Egy év börtönre ítélték a Barca focistáját

Javier Mascherano, Lionel Messi, Neymar, Luis Suáarez, foci, Barcelona
Javier Mascherano (balra) minden lehetséges trófeát megnyert a Barcelonával
Vágólapra másolva!
Javier Mascheranót adócsalás miatt egyéves börtönbüntetésre ítélték, emellett 815 ezer euró befizetésére kötelezték Spanyolországban – írja a spanyol Sport című napilap. Ennek ellenére valószínűleg nem kell majd fegyintézetbe vonulnia.

A spanyol Sport - más oldalakkal egyetemben - arról írt, hogy Mascheranót adócsalás miatt egy év börtönre és 815 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték.

A spanyol bíróság azt követően hozott ítéletet, hogy Mascherano beismerte az ellene felhozott vádakat. Az egykori West Ham- és Liverpool-játékos mindössze tíz percet töltött a bíróságon. Az ügyvédje, David Aineto rögtön jelezte, hogy

az egyéves börtönbüntetés felfüggesztését kéri,

ezt a bíróság el is fogadta. A tárgyalás folytatására a következő napokban sor kerülhet.

Spanyolországban a két évnél rövidebb időtartamú büntetések esetében

nem feltétlenül kell börtönbe vonulni.

Mascherano, Messi, Neymar és Suárez - hárman is bajban vannak Forrás: AFP/Lluis Gene

Mascherano tavaly októberben, a bíróság előtt egyszer már elismerte, hogy

2011 és 2012 között körülbelül másfél millió eurót (466,5 millió forint) nem fizetett be

a spanyol adóhatóságnak. A világbajnoki ezüstérmes középpályás az arculati jogaiból származó jövedelme egy részét nem vallotta be. Ezeket a pénzeket az Egyesült Államokban és Portugáliában létrehozott cégeken keresztül vette fel. A focista tavaly szeptemberben befizette az összeget, amivel tartozott, plusz 200 ezer euró kamatot.

"Én egy profi sportoló vagyok, aki egyáltalán nem jártas az adózási és a jogi ismeretekben. Ezekben a számomra nehezen átlátható ügyekben másokra vagyok utalva.

Mindvégig tiszteltem a klubcsapataimat, a csapattársaimat és az országokat, amelyekben éltem" – nyilatkozta az argentin középpályás.

Nem csak Mascherano van bajban

Mascherano nem az egyetlen Barcelona-játékos, akinek jövedelmi viszonyait vizsgálja a spanyol adóhivatal. A négyszeres aranylabdás Lionel

Messi és édesapja ellen több mint két éve indítottak nyomozást

mert a gyanú szerint 2007 és 2009 között 4,1 millió eurót (1,2 milliárd forint) nem fizettek be a spanyol államkasszába. Az ügy tárgyalására május 31-én kerül sor.

Neymarnak odahaza, Brazíliában voltak hasonló gondjai.

Az ő és hozzátartozói számláin szeptember végén 48 millió dollárnyi (13,6 milliárd forint) összeget fagyasztott be Sao Paulo állam bírósága, mert a gyanú szerint a 23 éves csatár 2011 és 2013 között – még a Santos játékosaként – 16 millió dollárnyi adót nem fizetett be.

Neymar egy spanyolországi ügyben is érintett: a Barcelona korábbi elnöke, Sandro Rosell 2014 januárjában lemondott a brazil támadó átigazolásával kapcsolatban kirobbant adócsalási ügy miatt, melyben a klubot jelenleg is vezető Josep Maria Bartomeu is gyanúsított.