Vágólapra másolva!
A párizsi terrortámadások miatti fokozott biztonsági intézkedések és szigorú rendőri ellenőrzések ellenére három német futballmérkőzésen is súlyos szurkolói rendbontások történtek a hét végén.

Szombaton a Schalke otthonában, Gelsenkirchenben lépett pályára a Bayern München, de a futballmérkőzés előtt bajor huligánok - egyesülve a másodosztályú Bochum ultráival - a rendőrségi szóhasználattal élve "szélsőségesen erőszakos támadást" intéztek a hazai drukkerek ellen.

Amatőr videofelvételeken látszik, ahogy a sálakba burkolózó huligánok földön fekvő embereket rugdosnak. Sokan megsérültek, többen közülük súlyosan, a rendőrség végül 196 embert tartóztatott le.

A Bayern elnöke, Karl-Heinz Rummenigge azt mondta, a klub elhatárolja magát minden formában a magukat szurkolóknak nevező fanatikusoktól.

Teljesen érthetetlen számomra az eset, különösen most a szörnyű párizsi események tükrében" - nyilatkozta, és bocsánatot kért a Schalkétől, illetve az áldozatoktól.

Bochum-Bayern két jóbarát Forrás: Instagram

A Bochum vezetése nyilatkozatot adott ki, amelyben jelezte, hogy mindent meg fog tenni az elkövetők azonosítása érdekében. "Ha bebizonyosodik, hogy úgynevezett Bochum-rajongók is voltak a tettesek között, a klub haladéktalanul megteszi a megfelelő intézkedéseket" - áll a közleményben.

Botrány a vonaton

Súlyos incidensre került sor Mönchengladbachban is, ahol egy Düsseldorfból érkező vonaton összecsaptak egymással a Gladbach- és a Hannover-drukkerek. A szerelvény a helyi főpályaudvaron vészfékezéssel állt meg, a szurkolók pánikszerűen menekültek, de a bunyó folytatódott az állomáson is.

A rendőrségi közlemény szerint 238 embert azonosítottak,

köztük 28 olyan huligánt, akik a hatóságok szerint korábban is okoztak botrányt.

A Hannover megvédte rajongóit, egy vasárnapi közleményben azt írta a klub: „Megkönnyebbülten vettük tudomásul, hogy Hannover-szurkoló nem sérült meg a támadásban."

Magdeburgi pályaroham

A harmadosztályban sem volt nyugodt a légkör, a Bundesliga III rangadóján a SG Sonnenhof Grossaspach 1-0-ra verte a Magdeburgot, így már a bajnokság második helyén áll.

A mérkőzésen azonban a vendég ultrák betörték az egyik kaput, megrohamozták a pályát, és összecsaptak a rendezőkkel.

"Sajnos a tegnapi események alapján arra a következtetésre kell jutnunk, hogy néhány szurkolónk alkalmatlan még a harmadik ligára is" - írta nyílt levélben a Magdeburg vezetése.

Börtönt a rendőrtámadóknak!

A rendőri szakszervezet elnöke, Jörg Radek a hivatalos személyek komolyabb védelmére hívta fel a figyelmet.

"A politikusoknak végre látniuk kellene a jelet, hogy eljött az idő arra, hogy aki elfogadják: aki megtámadja a rendőröket, az minden esetben börtönbüntetést kapjon. A kollégáim, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megvédjék a polgárokat a terroristáktól, most szélsőséges szurkolók célpontjává váltak. Ez elfogadhatatlan" - mondta Radek.