Hajnalban letartóztatták a FIFA két alelnökét

Juan Ángel Napout
The president of the South American Football Confederation (CONMEBOL) Juan Angel Napout, speaks to press in Santiago, Chile, on October 16. 2015 AFP PHOTO/VLADIMIR RODAS / AFP / VLADIMIR RODAS
Vágólapra másolva!
A svájci ügyészség bejelentette, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség két tisztségviselőjét tartóztatták le reggel Zürichben, ahol a FIFA végrehajtó bizottsága ülésezik szerdától.

A New York Times (NYT) értesülése szerint a két letartóztatott a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout. Hawit az észak-, közép-amerikai és karibi szövetség (Concacaf) elnöke, Napout pedig a dél-amerikai szövetség (Conmebol) vezetője. Az amerikai lap azt írta, mindkét FIFA-alelnök befolyásos tagja a végrehajtó bizottságnak.

A dél-amerikai szövetség elnöke, Juan Angel Napout Forrás: AFP/Vladimir Rodas

Az ügyészség közlése szerint

mindkettejükkel szemben vesztegetés a vád.

"A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során" - közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.

A letartóztatásokra csütörtök hajnalban került sor ugyanabban a zürichi luxusszállodában, ahol májusban több FIFA-illetékest vettek őrizetbe a korrupciós botrány miatt. A rendőrök reggel hat órakor érkeztek a Baur au Lac hotelbe a mellékbejáraton át.

A FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben ülésezik, a testületnek áldását kell adnia a szövetség reformintézkedéseire.

Zsarolás, pénzmosás, csalás

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. A futballszövetség megerősítette, hogy az amerikai hatóságok kérésére kényszerintézkedést hajtanak végre a svájci hatóságok, és jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a svájci és amerikai nyomozókkal.

A hondurasi Alfredo Hawit itt még nyilatkozik, csütörtök hajnalban viszont őt is letartóztatták Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Osvaldo Aguilar

A FIFA történetének legnagyobb botránya idén májusban robbant ki, miután Zürichben, két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával.

Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők

az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Joseph Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét megtépázó korrupciós botrány miatt.

Október 8-án aztán Blattert és az európai szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platini FIFA-alelnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellenük a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől 2011 februárjában.