Platini mint persona non grata

UEFA President Michel Platini gives a press conference prior to the 65th FIFA Congress on May 28, 2015 in Zurich. Michel Platini confronted FIFA leader Sepp Blatter at an emergency meeting of football chiefs and said he called on him to stand down because of corruption scandals engulfing world football. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indít a FIFA az Európai Labdarúgó Szövetség eltiltott elnöke, Michel Platini ellen, amiért részt vett egy dubaji díjátadó gálán.

A Globe Soccer Awards ünnepélyes díjátadóját vasárnap tartották Dubajban. Az eseményen - amelyen négy kategóriában is elismerték az FC Barcelonát - megjelent az UEFA első embere, a nemzetközi szövetség (FIFA) alelnöke, pedig - Joseph Blatter FIFA-elnökhöz hasonlóan - december 21-én nyolc évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A FIFA szóvivője erre reagálva jelentette be, hogy

az etikai bizottság vizsgálatot indít Platini ellen.

A francia sportvezetőt először - október elején - 90 napra függesztették fel, ennek ellenére november közepén bement az UEFA svájci székházába, és a munkatársaival együtt egyperces csenddel emlékezett a párizsi merényletek áldozataira.

Ekkor már felvetődött, hogy szabályt sértett,

de az esetnek végül nem lettek következményei.

A nyolcéves eltiltást a FIFA független etikai bizottsága összeférhetetlenséggel és hűtlen kezeléssel indokolta. Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az etikai bizottság álláspontja szerint a 2011-ben átutalt kétmillió svájci frankos kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt". A két sportvezető rögtön jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Átadták a FIFA-botrány bizonyítékait

A svájci szövetségi igazságügyi hivatal (FOJ) szerdán átadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) sújtó korrupciós ügy bizonyítékainak első adagját az amerikai hatóságoknak. A FOJ bejelentése szerint a most átadott nyomozati dokumentumokat felhasználhatják a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított magas rangú FIFA-vezetők elleni büntetőeljárásban. Az okiratok között a kenőpénzek továbbítására használt bankszámlák kivonatai is megtalálhatók. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítése során történt a korrupció.

A szövetségi igazságügyi hivatal által most átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések is megtalálhatók. Ez a - 2001-ben csődöt jelentő - cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blatter jelenlegi és Joao Havelange előző FIFA-elnököt.

A svájci hatóságok a bírósági eljárás lezárásáig 80 millió dollárt (22,9 milliárd forint) fagyasztottak be 13 különböző bankszámlán. A májusban letartóztatott gyanúsítottak közül már csak négyen vannak őrizetben Svájcban, ők azok, akik továbbra sem járultak hozzá kiadatásukhoz.


A FIFA közölte, hogy együttműködik az amerikai és a svájci hatóságokkal is, és minden releváns információt tudomásukra hoz.


A korrupciós botrány májusban robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval. Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaszi közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. (MTI)