Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tárgyal a következő elnök megválasztásának időpontjáról, és elképzelhető, hogy az később lesz az eredetileg kiírt február 26-i időpontnál. Október 20-án rendkívüli ülést tartanak.

A szavazást eredetileg a február 26-i, rendkívüli kongresszuson tartották volna, ám a szervezet etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a FIFA elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) vezetőjét, FIFA-alelnököt.

Többek közt az orosz vb miatt támadják Blattert Forrás: AFP

A halasztásról a szervezet végrehajtó bizottsága dönthet, amelynek német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a halasztást engedélyezni hivatott bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte, és egyetértett vele Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk FIFA-alelnök, az ázsiai szövetség vezetője is. A Guardian úgy tudja, a rendkívüli közgyűlést két héten belül megtartanák.

FRISS: A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága október 20-ára összehívott rendkívüli ülésén tárgyalhat a következő elnök megválasztásának időpontjáról.

Tanácskozás tanácskozást követ

Az angol szövetég (FA) - egyeztetve az UEFA 54 tagszervezetével - a FIFA elnökválasztó közgyűléséről tárgyal, egyben arra kérte a nemzetközi szövetséget, hogy tartsanak rendkívüli tanácskozást az ügyben. Ez lesz október végén.

Már nem csak Blatter van bajban Forrás: AFP/Michael Buholzer

A 79 éves Joseph Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.