjobb csoportharmadikjaként. Ehhez először is az kell még, hogy a görögök maradjanak a csoport utolsó helyén a sorozat végén, mivel a legjobb csoportharmadik helyért zajló versenybe az utolsó helyezettek elleni eredmény nem számít bele (és a magyarok a görögök ellen már veszítettek két pontot). Hogy ezen kívül még mi minden más kell hozzá, arról itt olvashat.

Fródi Benjaminsen fontosságához semmi kétség nem férhet, a csapatkapitánynak mindig a pályán kellene lennie, de most kénytelen lesz a lelátóról nézni a meccset. A 37 éves Benjaminsen a rutin és a hűség megtestesítője, pályafutása során végig a HB Tórshanv csapatában játszott.

A börtönből nem hiányozhatott

A feröerieknek azonban nem csak attól kell tartaniuk, hogy valaki összegyűjt három sárga lapot. Amikor Benjaminsen tavasszal munkahelyet váltott, a március 29-ei románok elleni meccsre esett az első munkanapja. Nem tehette meg, hogy pácban hagyja a fogházat, ahol börtönőrként dolgozik. Jobban mondva, most még csak gyakornok.

– mondta az Origónak a feröeri focistákat többnyire személyesen ismerő Gángó András. "A gyakorlati idejét Feröeren tölti, az itteni börtönben dolgozik."

Benjaminsen tavaly a görögök legyőzése után az alábbi kisfilmben arról beszélt, hogy milyen nehéz összeegyeztetni a családi életet, a munkát és a focit.

Hallur Hansson egyike azon három feröeri gólszerzőnek, akinek sikerült betalálnia az egykori Eb-aranyérmes, most csoportutolsó görög válogatott kapujába. Tizenhat és tizenkilenc éves kora között a skót Aberdeen játékosa volt – a nagycsapatban egyszer lépett pályára –, jelenleg a dán másodosztályú Vendsysselben szerepel. Közben egy időre hazatért, és 2012 és 2014 között a dán élvonalbeli AaB Aalborgban is játszott hat meccset.

A feröeri foci legnagyobb reménysége, Brandur Olsen gólt lőtt a görögöknek Forrás: AFP/-


A feröeri csapat ritkán eredményes, a 23 éves játékos így gólerősnek mondható azzal a statisztikával, hogy a válogatottban 20 meccsen négyszer is betalált már: Kazahsztán, Málta, Gibraltár és Görögország ellen.

Többen vannak, akik haza akartak jönni egy évre, hogy játszhassanak tétmeccsen, de túl puhák voltak ahhoz, hogy megint külföldre szerződjenek" – mondta Hanssonról Gángó András.

Leandro hiányozni fog

Dzsudzsák Balázsnak vigyáznia kell majd Feröer ellen, mert ha kap egy újabb sárgát, akkor ki kell hagynia a görögök elleni selejtezőt. Leandróra viszont biztosan nem számíthat Bernd Storck kapitány, hiszen a Fradi balbekkje megkapta a harmadik sárgáját az északírek ellen – így viszont ott lehet majd Pireuszban. Elek Ákos, Gera Zoltán és Tőzsér Dániel már letöltötte korábbi büntetését, Juhász Roland pedig ugyanúgy két sárgánál jár, mint Dzsudzsák, igaz, ő a sérülése miatt nem biztos, hogy pályára léphetne.

Atli Gregersen arról is beszélt, mennyire sajnálja, hogy zárt kapus lesz a meccs, majd a várakozásairól így nyilatkozott: "Szám szerinti eredményt nem mondanék, de szeretnénk nyerni. Az első meccsen kikaptunk 1-0-ra, a magyarok akkor sok teret engedtek nekünk, de ezzel nem sikerült élnünk. Hátha majd most! Az ellenfelet ezzel együtt nagyon tiszteljük, tudom, hogy a magyar bajnokság egyre erősebb, szóval jó kis meccs lesz ez."