Vágólapra másolva!
A FIFA etikai bizottsága felfüggesztette a korrupciógyanúba keveredett Sepp Blattert, továbbá Michel Platini alelnököt és a szervezet főtitkárát. 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette Sepp Blatter elnököt – írja a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapja.

Blattert nemrég egy sajtótájékoztatón hamis pénzzel szórta meg egy humorista Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Ugyancsak felfüggesztették Jerome Valcke főtitkárt és Michel Platini alelnököt. A 90 napos időszakra mindhármukat eltiltották mindenféle futballal kapcsolatos tevékenységtől. "A döntések alapját az etikai bizottság vizsgálati csoportja által folytatott vizsgálatok képezik" – idézi a BBC a testület közleményét.

Blatter, Platini és Valcke egyaránt tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt tett volna.

Hong Csun Mon alelnököt hat évre eltiltotta a testület a FIFA-ban való szerepvállalástól, és 100 ezer svájci frankos büntetést rótt ki rá.

Kiállt főnöke mellett az UEFA

Az európai szövetség végrehajtó bizottsága egy nyilatkozatot tette közzé, amelyben azt írta, teljes mellszélességgel Platini mellett áll.

Michel Platini Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A végrehajtó bizottság október 15-re, Nyonba rendkívüli ülést hívott össze, azért nem korábban, mert „tudatában van annak, hogy az UEFA elnöke haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket, hogy tisztázandó a nevét fellebbezzen a döntés ellen.”

Platini visszautasított minden állítást, amelyet a vele kapcsolatos határozat tartalmaz és úgy fogalmazott: meglepően homályos indokokkal függesztették fel 90 napra. Bejelentette, hogy egyrészt fellebbezni fog a döntéssel szemben, mert folytatni kívánja a munkát az UEFA élén, másrészt "a megfelelő módon, a megfelelő időben" továbbra is harcba kíván szállni a FIFA elnöki posztjáért.

"Szeretném, ha mindenki tisztában lenne a jelenlegi lelkiállapotommal: több ez, mint az igazságtalanság érzése, vagy bosszúvágy. Mostantól egy mély érzés, a rendíthetetlen dac munkál bennem. Még elszántabb vagyok, mint valaha, hogy megvédjem magamat az illetékes igazságügyi szervek előtt" - szögezte le Platini.

Bach gyorsan cselekedne

A NOB elnöke, Thomas Bach szerint külső elnökjelöltben kellene gondolkodni. A német sportdiplomata emellett a FIFA reformfolyamatainak felgyorsítását, elmélyítését, valamint a szervezet hitelességének mielőbbi helyreállítását javasolta.

Thomas Bach Forrás: AFP

"Ami elég, az elég. Reméljük, hogy a FIFA-nál végre mindenki megérti, hogy nem maradhatnak tovább passzívak. Gyorsan kell cselekedniük, hogy minél előbb visszaállítsák a FIFA hitelességét, hiszen nem lehet a végtelenségig szétválasztani a sportág és a szervezet hitelességét" - nyilatkozta a 61 éves sportvezető.

Ez történt korábban

Szerdán árulta el Blatter egyik barátja, hogy az etikai bizottság a felfüggesztést mérlegeli, mivel szeptember végén a svájci államügyészség eljárást indított a sportvezető ellen korrupció gyanújával, egy 2005-ös televíziós jogdíjügylet miatt.

Pár nappal később kiderült, hogy Platini ellen is nyomoznak, miután bebizonyosodott, hogy 2011 februárjában tisztázatlan okból kétmillió frankot kapott Blattertől. Ezzel

Platini alighanem elvesztette az esélyét arra, hogy a FIFA következő elnöke legyen,

pedig egy hónapja még ő számított a favoritnak. A napokban még arról beszélt, hogy tisztázni fogja magát, de a felfüggesztés után nehéz elképzelni, hogy elnök lehessen belőle.

Februárban tisztújítás

Február 26-án tartják a FIFA rendkívüli tisztújító kongresszusát, a május 29-ei rendes szavazáson újraválasztott Blatter ugyanis június 2-án lemondott a posztjáról. Elnökjelölt az lesz, aki október 26-áig benyújtja a jelentkezését.

Blatter lemondásának oka a pár nappal korábban kirobbant korrupciós botrány volt.

Május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le

korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium azzal, hogy egy bűnszövetkezetet működtettek, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Addig is: Issa Hayatou

Blatter 17 éven át volt a FIFA elnöke, az utóbbi évtizedét végigkísérték a korrupcióvádak. Jellemző, hogy az a munkatársa, aki most ideiglenesen átveszi a világ talán leggazdagabb sportszervezetének irányítását, szintén nem makulátlan hírnevű. A 69 éves kameruni alelnökről, az afrikai szövetséget vezető Issa Hayatouról 2010-ben azt állította a BBC, hogy már az 1990-es vb közvetítési jogainak eladása során kenőpénzt fogadott el. A Sunday Times egy cikke szerint a 2022-es katari vb odaítéléséért is meg kellett őt vesztegetni.